StoryEditor

Výročie okupácie Československa: Tvrdé zrážky s okupantmi v Košiciach, v Bratislave vojaci strieľali do davu

20.08.2018, 23:05
Autor:
redred
Armády piatich "spriatelených" krajín prišli do Československa udupať demokratizačný proces.

Invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa 00:00 Zákaz vychádzania Československému rozhlasu je doručená výzva vojenského veliteľa Prahy generála Veličku o zákaze vychádzania od 22:00 do 05:00. 23:40 Tanky v centre Prahy Štyri tanky obsadzujú v Prahe rohy Václavského námestia, ulice Politických väzňov a Opletalovej ulice. Pred budovou ČTK zastavuje desať vozidiel s okupantmi, ktorí následne obsadzujú všetky pracoviská a zakazujú dvíhať telefóny. Na zamestnancov agentúry hodinu mieri samopalmi.  23:30 Zasadá BR OSN V New Yorku zasadá Bezpečnostná rada OSN, ktorá rokuje o situácii v Československu.  22:35 Celé znenie prejavu prezidenta Svobodu Drahí spoluobčania, obraciam sa na vás druhýkrát počas dnešného osudového dňa. Prežívame mimoriadne vážne chvíle v živote našich národov. Na územie našej republiky vstúpili vojenské jednotky ZSSR spolu s PLR, BLR, NDR, MLR. Stalo sa tak bez súhlasu ústavných orgánov štátu, ktoré však vychádzajúc so svojej zodpovednosti k národom našej vlasti musia vzniknutú situáciu urýchlene riešiť a dosiahnuť skorého odchodu cudzích vojsk.  V tomto smere som dnes vyvíjal úsilie, aké mi súčasné podmienky dovolili. Okrem iného som dnes zvolal plenárne zasadnutie Národného zhromaždenia. Večer som rokoval s členmi vlády o niektorých najnaliehavejších problémoch obnovenia normálneho života krajiny a zaistenia jej integrity. Zajtra budú rokovania pokračovať - a ako verím aj s predsedom vlády Oldřichom Černíkom. Som si vedomý všetkých problémov a ťažkostí, ktoré súčasná situácia vyvoláva. Znovu sa však na vás, drahí spoluobčania, obraciam s naliehavou prosbou, aby ste zachovali najvyššiu rozvahu a vyhli sa čomukoľvek, čo by mohlo vyvolať poľutovaniahodné akcie s nenapraviteľnými dôsledkami. Zvlášť vás, našu mládež, o to úprimne žiadam.  Vyzývam vás všetkých, robotníkov, roľníkov, inteligenciu, aby ste svojím postojom znovu zdokumentovali svoj vzťah k socializmu, k slobode a k demokracii.  Pre nás nie je cesta späť. Akčný program KSČ a programové vyhlásenie vlády Národného frontu vyjadrujú životné záujmy a potreby všetkého ľudu našej vlasti, a preto v započatom diele musíme pokračovať. Nepadneme, zomkneme sa všetci s spolu s KSČ zotrváme v jednote, v úsilí o lepší život našich národov. 22:30 Československý rozhlas vysiela druhý prejav prezidenta republiky Prezident ČSSR Ludvík Svoboda predniesol v rozhlase svoj druhý prejav k aktuálnej situácii.

Ludvík Svoboda
Zdroj: archív TASR
21:45 Prvý deň okupácie si na Slovensku vyžiadal 20 obetí, Košice hlásia 36 ťažko zranených V Košiciach bolo počas dňa po streľbe ťažko zranených 36 ľudí.  Dohromady v priebehu prvého dňa okupácie na území Slovenska zomrelo alebo bolo smrteľne zranených 20 ľudí.
 
21:00 Protestná nóta Československý veľvyslanec vo Varšave odovzdal námestníkovi ministra zahraničných vecí Poľskej ľudovej republiky protestnú nótu proti okupácii. 20:00 Delegácia navštívila sovietske veľvyslanectvo Poslanci Národného zhromaždenia si vypočuli správu delegácie, ktorá navštívila sovietske veľvyslanectvo a odovzdala vyhlásenie.  Veľvyslanectvo uisťuje delegáciu, že bude požiadavky tlmočiť na príslušných miestach a telefonicky oznámi, kde a s kým z vojenských veliteľov bude môcť Národné zhromaždenie rokovať.   19:30 Demonštrácie v Prešove Protesty proti okupácii prebiehali počas dňa aj v Prešove. Demonštranti sa postavili pred obrnené vozidlá v centre mesta.
Zdroj: Archív ÚPN
19:00 Rozhlas vysiela vyhlásenie vlády "Všetkému ľudu Československa" Vláda ČSSR vo vyhlásení odsudzuje inváziu a žiada okamžitý odchod vojsk. Za neprítomného Oldřicha Černíka funkciu premiéra preberá Božena Machačová-Dostálová. "Československo bolo proti vôli svojej vlády, Národného zhromaždenia, vedenia KSČ a svojho ľudu, okupované vojskami piatich krajín Varšavskej zmluvy. Tak sa prvýkrát v dejinách medzinárodného komunistického hnutia odohral akt agresie proti štátu riadeného komunistickou stranou, vykonaný spojeneckými armádami socialistických krajín," zaznelo vo vyhlásení.  19:00 Demonštrácie v Prahe Verejná bezpečnosť hlási, že v Prahe ide veľký sprievod na Staromestské námestie. Na čele davu sú mladí ľudia so zakrvavenou štátnou vlajkou. 
Zdroj: BStU
18:30 Okupanti v centre Banskej Bystrice
Zdroj: Archív ÚPN
18:00 Schádzajú sa členovia ÚV KSČ, sovietski dôstojníci prišli v sprievode Biľaka V hoteli Praha sa schádzajú niektorí členovia ÚV KSČ. Chcú vymenovať delegáciu k sovietskemu veľvyslancovi. Žiadajú tiež nadviazanie kontaktov s vedením intervenčných vojsk. Vyzývajú pritom všetkých občanov na pokoj a rozvahu. Do miestnosti prišli aj sovietski dôstojníci, ktorých sprevádzali členovia ÚV KSČ Vasiľ Biľak, Frantíšek Barbírek, Drahomír Kolder a Alois Indra.   17:30 Okupačné tanky v Bratislave Kolóna tankov okupačných vojsk na Námestí SNP v Bratislave.
Zdroj: Archív ÚPN
17:00 Predsedu vlády odvážajú na letisko Československý premiér Oldřich Černík je odvážaný z budovy predsedníctva vlády na letisko v Ruzyni. 17:00 Prezident prijíma členov vlády Ludvík Svoboda prijíma členov československej vlády. Tí požadujú prepustenie premiéra Černíka a zotrvanie celej vlády vo funkcii. Prezident ich uisťuje, že o prepustení internovaných predstaviteľov bude rokovať a že bez legálnej vlády neurobí žiadne rozhodnutie. 16:30 Tanky v Prešove Tanky okupačných vojsk na prešovskom sídlisku.
Zdroj: Archív ÚPN
16:00 Vo Zvolene prešiel tank muža Vo Zvolene na námestí si pracovník roľníckeho družstva v Banskej Bystrici Jozef Levák ľahol do cesty kolóne sovietskych obrnených vozidiel, aby im zabránil v jazde. Napriek tomu dal veliteľ povel, aby pokračovali vpred, a tank Leváka prešiel. 16:00 Prezident Svoboda prijíma priaznivcov invázie, ich návrhy odmieta Prezident ČSSR Ludvík Svoboda prijíma na Pražskom hrade vedúcich predstaviteľov priaznivcov invázie. Ich návrh na vytvorenie robotnícko-roľníckej vlády odmietol a ďalšie rokovania podmienil poradami s ostatnými členmi predsedníctva ÚV KSČ a legitímnou vládou. 15:45 Demonštrácie v Bratislave Demonštranti na korbe nákladného auta s ručne vyrobenými plagátmi bránia prechodu tankov v Bratislave.
Zdroj: Archív ÚPN
14:35 Vyhlásenie Národného zhromaždenia Národné zhromaždenie schvaľuje vyhlásenie odsudzujúce okupáciu a žiada prepustenie všetkých ústavných činiteľov a odchod vojsk. "Žiadame kategoricky okamžitý odchod vojsk piatich štátov Varšavskej zmluvy, dodržiavanie Varšavskej zmluvy a úplne rešpektovanie štátnej suverenity ČSSR. Obraciame sa na parlamenty všetkých krajín, aby podporili naše požiadavky," stojí vo vyhlásení. 14:00 Nedostatok benzínu v Prahe Technický námestník riaditeľa Pražského dopravného podniku Kučera tvrdí pre ČTK, že autobusová a električková doprava v Prahe je úplne zastavená. Nie je dostatok pohonných hmôt, pretože národný podnik Benzina je okupovaný cudzími vojskami.
Zdroj: Národní archiv/Okka Offerhaus
13:30 Streľba do davu v Detve Pri stretoch v Detve spustili vojaci streľbu do davu. Zomreli Štefan Zdechovan a Rudolf Gavorník. 13:00 Pri Važci zachytil tank motocykel Neďaleko Važca zachytil tank motocykel, ktorý viedol František Moštenický. Zomrel na mieste, jeho dcéra utrpela ťažké zranenie. 12:55 Vyhlásenie členov vlády Československý rozhlas vysiela vyhlásenie skupiny členov vlády, že stoja za všetkými legálne zvolenými štátnymi a straníckymi orgánmi a vyhlásením predsedníctva ÚV KSČ "Všetkému ľudu ČSSR" a že obsadenie Československa považujú za nezákonný akt. 12:35 Dubček má byť stále v budove ÚV KSČ ČTK obdržala neoficiálnu správu, že Dubček, Smrkovský, Černík a Kriegel sú stále držaní v budove ÚV KSČ. 12:30 Okupanti v Bratislave strieľajú do davu, zabili niekoľko ľudí V Bratislave znie streľba pred Univerzitou Komenského. Okupanti mieria priamo do davu ľudí. Na mieste zahynuli len 15-ročná Dana Košanová, Ján Holík a Stanislav Sivák. Jozef Szvityel bol v Bratislave postrelený do chrbta ruským vojakom, so zranením zápasil tri mesiace, zomrel 26. 11.
Zdroj: Archív ÚPN
12:00 Žiadosť o zvolanie BR OSN Šesť krajín (Kanada, Dánsko, Francúzsko, Paraguaj, Veľká Británia, USA) požaduje kvôli okupácii zvolanie Bezpečnostnej rady OSN. 12:00 Dubčeka odvážajú na letisko Prvého tajomníka ÚV KSČ Dubčeka, predsedu Národného zhromaždenia Smrkovského a člena predsedníctva ÚV KSČ Kriegela odvážajú v dvoch obrnených transportéroch na ruzyňské letisko. 12:00 Generálny štrajk v Prahe Presne o dvanástej hodine sa na dve minúty zastavuje v pražských uliciach všetok pohyb. Občania poslúchli výzvu predstaviteľov umeleckých zväzov na protestný štrajk proti okupácii našej krajiny.  11:43 Mimoriadna schôdza pléna Národného zhromaždenia V Prahe začína schôdza poslancov Národného zhromaždenia. 11:00 Streľba v Poprade Pri strete davu ľudí s vojakmi v Poprade došlo k streľbe, pri ktorej utrpel Jozef Bonk ťažké poranenia brucha, ktorým na mieste podľahol. Jozef Bonk z podtatranskej obce Hôrka mal iba devätnásť rokov, keď mu sovietsky vojak v Poprade prestrelil pečeň.  „V ten deň v Poprade sovietski vojaci ranili dvanástich mladých chlapcov. Jozef bol jediný, ktorý umrel. Po tom, čo ho postrelili, sa zvalil na jedného chlapca. Jeho mama nám odvtedy každý rok pri pamätníku ďakovala, že môj brat jej synovi zachránil život,“ hovorí Jozefova sestra Anna. Viac o príbehu Jozefa Bonka a výpovede jeho rodiny si môžete prečítať tu.
Zdroj: ÚPN
11:00 Tank v Liberci zabil dvoch ľudí Na námestí v Liberci vybočil náhle z radu tank č. 314 a prerazil stĺpy, pričom sa zrútili časti dvoch domov. Padajúce murivo usmrtilo Miroslava Čížka a deväť ľudí zranilo, pričom Vincenc Březina svojim zraneniam podľahol neskôr v nemocnici. V tom istom čase okolo zasypaného tanku prechádzalo vojenské nákladné auto s cisternou, ktorého vodič v zmätku, ktorý nastal nezvládol riadenie a smrteľne zranil Bohumíra Kobra.
Zdroj: Mafra
11:00 Československý rozhlas obnovuje vysielanie Československý rozhlas obnovuje v núdzových podmienkach vysielanie z pohotovostného pracoviska na Žižkove.
Zdroj: Národní archiv/Okka Offerhaus
11:00 Tvrdé strety v Košiciach. Okupanti zabili sedem ľudí Pri prejazde vojenských kolón Košicami dochádza k stretu s obyvateľmi, ktorí sa postavili okupantom na odpor. Košičania hádžu po tankoch tehly a kamene. Okupanti zastrelili alebo smrteľne zranili Michala Hamráka, Jozefa Kolesára, Jána Lászlóa, Ladislava Martoníka, Ivana Schmiedta, Jána Hatalu a Bartolomeja Horvátha. V Rožňave bol zachytený tankom a pritlačený na stenu domu Štefan Ciberaj. Pri prevoze do nemocnice zraneniam podľahol. 10:07 Mimoriadna schôdza predsedníctva Národného zhromaždenia Začala sa 85. mimoriadna schôdza predsedníctva Národného zhromaždenia. Predsedníctvo prijalo výzvu adresovanú predsedom vlád a predsedom parlamentov piatich krajín Varšavskej zmluvy, schválilo list sovietskemu veľvyslanectvu a určilo delegáciu, ktorej poslaním bolo oznámiť veľvyslancovi stanovisko predsednictva a potom nadviazať kontakt s prezidentom Svobodom. Predsedníctvo Národného zhromaždenia vyjadrilo v schválenej výzve nesúhlas s postupom spojeneckých vojsk. "Došlo k porušeniu suverenity nášho štátu, ktoré je neprípustné v našich vzájomných vzťahoch," píše sa vo vyhlásení. 09:00 Odviedli Dubčeka Do kancelárie Alexandra Dubčeka v budove ústredného výboru prichádzajú sovietski dôstojníci a príslušníci ŠtB. Príslušník ŠtB Dubčekovi a ďalším vysokopostaveným mužom oznamuje, že sú zatknutí menom revolučného tribunálu, vedeného Aloisom Indrom. Následne sú odvedení preč.
Zdroj: Archív ÚPN
08:45 Vysielanie prebralo ostravské štúdio Okupanti obsadili štúdio Československého rozhlasu na Vinohradskej triede v Prahe, podľa dohody preberá rozhlasové vysielanie ostravské štúdio. 08:30 Streľba v Liberci Sovietski vojaci na námestí v Liberci spustili bezdôvodnú streľbu do okolia. V dôsledku streľby boli na mieste usmrtení štyria ľudia, ďalších vyše 20 ľudí utrpelo zranenia.
Zdroj: Mafra
08:15 Prehovoril prezident Svoboda Československý rozhlas vysiela prvé posolstvo prezidenta Ludvíka Svobodu k národu: "Drahí spoluobčania, v posledných hodinách vznikla v našej zemi zložitá situácia. V súčasnej chvíli vám nemôžem povedať viac k jej objasneniu. Ako prezident Československej socialistickej republiky sa k vám obraciam s plnou zodpovednosťou, ktorú som s prijatím tejto funkcie prevzal, a naliehavo vás žiadam, aby ste zachovali plnú rozvahu a úplný kľud."
Ludvík Svoboda
Zdroj: archív TASR
08:00 Obsadili rozhlas v Bratislave Sovietske jednotky obsadzujú Československý rozhlas v Bratislave. 07:45 Bilancia bojov o rozhlas na Vinohradskej triede V okolí rozhlasu boli zastrelení alebo streľbou smrteľne zranení Vladimír Hnulík, Milan Lamper, Bedřich Repa, Jozef Hanus. Pri výbuchu sovietskeho tanku zahynuli Ivan Laita, Jaroslav Švec, Jaroslav Málek a Jaroslav Novák. Pri požiari domov pri rozhlase zhorel Jan Baborovský, po skoku z okna zomreli Jiří Klapka a Pavel Albert. Nákladné vozidlo pritlačilo k autobusu Jaroslava Kubeša, Jozefa Reichla, Milana Kadleca, Václava Sadílkovi a Mario Musicha. 07:30 Vážna situácia pred rozhlasom Situácia pred Československým rozhlasom na Vinohradskej triede v Prahe je dramatická. Rozhlas hlási, že okupanti sa blížia a pália aj ostrými nábojmi. Smerom od Václavského námestia je navŕšena barikáda a stovky ľudí sa snažia vlastnými teľami zabrániť tankom v postupe. 07:00 Okupanti rozstrieľali fasádu Národného múzea v Prahe Sovietski vojaci v domnení, že útočia na budovu Československého rozhlasu, rozstrieľali fasádu Národného múzea v Prahe.
Zdroj: Národní muzeum
06:00 Dubčekov odkaz ľudu Československý rozhlas vysiela osobný odkaz Alexandra Dubčeka, ktorý sa obracia na pracujúcich s prosbou, aby nastúpili na svoje obvyklé pracoviská. 05:15 Proinvázna stanica spustila vysielanie Z východonemeckého územia spustila zlou slovenčinou a češtinou vysielanie proinvázna stanica Vltava. Československý rozhlas upozorňuje, že nelegálne vysielač Vltava, nemá s rozhlasom nič spoločné 05:00 Zatkli Dubčeka Prvého tajomníka Alexandra Dubčeka spolu s ďalšími čelnými predstaviteľmi komunistickej strany zatkli. 04:30 Okupanti obhajujú inváziu Veliteľstvo okupačných vojsk v prehlásení, ktoré šíri medzi občanov Československa, háji okupáciu krajiny: "Odpovedajúc na žiadosť, s ktorou sa na nás obrátili vedúci stranícki a štátni predstavitelia Československa verní veci socializmu, sme dali svojim ozbrojeným silám pokyn, aby robotníckej triede a všetkému československému ľudu poskytli nutnú podporu pri obrane jeho socialistických vymožeností, stále vytrvalejšie ohrozovaných úkladmi domácej a medzinárodnej reakcie."
Zdroj: Archív ÚPN
04:30 Tanky pred budovou ústredného výboru Prvé sovietske obrnené vozidlá, vedené autom sovietskeho veľvyslanectva, dorazili k budove ústredného výboru KSČ. Pred budovou bol ťažko zranený Antonín Jarůšek z Čakovic. 04:15 Ďalšie obete Keď obcou Šulekovo pri Leopoldove prechádzala vojenská kolóna, jeden z tankov zachytil Viktóriu Rybárovú. Skoro ráno prechádzala vojenská kolóna Topolíky a jeden z tankov zachytil Alojza Zsigárdiho, ktorý sa pokúšal upokojiť splašené koňa. Zomrel na mieste. 03:00 Dramatická situácia v Liberci, okupanti spustili streľbu do ľudí V Liberci došlo k streľbe prechádzajúcich sovietskych jednotiek na občanov. Do hlavy bol pritom zasiahnutý Miroslav Vlček. 03:00 Výsadok vo Vajnoroch Vrtuľníkový výsadok obsadzuje letisko vo Vajnoroch pri Bratislave. Na letisku v Brne začali ťažké dopravné lietadlá Antonov An-12 vysádzať príslušníkmi sovietskej 103. gardovej vzdušnej výsadkovej divízie. Sovietske lietadlá An-12 a An-24 pristávajú na vojenských letiskách Hradčany, Hradec Králové, Mladá, Mošnov, Náměšť nad Oslavou, Pardubice, Slatina a Žatec, ktorá rýchlo obsadzujú výsadkári. 03:00 Zatkli predsedu vlády V budove predsedníctva vlády bol internovaný sovietskymi výsadkármi predseda vlády Oldřich Černík 02:00 Začala sa výsadková operácia Sovieti spustili výsadkovú operáciu. Na letisku v Ruzyni pristávajú s minútovými intervalmi dopravné lietadlá s vojakmi elitnej sovietskej 7. gardovej výsadkovej divízie vyzbrojenými aj tankami a obrnenými transportérmi. K určeným cieľom výsadkárov navádzajú pracovníci sovietskeho veľvyslanectva. 01:59 Celé znenie vyhlásenia "Všetkému ľudu Československej socialistickej republiky! Včera, 20. augusta 1968 okolo 23. hod. večer, prekročili vojská Sovietskeho zväzu, Poľskej ľudovej republiky, Nemeckej demokratickej republiky, Maďarskej ľudovej republiky a Bulharskej ľudovej republiky štátne hranice Československej socialistickej republiky. Stalo sa tak bez vedomia prezidenta republiky, predsedu Národného zhromaždenia, predsedu vlády i prvého tajomníka ÚV KSČ a týchto orgánov. V týchto hodinách zasadalo predsedníctvo ÚV KSČ a zaoberalo sa prípravou XIV. zjazdu strany. Predsedníctvo ÚV KSČ vyzýva všetkých občanov našej republiky, aby zachovali pokoj a nekládli postupujúcim vojskám odpor. Preto ani naša armáda, Bezpečnosť a Ľudové milície nedostali rozkaz k obrane krajiny. Predsedníctvo ÚV KSČ považuje tento akt za odporujúci nielen všetkým zásadám vzťahu medzi socialistickými štátmi, ale za popretie základných noriem medzinárodného práva. Všetci vedúci funkcionári štátu, KSČ i Národného frontu zostávajú vo svojich funkciách, do ktorých boli ako predstavitelia ľudu a členovia svojich organizácií zvolení podľa zákonov a iných noriem, platných v Československej socialistickej republike. Ústavnými činiteľmi je okamžite zvolávané zasadnutie Národného zhromaždenia, vlády republiky, predsedníctvo ústredného výboru KSČ zvoláva plénum ÚV KSČ na prerokovanie vzniknutej situácie. Predsedníctvo ÚV KSČ" 01:55 Všetkému ľudu Československej socialistickej republiky Vo vysielaní Československého rozhlasu bol niekoľkokrát čítaný text vyhlásenia politbyra ústredného výboru KSČ, v ktorom sa tento orgán postavil proti invázii.  01:45 Maďarskí vojaci v Štúrove obsadili kasárne Maďarské jednotky obsadzujú kasárne a budovu Verejnej bezpečnosti v Štúrove. Vojakov vyháňajú von a dôstojníkov jednotlivo vypočúvajú až do popoludňajších hodín. 01:30 Rozhlas oznámi dôležitú správu Československý rozhlas v Prahe vyzval poslucháčov, aby zobudili susedov a čakali pri prijímačoch na dôležitú správu ústredného výboru KSČ. 00:20 V žiadnom prípade nepoužívať zbrane, rozhodol minister Minister obrany Martin Dzúr vydal rozkaz ponechať všetky vojská v kasárňach, v žiadnom prípade nepoužívať zbrane a poskytnúť sovietskym vojskám na územie Československu všestrannú pomoc.
Zdroj: Archív ÚPN
00:00 Rakúsko uzavrelo hranice s Československom a Maďarskom 23:38 Dubčekova bezprostredná reakcia Očitý svedok, ktorý bol prítomný na rokovaní ústredného výboru KSČ, takto opísal bezprostrednú reakciu prvého tajomníka Alexandra Dubčeka, keď sa dozvedel o vpáde vojsk Varšavskej zmluvy: "Súdruh Dubček prehlásil: Ja, ktorý som zasvätil celý život spolupráci so Sovietskym zväzom, to urobili mne, to je pre mňa životná tragédia. Videl som slzy v očiach súdruha Dubčeka." 23:30 Svobodu informoval veľvyslanec Sovietsky veľvyslanec Stepan Červonenko prichádza k prezidentovi Ludvíkovi Svobodovi a informuje ho o invázii. 23:30 Minister obrany telefonoval predsedovi vlády Minister obrany Martin Dzúr telefonicky oznamuje predsedovi vlády Oldřichovi Černíkovi, že vojská Varšavskej zmluvy obsadzujú Československo.  23:02 Vojaci piatich krajín vtrhli do Československa Státisíce vojakov piatich krajín - Sovietskeho zväzu, Poľska, Maďarska, Bulharska a Východného Nemecka - prekročili hranice Československa.

01 - Modified: 2023-12-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Najšikanovanejší slovenský režisér. Petra Solana v zahraničí oceňovali, doma smel točiť iba osvetové snímky 02 - Modified: 2023-12-21 10:03:11 - Feat.: - Title: Exilového politika si komunisti dali ako vianočný darček, ten po nedobrovoľnom návrate pristúpil na ich hru 03 - Modified: 2023-11-26 10:10:00 - Feat.: - Title: Česi a Slováci v jednom štáte: Všetky chyby, ktoré poznamenali ich spolužitie, sa stali tesne po vzniku ČSR 04 - Modified: 2023-11-19 12:05:00 - Feat.: - Title: Tajomstvá Jaroslava Foglara. Denníky slávneho spisovateľa a skautského vodcu odhalili aj jeho málo známu tvár 05 - Modified: 2023-11-16 23:05:00 - Feat.: - Title: Traumy Gustáva Husáka.Život posledného komunistického prezidenta strácal farbu, stačili mu cigarety a politika
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:18