Gábor Gál tvrdí, že strana Most-Híd sa odmietne o kontroverzných zákonoch z dielne ĽSNS vôbec rozprávať.Peter Mayer
StoryEditor

Gál reaguje na kritiku: Ja som novelu protischránkového zákona len podpísal. Jej autorkou je Žitňanská

20.08.2018, 10:55
Autor:
klklTASRTASR
Minister spravodlivosti Gábor Gál reagoval na kritiku, ktorá sa vzniesla na pripravovanú novelu protischránkového zákona.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) zvolal tlačovú konfrenciu, na ktorej informoval o novom protischránkovom zákone. Dôvodom je "hystéria, ktorá okolo toho vznikla," priznáva minister. Novelu sa Gál chystá predložiť na stredajšie (22. 8.) rokovanie vlády. 

"Nájdu sa ľudia na Slovensku, ktorí dajú veci do obrazu, že odišla z ministerstva Lucia Žitňanská a ministerstvo celý zákon zhatí," hovorí Gál a tvrdí, že to tak vôbec nie je.

"Ja mám s týmto zákonom to, že som ho podpísal," povedal minister s tým, že celý zákon vychádza z dielne bývalej ministerky. "Robila na tom pani Žitňanská, robil na tom ten istý tím ľudí, ako na pôvodnom zákone."

Gál zároveň dodal, že samotná Žitňanská ho požiadala, aby dal zákon čo najskôr do pripomienkového konania a on jej rád vyhovel.

"Niektoré politické strany, ktoré ešte nemajú ani päť percent sa potrebujú zviditeľniť, potrebujú vyvolať pocit ohrozenia a potom samých seba stavajú do nejakých rôl záchrancov," vysvetluje Gál dôvody pre ktoré sa podľa neho vzniesla vlna kritiky.

Výkladná skriňa transparentnosti

Samotný protischránkový zákon sa podľa Gála za viac ako rok praxe osvedčil, pričom zaviedol čistotu do vzťahu štátu a podnikateľov, keďže už nie sú možné obchody so schránkovými firmami, kde by neboli zrejmé ich vlastnícke štruktúry. „Tento zákon je stále výkladná skriňa transparentnosti a jedno z najvýznamnejších opatrení boja proti korupcii,“ zdôraznil.

"Nie je žiadny dôvod, prečo by som sa ja mal podieľať na predpise, ktorý by môj vlastný zákon vykosťoval, deštruoval," dodal uznávaný advokát Andrej Leontiev, ktorý sa zúčastňoval prípravy ako pôvodného zákona, tak aj aktuálnej novely.

Leontiev z advokátskej kancelárie Taylor Wessing priblížil, že novela prináša rad technických opatrení, ktoré by mali zákon zlepšiť, sprísniť a odstrániť nedostatky, ktoré ukázala prax. „Nie je žiaden dôvod, prečo by som sa mal podieľať na predpise, ktorý by môj vlastný zákon demontoval, deštruoval, vykosťoval,“ uviedol právnik s tým, že v tomto prípade ide pre neho o „reputačnú“ záležitosť.

Zákon je funkčný

Protischránkový zákon sa podľa Leontieva ukázal byť funkčný. „Prioritný zámer je, aby štát vedel, s kým obchoduje. Sekundárny, aby aj verejnosť vedela, s kým štát obchoduje. Ale v žiadnom prípade zákon sám osebe nevie zastaviť korupciu, nevie odstíhať lobistov, ktorí majú provízie zo štátnych zákaziek, nevie potrestať automaticky politické a rodinkárske väzby, ktoré môžu vzniknúť medzi podnikateľom a nejakým úradníkom,“ uviedol na margo podľa neho neprimeraných očakávaní časti verejnosti.

Beblavý, ktorý na príprave zákona spolupracoval so Žitňanskou, novele vytýka, že chce umožniť verejným podnikom obchodovať so schránkovými firmami, ak je to "v bežnom obchodnom styku".

Za druhý vážny problémom považuje to, že z pôsobnosti zákona majú dostať úplnú výnimku dve štátne finančné inštitúcie - Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) a Eximbanka. Napokon vytkol, že návrh znepríjemní nahlasovanie podozrení o schránkových firmách aktivistami.

Leontiev vysvetlil, že novela len odstraňuje deformáciu smerom k súkromnému sektoru a zavádza jedinú výnimku pre verejné podniky, ktorých zákazníci sa nebudú musieť registrovať v registri partnerov verejného sektora, ak nakupujú v bežnom obchodnom styku produkt, ktorý predstavuje hlavnú obchodnú aktivitu verejného podniku.

V prípade SZRB a Eximbanky advokát ozrejmil, že aj po prijatí novely budú musieť tieto finančné inštitúcie preverovať konečných používateľov výhod u svojich zákazníkov, a to podľa zákona o legalizácii a praní špinavých peňazí. Leontiev napokon odmietol, že by trovy dokazovania mali podľa novely automaticky platiť novinári a neziskové organizácie, ktoré napadnú pravdivosť údajov v registri. Cieľom podľa neho bolo len vyriešiť, kto má trovy dokazovania znášať, čo doteraz zákon neurčoval.

01 - Modified: 2018-08-20 08:27:49 - Feat.: 0 - Title: Slovenský protischránkový zákon je diamant, inšpiruje Európu, tvrdí známy advokát
01 - Modified: 2024-01-03 13:37:28 - Feat.: - Title: Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na exministra spravodlivosti Gábora Gála 02 - Modified: 2022-03-23 15:42:02 - Feat.: - Title: Dostál ide robiť tajomníka ku Kolíkovej. V parlamente ho nahradí šéf hmotných rezerv Rudolf 03 - Modified: 2022-02-21 07:00:16 - Feat.: - Title: Kolíková v parlamente prepadla. Partneri ju posielajú preč aj z ministerstva, ona hovorí, že je to veselé 04 - Modified: 2021-09-10 16:06:26 - Feat.: - Title: Kolíková: Moje zotrvanie vo funkcii závisí v prvom rade od premiéra 05 - Modified: 2021-08-05 20:09:35 - Feat.: - Title: Roztrhlo sa vrece s konkurzmi: už ich máme toľko, koľko vlani. Na vine je jedno koronaopatrenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 00:32