StoryEditor

Veľký rozhovor s Ficom: Vy stále máte problém s nejakým Kotlebom. Mňa teraz zaujíma ​Smer

20.08.2018, 00:00
Expremiér Robert Fico v rozhovore pre HN tvrdí, že po vražde novinára nikam nepadol, ale svojho kresla sa vzdal sám.

Asi najvypuklejšou kauzou posledných mesiacov je únos vietnamského podnikateľa. Pripúšťate možnosť, že slovenská strana bola oklamaná Vietnamcami a neúmyselne sme sa zapojili do tohto únosu?
Nechápem, prečo Hospodárske noviny začínajú týmto prípadom, o ktorom nič nevieme. Vieme len to, že Nemcom pod nosom uniesli vietnamského podnikateľa a všetko ostatné je predmetom vyšetrovania. Nebudem sa hneď správať ako pán prezident Kiska a opozícia, ktorí hneď všetko vedia.

Váš osobný názor: bol za tým z našej strany úmysel či nedbalosť?
Môj osobný názor je v tomto prípade nepodstatný. Zaznamenal som závery nemeckých vyšetrovateľov, podľa ktorých mohla byť slovenská vláda oklamaná.

Ste stále šéfom najsilnejšej koaličnej strany...
Opakujem ešte raz. Nemcom pod nosom uniesli chlapa.

Cez Bratislavu.
Ale to nikto nevie. Ako to môžete povedať? Počkajme na oficiálne závery slovenských orgánov.

Scenár vypožičania vládneho špeciálu potvrdila už aj ministerka vnútra Denisa Saková a prstom na Slovensko ukazujú aj nemeckí vyšetrovatelia...
Nerobil by som žiadne závery. Pokiaľ nebude k dispozícii záver, ktorý urobia prokurátori či vyšetrovatelia, tak sa nebudem správať ako prezident Kiska či opozícia.

Kedy ste sa o celom incidente ako premiér dozvedeli?
Ohľadne únosu som presne odpovedal teraz. Nebudem tu vyvodzovať žiadne súdy. Ja som svoje povedal, keď som naznačil, že tento prípad bol politicky zneužitý.

Má Robert Kaliňák stále vašu dôveru? Dosadili by ste ho v budúcnosti ešte do ministerského kresla?
Kto sa ospravedlní Kaliňákovi za všetky tie klamstvá, čo sa naňho valia zo všetkých strán? Má moju plnú podporu a Slovensko nikdy nemalo takého dobrého ministra vnútra, ako bol Robert Kaliňák.

Čo ak sa ukáže, že to neboli klamstvá?
Prečo mi kladiete hypotetické otázky? Počkajte na reálne závery a na základe toho budeme konať. Ja konám vždy s chladnou hlavou.

Teraz menej hypotetická otázka. Váš bývalý poradca Quang le Hong podľa nemeckých vyšetrovateľov mohol byť zapojený do prípadu únosu. Čo na to hovoríte?
Ste Hospodárske noviny alebo Denník N?

Venujeme sa aj politike, nielen ekonomickým témam, preto kladieme politické otázky.
Potom však zase pištíte, že odpovedám až príliš politicky.

Prezident tvrdí, že minulý rok ste mu volali a direktívne ste ho vyzvali, aby vášho vtedajšieho poradcu Quanga le Honga vymenoval za veľvyslanca. Odmietol. Je to pravda?
Dnes pán prezident rozpráva čokoľvek na svete, aby poškodil Smeru a tejto vládnej koalícii.

Je to však pravda alebo nie?
Ak dovolíte, ja si budem vybavovať svoju politickú agendu smerom, ktorý ja uznám za vhodné.

Je to však jednoduchá otázka. Stalo sa to alebo nie?
Nemám dôvod komentovať klebety, ktoré šíri pán prezident.

Čiže?
Samozrejme, sa to tak nestalo. Je to klebeta.

Často hovoríte o protestoch organizovaných mladými ľuďmi, že sú financované zo zahraničia. Sú na to dôkazy? Máte informácie od tajných služieb?
Ak organizátori týchto protestov sú preukázateľne financovaní zo Sorosovej nadácie, tak môžem povedať, že títo ľudia dostávajú peniaze a niečo za tieto peniaze robia. Nehovorím nič také, čo by bolo nepravdivé alebo malo niekoho špeciálne vzrušovať.

Aj počas vašich vlád štát spolupracoval na rôznych projektoch s tou istou Nadáciou otvorenej spoločno...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 05 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:10