StoryEditor

Invalidom doplatia takmer miliardu korún

08.08.2006, 00:00
Peniaze vrátia tým invalidným dôchodcom, ktorým ukrivdila tzv. Kaníkova novela zákona o sociálnom poistení. Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová plánuje predložiť ďalšiu novelu zákona.

Pani Gizela Királyová z Prievidze je na invalidnom dôchodku. Stará sa nielen o svoju 30-ročnú dcéru, ktorá je už tri roky v kóme po tom, čo ju zrazil vodič auta, ale aj o jej 8-ročného syna. Patrí medzi 135-tisíc invalidných dôchodcov, ktorým sa po roku 2004 na základe tzv. Kaníkovej novely zákona o sociálnom poistení prehodnocoval nárok na dôchodok. "Mala som priznaný plný invalidný dôchodok v sume 2 800 korún. Neskôr mi ho odobrali a priznali len čiastočný v sume okolo 2 400 korún. Po každoročnom pravidelnom zvyšovaní dnes poberám mesačne vyše 3-tisíc korún," povedala pre HN pani Királyová. To by sa malo už čoskoro zmeniť.

V súlade s Ústavou
Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová plánuje predložiť ďalšiu novelu zákona, ktorá bude reagovať na verdikt Ústavného súdu SR. Ten v júli rozhodol o tom, že časť Kaníkovej novely, ktorá hovorí, že Sociálna poisťovňa má prehodnotiť podľa prísnejších kritérií aj tie invalidné dôchodky, čo už raz boli schválené podľa starej legislatívy, je v rozpore s ústavou. "V období od roku 2004 bolo asi 10-tisíc invalidných dôchodkov odobratých, zhruba 12-tisíc znížených a asi 4-tisíc zvýšených," dodala Tomanová. Zvýšené dôchodky sa spätne znižovať nebudú. Tým, ktorým bolo podľa Tomanovej ukrivdené, sa doplatia. Pani Királyová by tak mohla dostať od Sociálnej poisťovne naspäť okolo 15 200 korún. Okrem toho by sa jej mal invalidný dôchodok zvýšiť mesačne zhruba o 500 korún. "Spätné doplatenie peňazí z invalidného dôchodku by mi veľmi pomohlo, dcére chcem totiž zaplatiť finančne náročnú liečbu," poznamenala pani Királyová.

Chcú dodržať lehoty
Sociálnu poisťovňu bude stáť toto rozhodnutie 900 miliónov korún, pričom mesačne sa jej výdavky zvýšia asi o 40 miliónov korún. Invalidní dôchodcovia majú tri roky na to, aby podali do Sociálnej poisťovne žiadosť o prehodnotenie svojich dôchodkov. "Občan musí podať žiadosť, keďže poisťovňa nemá dostatok podkladov na to, aby vedela vyselektovať všetkých, ktorých sa to týka," zdôraznila Tomanová. Podľa hovorkyne Sociálnej poisťovne Vladimíry Pôbišovej musí byť žiadosť podaná na predpísanom tlačive. Poisťovňa následne v 18-mesačnej lehote rozhodne. "Urobíme všetko pre to, aby sme dodržali lehoty tak, ako budú v zákone prijaté," dodala Pôbišová.

Kaník sa bráni
Podľa exministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka je nález Ústavného súdu kontroverzný. "Pokiaľ by sa mal striktne dodržať, niektorým invalidom by sa mali dôchodky znížiť." Podľa Kaníka bola "jeho novela" zákona o sociálnom poistení v poriadku, a ak niekomu ukrivdila, tak išlo o ojedinelé prípady. "Predošlý systém bol mäkký, invalidné dôchodky dostali priznané aj tí, čo od toho mali ďaleko. Svedčí o tom aj regionálne rozdelenie. Najviac sa invalidné dôchodky odoberali a znižovali nie v baníckych oblastiach, ale v okresoch, ako je napríklad Rimavská Sobota," zdôraznil Kaník.

Prehodnocovanie invalidných dôchodkov
- na Slovensku je zhruba 180-tisíc invalidných dôchodcov
- Sociálna poisťovňa bude prepočítavať asi 135-tisíc dôchodkov
- náklady na spätné vyplatenie všetkých súm sa odhadujú na 900 miliónov korún
- počíta sa aj s riešením vdovských, vdoveckých a sirotských dôchodkov, ktorých výška bola ovplyvnená znížením alebo odobratím invalidného dôchodku
Zdroj: MPSVR SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:30