StoryEditor

Pri kontrole potravín na Slovensku objavili závažné pochybenia. Pokuty presiahli vyše tri milióny eur

14.08.2018, 09:20
Autor:
TASRTASRlmlm
Celkovo bolo v prvej polovici tohto roka vykonaných až 25-tisíc kontrol.

Inšpektori našli v prvej polovici tohto roka počas kontroly potravín viacero veľmi závažných pochybení. Nedostatky zistili v 2 363 prípadoch, čo predstavovalo 9,4 percenta.

Celkovo bolo v prvej polovici tohto roka vykonaných až 25-tisíc kontrol.

Vyše tri milióny eur

Kontrolóri udelili pokuty vo výške viac ako tri milióny eur. Informovala o tom ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Ministerka označila za veľmi závažný čin falšovanie pôvodu potravín. "Spotrebiteľ na to ťažko príde. To môžu odhaliť len potravinoví inšpektori. Pri tomto probléme budeme prísni, nebudeme mať zľutovania," hovorí Matečná.

Generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Milan Lapšanský doplnil, že závažné pochybenia odhalili aj u veľkých dodávateľov.

Napríklad dodali viac ovocia alebo zeleniny, ako sú schopní na svojich výmerách vypestovať. "Viaceré výrobky ponúkajú ako slovenské a to pritom v čase, kedy sa u nás ani nepestujú," povedal na brífingu Lapšanský.

Zároveň doplnil, že popularita slovenských potravín narastá, na čom sa snažia priživiť špekulanti. "Špeciálne kontroly zamerané na vysledovateľnosť pôvodu čerstvého ovocia a zeleniny zistili závažné pochybenia v tomto smere," uviedol.

Potravinoví inšpektori napríklad zistili zamlčaný alebo sfalšovaný pôvod v prípade mrkvy a petržlenu z Poľska a Holandska a paradajok zo Španielska či Talianska, alebo Turecka. Takýto tovar na mieste zakázali ďalej distribuovať. Zistené nedostatky sa budú podľa ministerstva riešiť v správnom konaní, pričom pokuta sa môže vyšplhať až do výšky 100-tisíc eur.

Spoločnosti budú delistované

Takýto tovar podľa agrorezortu poškodzuje nielen spotrebiteľov, ale doplácajú naň aj poctiví slovenskí pestovatelia. Ide napríklad o trhovníkov, ktorí nakúpia ovocie či zeleninu v reťazcoch typu Cash&Carry, a potom ju vydávajú za svoju vlastnú produkciu.

"Proti takýmto konaniam veľmi tvrdo zakročíme. Nebudeme mať pardon s nikým a kontroly ešte zintenzívnime," avizoval Lapšanský.

Agrorezort sa podľa jeho slov dohodol aj s maloobchodnými reťazcami, že spoločnosti, ktoré takto konajú, nebudú na trhu pôsobiť. Budú "delistované", teda nebudú môcť dodávať potraviny do reťazcov.

01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 05 - Modified: 2024-04-01 06:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:30