8 minút by mala trvať cesta z Bratislavy do Viedne 1 200 km/h má byť rýchlosť kapsúl 24 – 29 miliónov eur sú odhadované náklady na míľu stavby 3 400 ľudí by sa mohlo prepraviť v jednej tube za hodinu 28 osôb je kapacita jednej kapsuly „Hyperloop ešte nikto neskonštruoval, aby v praxi vyskúšal jeho použitie, a už slovenská vláda prijala uznesenie o jeho podpore,“ povedal bývalý šéf štátnych železníc Pavel Kravec. Futuristický projekt z dielne Elona Muska, ktorý ráta s cestovaním v kapsuliach vo vákuu, sa má rozbehnúť medzi Bratislavou a Viedňou. Nevedno kedy. Jeho predstavitelia však uvažujú o cestovaní zadarmo s tým, že by od štátu nezobrali ani euro.TASR/Andrej Galica
StoryEditor

Hyperloop na Slovensku nebude. Memorandum so štátom vypršalo

13.08.2018, 16:33
Autor:
klkl
Slovensko podpísalo so spoločnosťou Hyperloop Transportation Technologies memorandum o porozumení v roku 2020.

Superrýchle spojenie Bratislavy s Viedňou či Brnom a Prahou nebude. Plány na Hyperloop stroskotali. Denníku  N to potvrdili z Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorý vedie Richard Raši zo Smeru.

Ešte v roku 2016 pri tom ministerstvo hospodárstva podpísalo so spoločnosťou Hyperloop Transportation Technologies (HTT) memorandum a americká spoločnosť svoj zámer brala vážne.

Ako funguje Hyperloop: 

​„Celkovo sme mali na výber asi päť oblastí, a v súčasnosti vidíme tri veľmi vhodné, kde by sme mohli začať stavať. Je to pre nás veľmi strategické rozhodnutie, ktoré musíme v najbližších dňoch učiniť,“ povedal v lete 2016 v rozhovore pre HN viceprezident spoločnosti Bibop G. Gresta.

Nejasné informácie

Dnes však z plánov nič nezostalo. „Úradu podpredsedu vlády sa v následných rokovaniach nepodarilo nájsť pre projekt vhodný pozemok. Spoločnosť Hyperloop Transportation Technologies (HTT) viackrát menila svoje investičné zámery, a tým aj požiadavky na spoluprácu slovenskej strany. Momentálne spolupráca nepokračuje,“ napísali Denníku N z Rašiho úradu a potvrdili informáciu, že platnosť memoranda vypršala.

Úrad sa rovnako bráni aj tým, že HTT často menilo svoje plány a zámery, navyše nevedeli priamo odpovedať na odborné otázky.

Slovenská vláda mala HTT odporúčiť, aby sa na Slovensku zamerali skôr na vývoj a výskum. Taký projekt malo HTT podľa Denníka N aj predložiť  a v súčasnosti čakajú na formálnu odpoveď. Podľa riaditeľa HTT Dirka Ahlborna je Slovensko na mape Hyperloopu aj naďalej. Počítajú najmä s prepojením Bratislavy s Brnom a Prahou.

Hyperloop je vlak budúcnosti, ktorý by mal pasažierov prepravovať rýchlosťou vyše tisíc kilometrov za hodinu. Otcom myšlienky je technologický vizionár Elon Musk.

„Ide o projekt, ktorý predstavuje tranzitné kapsuly poháňané slnečnou energiou, ktoré sa pohybujú v nízkotlakových trubiciach takmer nadzvukovou rýchlosťou,“ popisovalo Hyperloop v čase podpisu memoranda ministerstvo hospodárstva. 

Konceptom Hyperloopu sa zatiaľ zaoberajú len dve spoločnosti na svete – Hyperloop Technologies a Hyperloop Transportation Technologies. Prvé testovacie centrum má HTT vybudované v Tolouse vo Francúzsku, kde by mali začať testovať ešte tento rok. 

HTT okrem Česka podpísalo dohodu o vybudovaní tunelu aj s Ukrajinou, Spojenými arabskými emirátmi a Čínou. 

01 - Modified: 2020-12-14 18:31:05 - Feat.: - Title: Hyperloop nikdy nebude. Je predražený a má malú kapacitu 02 - Modified: 2020-11-09 10:21:26 - Feat.: - Title: Bransonov Hyperloop spravil prvú jazdu s ľuďmi. Kapsula má byť rýchlejšia ako lietadlo 03 - Modified: 2018-12-20 13:27:09 - Feat.: - Title: Spojí Hyperloop Bratislavu s Viedňou? 04 - Modified: 2018-12-09 19:04:01 - Feat.: - Title: Ako vyriešiť dopravu v Bratislave 05 - Modified: 2018-11-29 08:30:17 - Feat.: - Title: Musk ustúpil aktivistom. Vzdá sa stavby jedného z tunelov v Los Angeles
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:07