StoryEditor

Malé školy dostanú šancu prežiť

08.09.2006, 00:00
Malé školy a málotriedky sa zatiaľ nemusia obávať o svoju budúcnosť. Zriaďovatelia základných a stredných škôl by mali aj v nasledujúcich rokoch dostávať tzv. garantované minimum -- 95 percent z minuloročného rozpočtu.

Malé školy a málotriedky sa zatiaľ nemusia obávať o svoju budúcnosť. Zriaďovatelia základných a stredných škôl by mali aj v nasledujúcich rokoch dostávať takzvané garantované minimum - 95 percent z minuloročného rozpočtu. Obce, ktoré zrušia vlastnú školu, by mali dostať príspevok na autobus na dopravu detí do najbližšieho zariadenia. S ministrom školstva Jánom Mikolajom sa na tom včera dohodli zástupcovia zriaďovateľov škôl - mestá a obce.
Novelu zákona o financovaní škôl chce rezort školstva predložiť do medzirezortného pripomienkového konania na budúci týždeň. "Keďže garantovaná suma sa každoročne znižuje o päť percent, racionalizácia školskej siete bude pokračovať," tvrdí minister. Garantované minimum malo od budúceho roka zaniknúť. Mikolaj ho chce zachovať, dokonca bez časového obmedzenia. To považujú opoziční poslanci za nekorektné voči tým zriaďovateľom, ktorí už svoje školy zrušili. "Školy už nebudú musieť bojovať o žiaka, čo pomáhalo zlepšovať ich kvalitu," reagoval poslanec Ferdinand Devínsky (SDKÚ). Mikolajov predchodca Martin Fronc (KDH) varuje - garantované minimum každý rok klesá, čoskoro tak stratí zmysel. Minimum totiž môže byť nižšie ako to, čo dostanú školy prostredníctvom normatívov (priemerné náklady na žiaka).
Naopak, viaceré školy rozhodnutie šéfa rezortu vítajú. Pre riaditeľku základnej školy v oravskej obci Klin Sandru Jaňákovú predstavuje väčšiu istotu. "Vychádzame s odretými ušami - pravdepodobne nám bude na konci roku chýbať na energie." Podobne je to aj s odmenami pre učiteľov - zatiaľ s výnimkou dvoch pedagógov nevyplatili žiadne. "Najskôr tak urobíme v decembri, nebude to však toľko, koľko si učitelia zaslúžia."
Podobnú novelu zákona, ako pripravuje minister školstva, predložili do parlamentu opoziční poslanci za KDH - Martin Fronc, Jozef Šimko a Július Brocka. Žiadali finančnú istotu pre základné a stredné školy - garantované minimum aj v nasledujúcich dvoch rokoch, povinnosť zriaďovateľov škôl dať školám najmenej 85 percent zo štátom stanoveného finančného príspevku. Koaliční poslanci návrh odmietli. Poslanec Valentín Švidroň (SNS) to zdôvodňuje technickými nedostatkami návrhu. Proti návrhu sa postavila aj SDKÚ-DS. Postoj koalície označil politológ Peter Horváth vzhľadom na prebiehajúcich prvých sto dní vládnutia za politicky ospravedlniteľný. "Vláda má v rámci tohto obdobia isté politické privilégiá." SDKÚ-DS sa podľa neho snaží vymedziť nielen voči vláde, ale aj opozícii. "Chce sa vyprofilovať ako prirodzený líder a získať voličov KDH i SMK."

Garantované minimum
- končí sa trojročné prechodné obdobie, počas ktorého mali školy záruku, že dostanú 95 percent z rozpočtu predchádzajúceho roku
- garantované minimum využíva asi 300 zriaďovateľov škôl
- v budúcom roku takto vyplatia o 20 miliónov korún menej ako vlani

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 06:53