HN/Peter Mayer
StoryEditor

Lasica, Kukura a ďalší umelci sa postavili proti ministerke kultúry. Chcú, aby skončila

10.08.2018, 13:35
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Ministerka kultúry má dôveru predsedu vlády a ten nevidí žiaden dôvod na jej odvolanie.

Skupina slovenských umelcov vyzvala premiéra Petra Pellegriniho, aby odvolal ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú kvôli jej údajnej nekompetentnosti, neznalosti problematiky rezortu a svojvôle. Reagovali tak na náhle rozhodnutie Laššákovej odvolať generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mariána Chudovského.

Ministerka Chudovského odvolala 1. augusta. Ako hlavné dôvody uviedlo ministerstvo dlhodobé a prehlbujúce sa finančné straty, neefektívne nakladanie s verejnými finančnými prostriedkami a neriešenie problémov vlastných zamestnancov.

Výnimočný prínos Chudovského

Umelci vo svojom vyhlásení upozorňujú, že za Chudovského pôsobenia uviedlo divadlo desiatky mimoriadne úspešných inscenácií; presvedčení sú aj o jeho výnimočnom prínose pre slovenskú kultúru.

"O to viac nás pri jeho odvolaní rozhorčila neochota pani Laššákovej viesť dialóg a vynucovanie si autority politickou silou. Považujeme za nehorázne, že najvyššia rezortná úradníčka nariadi v divadle audit a ešte pred jeho ukončením odvolá generálneho riaditeľa SND s tým, že vedenie SND narábalo s verejnými prostriedkami nehospodárne," uvádzajú umelci vo vyhlásení.

Podľa 18 signatárov vyhlásenia je dôvodom odvolania Chudovského snaha zbavovať sa v slovenskej kultúre ľudí, ktorí si dokázali udržať politickú a spoločenskú autonómiu inštitúcií, ktoré riadia. Ak by finančná strata mala byť jediným kritériom existencie, tak by podľa nich ani jedna z príspevkových kultúrnych inštitúcií na Slovensku ministerku neprežila. 

Má dôveru Pellegriniho

Pod výzvou sú podpísaní napríklad bývalý riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre Ján Greššo, riaditeľ Štúdia L+S Milan Lasica, riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura, bývalý riaditeľ RTVS Václav Mika, riaditeľ Národného divadla moravskoslezského v Ostrave Jiří Nekvasil, akademický maliar Stanislav Stankoci, básnik Ján Štrasser či spisovateľ Pavol Weiss.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR uviedol, že ministerka kultúry má dôveru predsedu vlády a ten nevidí žiaden dôvod na jej odvolanie.

"Ministerka nesie zodpovednosť za riadne fungovanie organizácií v gescii jej rezortu a personálne zmeny sú plne v jej kompetencii," uzavrel Úrad vlády SR. 

Veľmi sa za to ospravedlňujem, povedala Laššáková v marci o svojich výrokoch o Sorosovi:

01 - Modified: 2024-04-19 08:30:13 - Feat.: - Title: Súťaž na zhotoviteľa obnovy Spišského hradu sa musí zopakovať. Úspešný uchádzač nedodal potrebné dokumenty 02 - Modified: 2024-04-16 15:30:00 - Feat.: - Title: Čaká poslancov ďalšie zrýchlené konanie? Vláda chce zákon o RTVS pretlačiť do leta 03 - Modified: 2024-04-10 15:08:43 - Feat.: - Title: Kedy a kto bude diskutovať o RTVS? O tom rozhodujeme my, odkázal Šimkovičovej rezort 04 - Modified: 2024-04-04 14:59:58 - Feat.: - Title: Aký bude ďalší osud bývalého Hotela Kyjev? Developer kritizuje Šimkovičovej rezort za nečinnosť (rozhovor) 05 - Modified: 2024-03-27 18:22:36 - Feat.: - Title: Nová riaditeľka Bibiany Flach spĺňa všetky kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie, tvrdí rezort kultúry
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:46