StoryEditor

Marian Kočner zostáva vo väzbe, potvrdila prokuratúra

09.08.2018, 10:24
Autor:
TASRTASR
Sudca nenahradil väzbu žiadnou z jej alternatív, žiadosti kontroverzného podnikateľa tak nevyhovel.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) potvrdil, že sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici (ŠTS) zamietol 3. augusta žiadosť obvineného podnikateľa Mariana Kočnera o prepustenie z väzby na slobodu.

Väzbu nenahradil žiadnou z jej alternatív, čo znamená, že obvinený naďalej zostáva vo väzbe. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Už v stredu o tom informovala šéfka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková, oficiálne to však potvrdila až dnes prokuratúra.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS tak rozhodol v súlade s návrhom prokurátora ÚŠP a rozhodnutím Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 28. júna, preto prokurátor ÚŠP GP SR sa s týmto rozhodnutím stotožnil v plnom rozsahu.

V predmetnej trestnej veci je na ÚŠP a aj na PPZ vedené trestné konanie pre podozrenie z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a marenia spravodlivosti, dodala ďalej hovorkyňa ÚŠP.

Kočnerovi, ktorý je v súčasnosti teda naďalej väzobne stíhaný vo veci zmeniek, zaistili majetok, ale v inej veci.

"V súvislosti s trestnou vecou týkajúcou sa prevodu nehnuteľností v katastrálnom území Donovaly, za pokračujúci zločin neodvedenia dane a poistného vydal 23. júla prokurátor ÚŠP uznesenie na zaistenie majetku obvineného M. K. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudeme v súčasnosti uvádzať podrobnosti," uviedla v pondelok (6.8.) pre TASR hovorkyňa Tökölyová.

Majetok bol zaistený z dôvodu, že pri ukladaní trestu za pokračovací zločin neodvedenia dane a poistného zákon obligatórne vyžaduje aj uloženie trestu prepadnutia majetku. Ide o paragraf 425 odseku 1 Trestného poriadku, objasnila ďalej hovorkyňa ÚŠP.

Zaistený majetok sa má týkať podľa mediálnych informácií minimálne jeho nehnuteľností na Donovaloch, v bratislavskom Novom Meste, Čunove i Bernolákove. Kočner je vo väzbe vo veci zmeniek v prípade TV Markíza.

Zaistenie majetku Kočnerovi je skutočne závažný krok, vyhlásila v HNtelevízii rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská:

01 - Modified: 2022-05-03 11:14:02 - Feat.: - Title: Žilinka si nevšimol žiadne mimoriadne okolnosti v čase, keď sa pripravovala jeho vražda, vypovedá na súde 02 - Modified: 2022-05-03 14:24:45 - Feat.: - Title: Vraždy prokurátorov: Palermo v Piešťanoch, samopal vraj kúpili na benzínke 03 - Modified: 2022-05-01 07:50:32 - Feat.: - Title: V utorok má na súde v Pezinku pokračovať proces v kauze vraždy Kuciaka 04 - Modified: 2022-04-14 07:45:32 - Feat.: - Title: Na súde sa opätovne začal proces v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice 05 - Modified: 2022-03-30 11:48:11 - Feat.: - Title: Polícia zadržala Štefana Agha v Prahe, vo vlaku ho odfotil jeden z cestujúcich
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:57