Bývalý minister vnútra Robert KaliňákTASR/M. Svítok
StoryEditor

Vietnamský novinár: U nás zakázali písať o únose. Neveril som tomu, že by Slovensko mohlo spolupracovať

09.08.2018, 00:00
Autor:
lmlm
Tento konflikt vážne narušil vzťahy medzi týmito tromi krajinami. Podľa Pham Chi Dunga Vietnamci nevedeli, aký bude mať dosah tento únos na vzťahy hlavne s Nemeckom.

Vo vietnamských štátnych médiách nie je vôbec žiadna o tom, že by bol podnikateľ Thanh unesený. V rozhovore pre Denník N to povedal nezávislý vietnamský novinár Pham Chi Dung.

Doplnil, že je prekvapený z toho, že Slovensko sa malo podieľať na únose tohto podnikateľa. "Vo vyše 800 štátnych médiách nie je vôbec žiadna zmienka o únose Thanha a podozreniach, že slovenská vláda podporila vietnamské ministerstvo polície pri prevoze Thanha zo Slovenska do Moskvy. Pokiaľ viem, komunistická strana Vietnamu nariadila Ústrednému oddeleniu propagandy zákaz štátnym médiám uverejniť akékoľvek informácie o únose," povedal pre denník N Dung.

​Skonštatoval, že v tamojších médiách boli uverejnené iba dve správy, že tento podnikateľ bol odsúdený na dva doživotné tresty. Článok o únose sa objavil na stránke Thoibao.de, čo je stránka pre Vietnamcov žijúcich v Nemecku. Vietnamský novinár tvrdil, že najprv neveril správam o tom, že by sa Slovensko mohlo podieľať na únose.

"Myslel som si, že vietnamskí predstavitelia iba zneužili vašu pohostinnosť, keďže Slovensko má dlhší čas pluralitný a demokratický režim," hovorí v rozhovore.

Dodáva, že tento konflikt vážne narušil vzťahy medzi týmito tromi krajinami. Podľa neho Vietnamci nevedeli, aký bude mať dosah tento únos na vzťahy hlavne s Nemeckom.

Novinár opisuje, že únos vznikol po tom, ako podnikateľ Thanh z nemecka napísal kritický list generálnemu tajomníkovi Nguyen Phu Trongovi.

"Bol to pľuvanec do Trongovej tváre, a preto ho museli chytiť. Bol dôležitý pre samotného generálneho tajomníka viac ako pre stranu. Vietnamská tajná polícia zvyknutá na autoritárstvo vládnucej strany, ktorá často potláča ľudské práva, si počas únosu Thanha myslela, že únos nebude mať veľké diplomatické alebo ekonomické dôsledky," pokračuje Dung pre Denník N.

V utorok došlo k posunu v tejto kauze, Kaliňák zvolal mimoriadny brífing, na ktorom prezentoval výsledky detektoru lži. Ten ich vyhodnotil ako pravdepodobne pravdivé. Prvýkrát sa k únosu vyjadril aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ten povedal, že

že boli nútení pristúpiť ku konkrétnemu kroku, pretože Vietnam Slovensku nepredložil dôkazy o tom, že verzia nemeckých vyšetrovateľov nie je pravdivá.

"To znamená, že v tejto chvíli nemáme vo Vietname veľvyslanca – a do vyriešenia prípadu ho do Hanoja ani neplánujeme poslať. To je v diplomatickej praxi veľmi závažný krok, k akému sa nepristupuje ľahko ani v bezvýznamných prípadoch. A nezostane osamotený," napísal Lajčák v komentári pre pravda.sk.

01 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 02 - Modified: 2024-04-11 11:13:32 - Feat.: - Title: Vietnamská realitná magnátka dostala trest smrti za obrovský bankový podvod 03 - Modified: 2024-04-11 04:50:52 - Feat.: - Title: Vietnam chce do roku 2030 začať s výstavbou železničných tratí do Číny 04 - Modified: 2024-04-06 13:11:44 - Feat.: - Title: Iránsky novinár, ktorého v Londýne pobodali, sa vracia do práce 05 - Modified: 2024-03-21 21:11:56 - Feat.: - Title: Novinár Gershkovich zostáva aj po takmer roku vo väzbe v Rusku "nezlomným"
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:58