StoryEditor

Bugár reaguje na roztržku v koalícii: Zmluva porušená nebola, poslanci SNS neprišli

08.08.2018, 17:45
Autor:
TASRTASR
Béla Bugár avizoval, že situáciu sa nebude snažiť riešiť, pretože koaličná zmluva je jednoznačná.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár odmieta, že by jeho nominantka porušila koaličnú dohodu. Reagoval tak na stredajšiu kritiku predsedníčky parlamentného zahraničného výboru Kataríny Cséfalvayovej zo strany SNS.

"Nemohlo dôjsť k porušeniu koaličnej dohody, pretože tá hovorí o tom, že porušením koaličnej zmluvy je, keď koaličný partner, povedzme cez svojich poslancov, nesúhlasí s návrhom a druhý koaličný partner to odsúhlasí s pomocou opozície. V tomto prípade tam ani jeden poslanec vládnej koalície okrem Mosta nebol, tým pádom nemohlo dôjsť k porušeniu, pretože nikto nehovoril, že s tým uznesením má problém," povedal pre TASR.

Bugár tiež avizoval, že situáciu sa nebude snažiť riešiť, pretože koaličná zmluva je jednoznačná - mali sa ozvať skôr. Nepozdáva sa mu ani podsúvanie otázky, prečo sa podobné stanovisko neprijalo po návšteve niektorých poslancov v Kosove.

"Ak niektorí kolegovia z vládnej koalície nevidia rozdiel medzi anektovaným územím a územím, ktoré sa samo na základe určitých procesov odtrhlo, a dokonca niektoré štáty Európskej únie ho uznali, tak to nie je môj problém, ale ich problém," konštatoval Bugár.

Ako doplnila hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár, stanovisko, ktoré zahraničný výbor prijal, "vychádza z oficiálnej línie slovenskej zahraničnej politiky, ako aj z programového vyhlásenia vlády, za ktoré hlasovali všetci koaliční poslanci".

Zahraničný výbor NR SR prijal v stredu stanovisko, ktorým odmietol legitimizáciu anexie a okupácie Krymu návštevami ústavných činiteľov SR. Poslanci výboru tak urobili po tom, čo nezaradený poslanec Peter Marček prednedávnom navštívil Krym.

Hlasovania sa zdržal len jeden z prítomných členov výboru, ostatní hlasovali za. Poslanci za SNS a Smer-SD sa však z účasti na výbore ospravedlnili.

Zvolanie výboru aj presadzovanie prijatia uznesenia zo strany Cséfalvayovej podľa národniarov "prebiehalo v príkrom rozpore s písomne dohodnutými pravidlami spolupráce koaličných partnerov". Konanie predsedníčky preto označili za nezlučiteľné s jej ďalším pôsobením v tejto funkcii.

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 04 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach 05 - Modified: 2024-04-09 13:34:34 - Feat.: - Title: Verdikt nad Dankovou nehodou. Šéf SNS dostane nanajvýš pokutu, rozhodla prokuratúra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:11