StoryEditor

Dankova SNS žiada okamžitý odchod poslankyne Mosta-Híd: Je to porušenie koaličnej zmluvy

08.08.2018, 15:37
Autor:
lmlmTASRTASR
Podľa národniarov nebolo rokovanie zahraničného výboru zvolané po dohode s koaličnými partnermi.

SNS žiada okamžitú výmenu na poste predsedu parlamentného zahraničného výboru. Šéfuje mu Katarína Cséfalvayová z Mosta-Híd.

Podľa národniarov nebolo jeho stredajšie rokovanie zvolané po dohode s koaličnými partnermi, hovoria o hrubom porušení koaličnej zmluvy.

Hrnko: Je toto normálne?

"Považujeme to za porušenie koaličnej zmluvy. Je toto normálne, aby sa ona dohadovala s opozičným poslancom Klusom (Martin Klus z SaS, pozn. red.) na zvolaní výboru?" reaguje pre HNonline podpredseda SNS Anton Hrnko.

​Ďalší podpredseda strany Jaroslav Paška hovorí, že poslankyňa Mosta-Híd nekonzultovala postup pri zvolaní výboru s koaličnými partnermi. "Je to zakotvené aj v koaličnej zmluve, preto ide o jej porušenie. Ťažko sa dá robiť štátna politika s partnerom, ktorý nedodržiava dohody. Nesmie sa to opakovať, lebo koalícia môže ľahko skončiť," povedal pre HNonline Paška.

SNS podľa svojich slov podporuje spoločné postoje vlády SR voči narušiteľom medzinárodného systému. "Oficiálne reakcie štátnych inštitúcií na rozličné podnety však musia byť v zmysle koaličnej dohody vždy koordinované a zosúladené," povedala poslankyňa.

Cséfalvayová nemieni odstúpiť

Predsedníčka zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) nevidí dôvod na svoju rezignáciu. Priznala, že požiadavka SNS, aby vo funkcii skončila, ju prekvapila.

"Svojimi postojmi som vždy podporovala a presadzovala do praxe oficiálne európske a euroatlantické smerovanie slovenskej zahraničnej politiky, ktoré je zakotvené aj v programovom vyhlásení vlády SR. Aj stredajšie rokovanie výboru bolo zvolané so zámerom prijať stanovisko, ktoré potvrdí a podporí zahraničnú politiku tejto vlády,“ uviedla v tejto súvislosti poslankyňa.

Deklarovala tiež, že nemieni odovzdávať priestor politikom, ktorí spochybňujú napĺňanie priorít oficiálnej slovenskej zahraničnej politiky a jej hodnotové ukotvenie.

Bugár to odmieta

Šéf Most-Híd Béla Bugár odmieta, že by jeho nominantka porušila koaličnú dohodu. "Nemohlo dôjsť k porušeniu koaličnej dohody, pretože tá hovorí o tom, že porušením koaličnej zmluvy je, keď koaličný partner, povedzme cez svojich poslancov, nesúhlasí s návrhom a druhý koaličný partner to odsúhlasí s pomocou opozície. V tomto prípade tam ani jeden poslanec vládnej koalície okrem Mosta nebol, tým pádom nemohlo dôjsť k porušeniu, pretože nikto nehovoril, že s tým uznesením má problém," povedal Bugár.

Bugár tiež avizoval, že situáciu sa nebude snažiť riešiť, pretože koaličná zmluva je jednoznačná - mali sa ozvať skôr. Nepozdáva sa mu ani podsúvanie otázky, prečo sa podobné stanovisko neprijalo po návšteve niektorých poslancov v Kosove. "Ak niektorí kolegovia z vládnej koalície nevidia rozdiel medzi anektovaným územím a územím, ktoré sa samo na základe určitých procesov odtrhlo, a dokonca niektoré štáty Európskej únie ho uznali, tak to nie je môj problém, ale ich problém," konštatoval Bugár.

Odkaz Smeru

Tretí koaličný partner Smer odkázal, že predstavitelia vládnej koalície by sa mali zdržať krokov, ktoré medzi nimi spôsobujú napätie. "V čase, keď vládna koalícia čelí ďalšiemu hrubému útoku zo strany opozície, prezidenta a médií, by sa mali jej predstavitelia vyvarovať akýchkoľvek krokov, ktoré by vytvárali napätie medzi koaličnými partnermi," tlmočil názor Smeru-SD hovorca strany Ján Mažgút.

Rokovanie sa týkalo Krymu 

Zahraničný výbor NR SR prijal v stredu stanovisko, ktorým odmietol legitimizáciu anexie a okupácie Krymu návštevami ústavných činiteľov SR. Poslanci výboru tak urobili po tom, čo nezaradený poslanec Peter Marček prednedávnom navštívil Krym.

Hlasovania sa zdržal len jeden z prítomných členov výboru, ostatní hlasovali za. Poslanci za SNS a Smer-SD sa však z účasti na výbore ospravedlnili.

Zvolanie výboru aj presadzovanie prijatia uznesenia zo strany Cséfalvayovej podľa národniarov "prebiehalo v príkrom rozpore s písomne dohodnutými pravidlami spolupráce koaličných partnerov". Konanie predsedníčky preto označili za nezlučiteľné s jej ďalším pôsobením v tejto funkcii.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 03 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:50