StoryEditor

Lajčák prvýkrát zareagoval na kauzu okolo únosu: Podnikli sme závažný krok voči Vietnamu

08.08.2018, 14:20
Autor:
TASRTASR
Miroslav ​Lajčák uviedol, že boli nútení pristúpiť ku konkrétnemu kroku, pretože Vietnam Slovensku nepredložil dôkazy o tom, že verzia nemeckých vyšetrovateľov nie je pravdivá.

Rezort diplomacie na čele s ministrom Miroslavom Lajčákom (Smer-SD) podniká konkrétne a efektívne kroky na diplomatickom poli v súvislosti s kauzou únosu vietnamského podnikateľa. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Závažný krok

"Seriózna diplomacia sa nerobí cez titulné stránky novín. V diplomacii sa štandardne používajú isté nástroje, ku ktorým MZVaEZ SR pristúpilo od samého začiatku – okrem iného opakované predvolanie vietnamského veľvyslanca na pohovor či zníženie nášho zastúpenia v Hanoji z úrovne veľvyslanca na chargé d'affaires," uviedlo ministerstvo. Deklarovalo, že je pripravené pristúpiť k razantnejším opatreniam, ak by sa preukázalo, že vietnamská strana zneužila Slovensko.

​Lajčák v komentári pre pravda.sk uviedol, že boli nútení pristúpiť ku konkrétnemu kroku, pretože Vietnam Slovensku nepredložil dôkazy o tom, že verzia nemeckých vyšetrovateľov nie je pravdivá.

"To znamená, že v tejto chvíli nemáme vo Vietname veľvyslanca – a do vyriešenia prípadu ho do Hanoja ani neplánujeme poslať. To je v diplomatickej praxi veľmi závažný krok, k akému sa nepristupuje ľahko ani v bezvýznamných prípadoch. A nezostane osamotený," napísal Lajčák.

Lajčákov rezort sa bráni

Ministerstvo reaguje na mediálne vyjadrenia politických strán aj blogerov, ktorí obviňujú Lajčáka z nečinnosti a stiahnutia sa do ústrania.

"Rezort od začiatku prípadu koná a pristupuje k danej záležitosti vecne, principiálne a profesionálne v zmysle diplomatických zvyklostí. Nikto nás nemusí učiť diplomacii, vieme, čo máme robiť, a konáme tak. Diplomacia sa však nerobí horúcou ihlou a neriadi sa želaniami novinárov či opozičných politikov. Robí sa vecne, konštruktívne, cez diplomatické kanály a v tomto duchu budeme aj naďalej postupovať," uzavrel tlačový odbor.

Na utorkovej tlačovej konferencii uviedol Michal Šimečka zo strany Progresívne Slovensko (PS), že je nepochopiteľné, že "nikde nie je vidieť ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka".

Rezort diplomacie by mal podľa PS vyvíjať maximálne úsilie, aby uistil nemeckých partnerov a nemeckú verejnosť, že Slovensko berie prípad vážne a riadne ho vyšetrí.

01 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 02 - Modified: 2024-04-23 04:29:35 - Feat.: - Title: Nájdu riešenie aj v zložitých situáciách: Toto sú najdiplomatickejšie znamenia zverokruhu 03 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie 04 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov 05 - Modified: 2024-04-21 12:35:40 - Feat.: - Title: Až 11 gólov proti Nemcom? Niekedy je dobré aj prehrať. Aspoň hráči vidia, že to nepôjde samo, vraví odborník
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:26