StoryEditor

Kaliňák bol na detektore lži, ktorý absolvoval aj Matovič. Nechcel som ísť na políciu, tvrdí

07.08.2018, 12:30
Autor:
TASRTASRlmlm
Exminister vnútra odpovedal na štyri otázky týkajúce sa únosu, jeho odpovede detektor vyhodnotil ako pravdepodobne pravdivé.

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák v zásadnom vyhlásení na brífingu povedal, že absolvoval detektor lži. Jeho odpovede na otázky súvisiace s prípadom boli vyhodnotené ako pravdepodobne pravdivé.

Nebol na polícii, pretože podľa by to bolo nedôveryhodné pre verejnosť, keďže tento rezort dlhé roky viedol. Kaliňák dodal, že bol u rovnakého experta na detektore lži, ktorý absolvoval aj jeho opozičný líder Igor Matovič.

Kaliňák: Útok na mňa a na Slovensko

​„Máme detektor lži na kriminalisticko-expertíznom ústave alebo na Národnom bezpečnostnom úrade. Predpokladal som však, že by ste oba označili za zmanipulované, nakoľko som dlhé roky tento rezort viedol. Preto som vybral experta, u ktoré v minulosti test absolvoval aj Igor Matovič a ktorého výsledky ste vtedy akceptovali," povedal Kaliňák.

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák TASR/M. Svítok

​Detektor lži vyhodnotil, že bývalý minister hovoril pravdu. "Tento prípad nie je len útok na moju osobu, ale aj na krajinu. Preto som absolvoval detektor lži. Teraz je na rade Denník N. Vyzývam redakciu, aby sa rovnako zodpovedne postavila k tejto téme," vyhlásil Kaliňák.

Šéfredaktora Denníka N Matúša Kostolného sme sa pýtali, či po Kaliňákovom vyhlásení trvá na zisteniach denníka v článku, ktorý ukazoval zaangažovanie exministra do únosu.

"Priniesli sme výpovede svedkov únosu. Detektor lži neznamená, že Slovensko sa na ňom podieľalo. Dnes už o tom nepochybujú ani nemeckí vyšetrovatelia, ktorí sa prípadu na rozdiel od Slovenska už rok venujú," povedal pre HN Kostolný.

Kritika opozície

"Je absurdné, že sa Robert Kaliňák snaží vyviniť zo zločinu únosu testom na detektore lži u človeka, ktorý podnikal s dcérou Vladimíra Mečiara, rovnako podozrivého z únosu Michala Kováča mladšieho," uviedol Matovič s tým, že kým jemu v roku 2014 určili médiá, u koho má absolvovať test na detektore lži, Kaliňák si túto firmu zaplatil sám.

Podľa podpredsedu najsilnejšej opozičnej strany SaS Ľubomíra Galka by mal Kaliňák absolvovať detektor lži v Nemecku a odpovedať na viac otázok. Exšéf vnútra absolvoval pre kauzu vlaňajšieho únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha zo Slovenska test na detektore lži. Oznámil to v utorok s tým, že jeho odpovede na otázky súvisiace s prípadom boli vyhodnotené ako pravdepodobne pravdivé.

Kaliňák odpovedal na detektore lži na štyrí zásadné otázky:

1. Vedeli ste v čase návštevy vietnamského ministra o únose občana Vietnamu?
Nie.

2. Pomáhali ste organizovať únos občana Vietnamu?
Nie.

3. Dávali ste pokyny zamestnancom ministerstva vnútra, aby pomáhali organizovať únos občana Vietnamu?
Nie.

4. Mali ste informáciu o tom, že omámený a zbitý občan bol preložený do auta kolóny delegácie vietnamského ministra?
Nie.

Všetky štyri odpovede expert vyhodnotil ako pravdepodobne pravdivé.

Otázky pre Kaliňáka Otázky pre Kaliňáka

Zásadné vyhlásenie Kaliňáka 13:17 "Som pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, pretože je v našom záujme, aby sa tento prípad čím skôr vyšetril," povedal Kaliňák. 13:16 Kaliňák vyzýva Denník N Tento prípad nie je len útok na moju osobu, ale aj na krajinu. Preto som absolvoval detektor lži. Teraz je na rade Denník N. Vyzývam redakciu, aby sa rovnako zodpovedne postavila k tejto téme, vyhlásil Kaliňák. 13:14 Kaliňák podľa detektora hovoril pravdu Kaliňák odpovedal na štyri zásadné otázky, detektor to vyhodnotil, že má pravdu. 13:14 Kaliňák bol na detektore lži Absolvoval som detektor lži. Bol som u experta, u ktorého bol aj Igor Matovič. Nechcel som ísť na políciu, lebo by ste ma obvinili, že je to zmanipulované, keďže som tento rezort dlho viedol," povedal Kaliňák. 13:00 Zásadné vyhlásenie Kaliňáka O 13.00 hod. bude zásadné vyhlásenie bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka ku kauze únosu vietnamského podnikateľa.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-03-20 12:23:47 - Feat.: - Title: Zmena rýchlosti aj na našich diaľniciach? Kontroverzný návrh u susedov pretlačili 03 - Modified: 2024-01-16 14:49:55 - Feat.: - Title: Danko poslal policajtov preč a zavrel sa v dome, vyzeral opito. Matovič tvrdí, že vie, čo sa stalo 04 - Modified: 2024-01-16 09:36:22 - Feat.: - Title: Policajt na každej škole či kamerové systémy. Slovenské školstvo sa pripravuje na bezpečnostné zmeny 05 - Modified: 2024-01-13 09:53:15 - Feat.: - Title: Minister vnútra považuje zavedenie telových kamier za dobrý nápad. Budú istiť policajtov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:48