StoryEditor

Chvalabohu, že už môžeme pracovať. Neďakujem tým, čo to brzdili, hovorí Érsek o Triblavine

07.08.2018, 09:55
Autor:
lmlm
Práce na križovatke Triblavina sú po troch rokoch obnovené.

Minister dopravy Árpád Érsek dnes spoločne s bratislavským županom Jurajom Drobom začal práce na križovatke Triblavina, ktoré boli tri roky pozastavené. „Dnes je ten deň, kedy vypršali všetky odvolacie konania. Môžeme začať pracovať," povedal minister Érsek.

Doplnil, že nevie, kedy bude Triblavina dokončená.

"Ja som hlavne rád, že sa to už začalo stavať. Bude to pozitívne pre dopravu pre vstup do Bratislavy. Je pre nás kľučové, aby sme túto dôležitú križovatku dokončili čím najskôr. Neďakujem tým, čo brzdili túto križovatku a brzdia aj ostatné veci. Chvalabohu, už môžeme pracovať," dodal Érsek.

​Bratislavský župan Droba vyhlásil, že táto križovatka výrazne zlepší dopravu do Bratislavy. "Sľúbili sme ľuďom, že sa situácia v doprave zlepší, lebo je katastrofálna," povedal Droba. 

Zároveň vyzval ľudí, aby počas prác uprednostnili hromadnú dopravu pred individuálnou, pretože sa očakávajú hromadné dopravné zápchy.

"Ľudia sa budú môcť spoľahnúť na nové spoje. Budú vedieť kedy pôjdu autobusy a vlaky. Od júna sme posilnili vlakové spojenia o 19 spojov," dodal Droba.

Momentálne je v rámci stavby ukončená výstavba mosta cez potok Čierna voda, okružné križovatky, preložky inžinierskych sietí, a tiež mestská zberná komunikácia. Výstavba križovatky bude financovaná zo štátneho rozpočtu vo výške takmer 19,8 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty.

Podľa NDS sa bude križovatka Triblavina stavať tak, aby sa na ňu mohli v budúcnosti napojiť takzvané kolektory, čiže súbežné cesty.

Počas výstavby križovatky pocítia motoristi na diaľnici D1 aj obmedzenia. V priebehu augusta sa začne s presmerovaním dopravy do režimu troch zúžených pruhov v každom smere jazdy a rýchlosť bude znížená na 80 kilometrov za hodinu.

V prvej fáze bude podľa diaľničiarov doprava na D1 vedená prevažne v ľavom jazdnom páse, strednom deliacom páse a časti pravého pásu. Tým vznikne priestor v pravom jazdnom pruhu na prácu, od dopravy bude oddelený betónovým zvodidlom.

Diaľničiari tak žiadajú motoristov o zvýšenú opatrnosť v tomto úseku. Rezort dopravy a aj BSK zároveň apelujú na vodičov, aby počas prác vo väčšej miere využívali verejnú dopravu smerom do a z hlavného mesta.

Minister Érsek pripomenul, že rezort dopravy posilnil vlakovú dopravu zo Senca a Pezinka do Bratislavy. Predseda BSK Juraj Droba zároveň avizoval, že kraj od 19. augusta posilňuje ponuku prímestských autobusov, ktoré budú nadväzovať na vlaky zo smerov Malacky, Senec, Pezinok či Kvetoslavov.

01 - Modified: 2022-05-08 20:51:31 - Feat.: - Title: Príbeh kontroverznej križovatky na D1 pokračuje. Asfalt ani neuschol, no o chvíľu ho už majú meniť 02 - Modified: 2021-11-04 13:24:05 - Feat.: - Title: Na STK si popálili prsty už dvaja ministri. Érseka pribrzdil Fico, teraz narazil aj Doležal 03 - Modified: 2021-11-02 12:18:11 - Feat.: - Title: Ako sa nestratiť na „kruháči“ s dvoma pruhmi? Tieto pravidlá by mali vodiči ovládať 04 - Modified: 2021-05-19 08:50:42 - Feat.: - Title: Diaľničiari ju tlačia pred sebou roky. Triblavina sa blíži k míľniku 05 - Modified: 2021-03-27 16:24:24 - Feat.: - Title: Diaľničiari sa dostali do sporu s dizajnérmi. Dôvodom je známa stavba na Triblavine
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:27