Generálny prokurátor Jaromír ČižnárTASR/M. Baumann
StoryEditor

Čižnár reaguje na Pellegriniho: Do Nemecka by nemali ísť Saková a Lučanský

03.08.2018, 14:46
Autor:
redred
Čižnár pripomína, že o vyslaní konkrétnych prokurátorov na zahraničnú služobnú cestu rozhoduje výlučne on.

Nie ministerka vnútra Denisa Saková a policajný prezident Milan Lučanský, ako to žiada premiér Peter Pellegrini, ale vyšetrovatelia by sa mali zúčastniť cesty do Nemecka kvôli prípadu únosu Vietnamca Trinha Xuan Thanha. V reakcii na Pellegriniho vyjadrenie to tvrdí generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

"Pri všetkej úcte k ústavnej funkcii pána premiéra Petra Pellegriniho, generálny prokurátor Jaromír Čižnár konštatuje, že to bola práve Generálna prokuratúra Slovenskej republiky, ktorá ako prvá avizovala pracovné stretnutie zástupcov Generálnej prokuratúry SR s príslušnými partnermi Spolkovej republiky Nemecko a Českej republiky. Generálny prokurátor v tejto súvislosti už podnikol aj prvé kroky," píše sa v stanovisku, ktoré médiám poslala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Čižnár pripomína, že o vyslaní konkrétnych prokurátorov na zahraničnú služobnú cestu rozhoduje výlučne on, nie premiér, keďže prokuratúra je samostatný a nezávislý štátny orgán.

"Generálny prokurátor poznamenáva, že pani ministerka vnútra a ani prezident Policajného zboru SR nie sú orgánmi činnými v trestnom konaní, a preto sa len ťažko možno domnievať, že im budú poskytnuté relevantné informácie z vyšetrovania trestnej veci a navyše za situácie, keď informáciami o vyšetrovaní trestnej veci, resp. jeho výsledku, neboli a nie sú informované slovenské justičné orgány," tvrdí Čižnár.

Podľa Generálneho prokurátora je vhodnejšie, aby sa cesty do Nemecka namiesto Sakovej a Lučanského zúčastnili vyšetrovatelia, ktorí vybavovali žiadosti o právnu pomoc nemeckých justičných orgánov.

01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 03 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:57