StoryEditor

Vnútro sa bráni. Toto je desať bodov, ktoré majú vyvrátiť nové informácie o únose

03.08.2018, 13:44
Autor:
redred
V stanovisku rezort Denisy Sakovej deklaruje, že vychádzal z rozhovorov so zamestnancami rezortu a z dostupných dokumentov.

Ministerstvo vnútra odmieta, že sa slovenské orgány podieľali na únose vietnamského občana do zahraničia, ako vyplýva z článku Denníka N o prípade Trinha Xuan Thanha. Rezort "poskytuje nemeckým vyšetrovateľom maximálnu súčinnosť pri vyšetrovaní tohto prípadu a bude tak robiť aj naďalej," píše sa v stanovisku ministerstva.

​To obsahuje aj desať bodov, ktoré majú zhŕňať "najzjavnejšie nepravdy v článku." V stanovisku rezort Denisy Sakovej deklaruje, že vychádzal z rozhovorov so zamestnancami rezortu a z dostupných dokumentov. Desať bodov prinášame v pôvodnom znení:

1. Nie je pravda, že vietnamskí predstavitelia prišli za veliteľom kolóny Jánom H. a požiadali ho, aby do kolóny zaradil ešte jednu dodávku, v ktorej mal byť unesený Vietnamec.

2. Nečakalo sa na žiadnu dodávku, kvôli ktorej sa malo podľa publikovaného článku predĺžiť stretnutie.

3. Riaditeľ protokolu Radovan Čulák nikdy nikomu neprikazoval, aby akúkoľvek osobu „preložil“ z českej dodávky do policajnej.

4. „Kali o tom vie, je to štátny záujem“ ani nič podobné na mieste nezaznelo.

5. Riaditeľ protokolu Radovan Čulák nikdy nikomu nepovedal, že sa mal Vietnamec opiť a spadnúť zo schodov.

6. Nevieme nič o tom, že by príslušníci vietnamskej tajnej služby mali nastupovať do nejakej dodávky s osobou menom Thanh a dokonca ho pridržiavať, aby nespadol.

7. Samotnú kolónu tvorili len vozidlá ministerstva vnútra a sprievodné vozidlá s označením polícia. Žiadne vozidlá s českými evidenčnými číslami neboli súčasťou kolóny. Súčasťou kolóny podľa zamestnancov MV SR neboli ani motorky. Tie mali byť súčasťou sprievodu vietnamskej delegácie v marci 2017, ale nie v júli 2017, keď sa mal podľa publikovaného článku únos uskutočniť. Táto informácia podľa MV SR výrazne spochybňuje zdroj, z ktorého autor článku vychádzal.

8. Riaditeľ protokolu Radovan Čulák zostal vo vládnom hoteli Bôrik, nebol ani v kolóne, ani na letisku pri odlete.

9. Ochrankár Ladislav O. , ktorý mal podľa článku dozerať na priebeh letu, sa na palube lietadla nenachádzal. Celý čas bol v službe a chránil exministra.

10. Rezort vnútra už poskytol vládny špeciál predstaviteľom cudzích štátov aj v minulosti.

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol 04 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:19