StoryEditor

Vietnamec mal byť vo vládnom špeciáli dobitý a zdrogovaný. Slovenskí policajti opísali, ako prebiehal únos

02.08.2018, 19:38
Autor:
redredTASRTASR
Policajti, ktorí o únose vedeli, popísali jeho priebeh.

Unesený vietnamský podnikateľ Trinh Xuan Thanh bol v slovenskom vládnom špeciáli. Na bratislavskom letisku mal do neho nastupovať zbitý a zdrogovaný. Vo štvrtok o tom s odvolaním na policajtov, ktorí sprevádzali vietnamskú delegáciu, informoval Denník N.

​Delegácia v špeciáli priletela už z Prahy do Bratislavy, sprevádzať ju mal šéf protokolu ministerstva vnútra Radovan Čulák. Presunula sa na stretnutie do vládneho hotela Bôrik. Pred ním mal byť podľa Denníka N v jednej z dodávok požičaných v Prahe aj unesený podnikateľ.

Pod dohľadom Kaliňáka

Podľa informácii denníka stál pred budovou hotela vtedajší minister vnútra Róbert Kaliňák, ktorý nervózne telefonoval a spomínal slovo pas. 

Počas spoločného stretnutia oboch delegácií mali vietnamskí predstavitelia požiadať, aby policajti do kolóny zaradili ešte jednu dodávku. Tú, v ktorej je unesený Vietnamec. Dobitého ho mali vidieť aj slovenskí policajti, ktorí ho mali prekladať z požičanej dodávky do policajnej.

Ochrankárom povedali, že sa opil a spadol zo schodov. Šéf protokolu Radovan Čulák mal povedať policajtom, aby vietnamca preložili do slovenskej dodávky. „Kali o tom vie, je to štátny záujem,“ malo zaznieť podľa informácii denníka.

Spolu s Thanhom nastúpili do lietadla ešte dvaja muži, zrejme príslušníci vietnamskej tajnej služby. Ako posledný mal s nimi nastúpiť aj do vládneho špeciálu. Denník N tiež informoval, že letuškám kapitán nariadil odobrať všetky mobily, aby nemohli fotografovať.

Je to obludnosť, reaguje Kaliňák

Generálna prokuratúra SR v stredu (1.8.) uviedla, že v predmetnej trestnej veci majú právomoc vykonávať úkony trestného konania zatiaľ len nemecké justičné orgány.

Nemecké justičné orgány podľa hovorkyne GP SR Andrey Predajňovej neposkytli slovenským justičným orgánom žiadnu oficiálnu informáciu o priebehu, resp. o výsledku trestného konania vedeného v Spolkovej republike Nemecko.

Slovenské justičné orgány zatiaľ nemajú právny ani skutkový základ konať v tejto trestnej veci. GP SR za účelom zistenia relevantných informácií bude ex offo iniciovať pracovné rokovanie so zástupcami justičných orgánov Spolkovej republiky Nemecko a Českej republiky.

Na základe výsledkov pracovného rokovania rozhodne o ďalšom postupe. Polícia SR vo štvrtok informovala, že sa pripája k stanovisku GP SR. Slovenský postup v prípade kritizoval prezident SR Andrej Kiska a predstavitelia opozície.

Na tieto informácie reagoval aj Robert Kaliňák. „"Za roky som si naozaj zvykol na klamlivé a zavádzajúce články, toto je ale mimoriadna obludnosť. Sú to vymyslené veci a snaha pošpiniť Slovensko, zatiahnuť ho do tejto veci, v ktorej nefiguruje a nijako sa na tom nepodieľalo. To sa proste nestalo. Mnoho veci vyvrátil aj samotný šéf protokolu Radovan Čulák. Tento článok rozbije aj nemecká policajná správa. Žiaden takýto človek na palube vládneho špeciálu nebol. Nebol tam nikto zranený či spútaný. To nie je pravda," vyhlásil exminister s tým, že nerozumie, ako mohol byť článok napísaný tak vzdialene od reality. "Nestál som pred hotelom Bôrik, netelefonoval som," dodal.

Ministerstvo vnútra: Sú to klamstvá a sci-fi

Slovenské orgány sa úmyselne žiadnym spôsobom nepodieľali na únose vietnamského občana do zahraničia. V reakcii na vo štvrtok medializované informácie o únose vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha to uviedol hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov.

Popis únosu podnikateľa z Bratislavy za pomoci slovenskej polície a použitia vládneho špeciálu, ktorý zverejnil Denník N, označilo ministerstvo za úplný nezmysel s tým, že obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi jeho autora.

"Napríklad riaditeľ protokolu rezortu vnútra Radovan Čulák nikdy nevidel žiadneho dobitého či opitého človeka a nikdy ho nekázal preložiť z jedného auta do druhého, ako to popisuje článok. Veta 'Kali o tom vie, je to štátny záujem,' ani žiadna podobná nikdy nezaznela," povedal Lazarov.

Poukázal, že o prípadnom vyšetrovaní prípadu na Slovensku môžu rozhodnúť orgány činné v trestnom konaní a nie rezort vnútra. "MV SR poskytuje nemeckým vyšetrovateľom maximálnu súčinnosť a bude tak robiť aj naďalej," doplnil.

Most požaduje vyvodenie personálnej zodpovednosti

Koaličný Most považuje prípad únosu vietnamského podnikateľa za bezprecedentný a vyžaduje okamžité rázne kroky.

V reakcii na medializované informácie o únose Trinh Xuan Thanha to povedala hovorkyňa strany Klára Debnár. Most-Híd žiada zriadiť špeciálnu vyšetrovaciu komisiu aj vyvodenie personálnej zodpovednosti.

 "Vo svetle závažných informácií, ktoré uviedol Denník N na základe výpovedí policajtov, je dôvodné podozrenie, že čelíme veľmi vážnemu problému, ktorý presahuje hranice našej krajiny. Takýmto konaním sa vážne poškodilo medzinárodné renomé Slovenskej republiky. Členská krajina EÚ sa podieľala na únose cudzieho štátneho občana, ktorý je trestne stíhaný v ďalšej krajine nášho spoločenstva," uviedla Debnár.

OĽaNO žiada demisiu vlády

Je neprijateľné, že slovenská vláda sa priamo podieľala na únose cudzieho štátneho príslušníka a pomáhala vietnamskej tajnej službe. Uvádza sa to v stanovisku hnutia OĽaNO v súvislosti s výpoveďami slovenských policajtov o únose vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha, ktoré preto žiada demisiu vlády.

"Zneužitie slovenského vládneho hotela a vládneho lietadla na operácie cudzej tajnej služby hrubo porušujú suverenitu Slovenska. Podľa najnovších informácii bol vietnamský občan násilím odvlečený aj z územia Slovenska a ľudia z vedenia ministerstva vnútra tak mohli spáchať viacero trestných činov," povedala predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová. Ako doplnila, "vláda tento únos kryla a svojich vlastných občanov bezočivo klamala".

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2023-02-02 14:15:33 - Feat.: - Title: Žilinka odmieta, že by sa v kauze únosu Vietnamca nekonalo 03 - Modified: 2023-02-02 13:20:17 - Feat.: - Title: Výbor k únosu Vietnamca má byť v stredu, pozvaný je Žilinka 04 - Modified: 2022-11-30 12:59:00 - Feat.: - Title: NAKA začala trestné stíhanie v kauze únosu Vietnamca, potvrdil Hamran 05 - Modified: 2022-11-30 13:59:41 - Feat.: - Title: Začali trestné stíhanie v kauze únosu Vietnamca
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:21