Richard Sulík a Martin PoliačikTASR/Dano Veselský
StoryEditor

Šašo v Nemecku a neomarxisti. Sulík vyprovokoval Poliačika, jeho status vyvolal veľký ohlas

02.08.2018, 15:42
Autor:
redred
​Europoslanec v statuse kritizoval migračnú politiku nového španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, ktorú označil za zvrátenú.

"V lacných populistoch, ktorí zo seba chodia robiť šaša do nemeckých televízií a robia tam svojej krajine hanbu, budúcnosť nie je."

Takto reagoval na facebookový status svojho bývalého straníckeho šéfa Richarda Sulíka odídenec z SaS a súčasný člen Progresívneho Slovenska Martin Poliačik.

Poliačik na tlačovej konferencii 9. novembra 2017 spolu so Sulíkom oznámil svoj odchod z SaS:

​Europoslanec Sulík v statuse kritizoval migračnú politiku nového španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, ktorú označil za zvrátenú.

Sú to násilní votrelci, tvrdí Sulík

"V týchto dňoch zažíva Španielsko pravé, nefalšované útoky na svoje hranice. Stovky migrantov, ktorí sa so zbraňami v rukách (tyče, podomácky vyrobené plameňomety, nehasené vápno...) násilne domáhajú vstupu do EÚ, nie sú inžinieri či lekári, ani ľudia utekajúci pred vojnou. Sú to násilní votrelci pred ktorými sa Európa musí brániť," tvrdí predseda SaS.

Obrana sa však podľa Sulíka nekoná. S odvolaním sa na článok z webu nemeckého denníka Die Welt tvrdí, že polícia namiesto toho dostala príkaz, aby nereagovala "silou na agresiu votrelcov".

"Španielska vláda zatiaľ diskutuje o tom, že nechá odstrániť ostnatý drôt na hranici, lebo sa tam viacerí migranti pri násilnom prekonávaní hranice zranili," doplnil slovenský europoslanec.

V súvislosti s tým dal do kontrastu referendum o nezávislosti Katalánska, počas ktorého španielska polícia tvrdo zasiahla.

"Nie je tomu tak dávno, kedy španielska polícia vybehla s obuškami na vlastných ľudí a 800 z nich zmlátila, keď chceli nenásilne vyjadriť svoju vôľu v referende. Teraz vysiela signály, že dostať sa násilne do Európy, zraniť pri tom policajtov bude odmenené azylovým konaním," napísal Sulík.

Na záver statusu si Sulík spomenul na svojho bývalého straníckeho kolegu Poliačika, ktorého slovami sa podľa neho možno Sánchez inšpiroval. Šéf SaS tvrdí, že Poliačik v rade Európy povedal: "My musíme robiť migrantov šťastnými". "Des," uzavrel europoslanec.

Je to úbohá demagógia, kontruje Poliačik

Poliačika, ktorý mal už počas svojho pôsobenia v SaS so Sulíkom spory kvôli migrácii a islamu, to nenechalo chladným a priamo pod Sulíkovým statusom reagoval komentárom.

"Boli časy, keď si sa aspoň hral na poctivého diskutéra, Rišo. Vtedy aj bolo možné si Ťa ľudsky vážiť. Toto, čo predvádzaš, je úbohá demagógia," napísal člen Progresívneho Slovenska s tým, že Sulíkom uvedený výrok nepovedal.

Ďalej vysvetľuje, že nadviazal na výrok prezidenta Andreja Kisku, že ak Rómovia na Slovensku budú šťastní, bude šťastné aj Slovensko.

"A povedal, že rovnako tak je dobré, aby migranti v Európe boli šťastní. Lebo sa tým znižuje bezpečnostné riziko, urýchľuje ich integrácia a spolužitie s pôvodným obyvateľstvom," doplnil.

Sulík podľa Poliačika k tomu nedokáže ponúknuť alternatívu a aj si to uvedomuje.

"Rozumiem, že máš z Progresívneho Slovenska strach. Lebo áno, je to jediná liberálna strana na Slovensku a áno, ľudia pochopia, že v lacných populistoch, ktorí zo seba chodia robiť šaša do nemeckých televízií a robia tam svojej krajine hanbu, budúcnosť nie je," uzavrel Poliačik s jasnou narážkou na Sulíka, ktorý sa zúčastnil viacerých televíznych debát v Nemecku.

Sulík na to reagoval stručným komentárom, v ktorom tvrdí, že "Progresívne Slovensko je neomarxistická strana, ktorá si neoprávnene uzurpuje názov liberálna." Na čo sa ho Poliačik spýtal, či musí "v opúšťaní sa teraz dobiehať poslanca Fica?"

Pod Sulíkovým statusom však nereagoval len Poliačik, ale rozprúdila sa tam diskusia, do ktorej sa zapojili desiatky ľudí. Množstvo podrovateľov aj odporcov si v nej našli tak Sulík, ako aj Poliačik.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 04 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 05 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:26