StoryEditor

Generálna prokuratúra už eviduje podnet v prípade Slovenských brancov. Polícia eliminuje akúkoľvek hrozbu

02.08.2018, 11:44
Autor:
TASRTASR
Minister obrany Gajdoš žiada preskúmať činnosť brancov a zistiť, či táto organizácia nie je ohrozením bezpečnosti a v rozpore s platnými zákonmi.

Generálna prokuratúra (GP) SR už eviduje podnet v prípade Slovenských brancov.

"Podnet ministra obrany SR Petra Gajdoša (SNS) bol doručený na GP SR 25. júla, týkal sa konania občianskeho združenia Naša vlasť je budúcnosť a neziskovej organizácie Slovenskí branci. Podanie bolo dnes, teda 2. augusta, odstúpené na ďalšie konanie v zmysle Trestného poriadku Krajskej prokuratúre Bratislava. V predmetnej trestnej veci bude vykonávať dohľadovú právomoc prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry SR," uviedla vo štvrtok pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

​Polícia SR robí všetko preto, aby eliminovala akúkoľvek hrozbu zo strany Slovenských brancov či ruskej skupiny motorkárov Noční vlci. Prezidenta SR Andreja Kisku o tom v utorok (31.7.) uistil policajný šéf Milan Lučanský.

"My sme ale represívna zložka. Monitorujeme ich, aby sa zistilo, či páchajú trestnú činnosť alebo priestupky. S pánom prezidentom Kiskom sme sa zhodli, že v súvislosti s brancami by mal väčšiu úlohu zohrať štát. Je za hranou, aby sme nechali mladých ľudí zhromažďovať sa a skúšať si vojenské taktiky a techniky," povedal.

Pôsobením Slovenských brancov by sa teda mala zaoberať Generálna prokuratúra. Obrátil sa na ňu minister obrany Gajdoš s vyššie spomínaným podnetom, aby preskúmala činnosť brancov a povedala, či nie je ohrozením bezpečnosti a v rozpore s platnými zákonmi.

Minister zdôraznil, že jedinou legálnou obrannou organizáciou Slovenska sú Ozbrojené sily SR. Gajdoš odmieta tolerovať, že niekto "s nejasným cieľom sa snaží militarizovať spoločnosť a hrať sa na vojakov". Od aktivity brancov sa dištancuje. Avizuje opatrenia na riešenie situácie.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 03 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 04 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 05 - Modified: 2024-03-08 11:53:35 - Feat.: - Title: V kauze zapracovania odpadu pri výstavbe D4R7 podali obžalobu, informuje prokuratúra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:14