Martin PohovejTASR
StoryEditor

Advokát Kočnera prišiel s novým znalcom

01.08.2018, 22:40
Advokát podnikateľa Mariana Kočnera prišiel na súd s tým, že im nový znalec potvrdil existenciu zmeniek za 69 miliónov eur.

Špecializovaný trestný súd včera o tom, či Kočnera prepustí, alebo zostane vo väzbe, nerozhodol. „Sudca pre prípravné konanie oznámil, že vyhlásenie k danej veci nám bude doručené až o pár dní,“ povedal včera na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Na posun v prípade upozornili Kočnerovi advokáti Michal Mandzák a Martin Pohovej. Podľa nich nimi oslovený zahraničný znalec potvrdil pravosť kontroverzných zmeniek.

Ťahanice okolo znalcov
„Sudcovi pre prípravné konanie sme predložili znalecký posudok od zahraničného experta, ktorý jednoznačne preukazuje, že zmenky pochádzajú z tohto obdobia,“ vyhlásil na pojednávaní Michal Mandzák. Biznismenovi obhajcovia zároveň odmietli uviesť meno zahraničnej znaleckej agentúry, pričom podľa jej posudku zmenky sfalšované neboli. Účastníci pojednávania taktiež nechceli informovať o tom, či sa zmenky po tom, ako si ich Kočner prednedávnom „vypožičal“ z bratislavského súdu s cieľom zhotovenia posudku, vrátili do rúk slovenských orgánov. „Je to vec aktuálneho dokazovania a je tu hranica mlčanlivosti, ktorú nemôžem prekročiť,“ dodal špeciálny prokurátor Šanta. Druhú správu o pravosti zmeniek vypracovala Lenka Balkovičová, ktorá bola prizvaná do konania. Tento postup orgánov činných v trestnom konaní bol podľa Kočnerových obhajcov účelový. „Proti tomuto uzneseniu sme podali aj sťažnosť, a to z toho dôvodu, že táto znalkyňa v meste Zvolen kandidovala na primátorku za koalíciu SDKÚ-DS a stranu Sloboda a Solidarita,“ informoval advokát Martin Pohovej.


Aj keď sa predpokladá, že zmenky sú falošné, v opačnom prípade by to zrejme znamenalo voľnosť pre Kočnera. „Ak by sa preukázala pravosť dotyčných zmeniek, znamenalo by to vo veci veľký zvrat. V takom prípade by nebola naplnená skutková podstata trestného činu,“ povedala rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. Zároveň však upozorňuje, že v prípade by mal byť vypracovaný aj ďalší posudok.


Zvláštne správanie
Samotný verdikt, či Kočner v blízkej budúcnosti opustí celu Justičného paláca, súd vyhlási až v priebehu niekoľkých dní. Podľa Kurilovskej pôsobí zvláštne, že rozsudok neohlásil, najmä ak od rozhodnutia Najvyššieho súdu poslať Kočnera do väzby uplynul len mesiac. „Na druhej strane na to má súd právo. Musí vypracovať odôvodnenie na základe dôvodov väzby, či ešte trvajú,“ upozornila Kurilovská. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, na základe ktorého sťažnosti Najvyšší súd rozhodol o Kočnerovej väzbe, na týchto dôvodoch stále trvá.

„Od tohto rozhodnutia uplynul iba mesiac a ja nevidím žiadnu podstatnú zmenu skutočnosti, ktoré by mali vplyv na väzbu,“ povedal Šanta. Prokurátor v tom čase upozornil najmä na fakt možného ovplyvňovania svedkov zo strany stíhaného. Samotný Marián Kočner sa pojednávania nezúčastnil. „Má na to právo, ak tam má svojho advokáta,“ zakončila Kurilovská. V roku 2000 mal Pavol Rusko podpísať Kočnerovi zmenky na 69 miliónov eur. Tie si podnikateľ od televízie Markíza ako od ručiteľa dlhu pýtal naspäť po 16 rokoch. Možné falšovanie zmeniek poslalo Kočnera zatiaľ na mesiac do väzby.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 04 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 05 - Modified: 2024-03-15 23:11:54 - Feat.: - Title: Tím obžaloby v Trumpovej kauze v Georgii opustil právnik, ktorý mal vzťah s vrchnou prokurátorkou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:46