AP/TASR
StoryEditor

Matovičov rezort: Od začiatku roka platí viacero zmien, napríklad aj rozšírené ručenie za DPH

03.01.2022, 13:38
Autor:
TASRTASR
Odberateľ si musí po novom skontrolovať, či platí dodávateľovi peniaze na bankový účet zaregistrovaný u Finančnej správy.

Od začiatku tohto roka vstúpilo do platnosti viacero zmien v oblasti daní. Jednou z najvýznamnejších je rozšírené ručenie odberateľa za odvod dane z pridanej hodnoty (DPH) dodávateľom. Odberateľ si musí po novom skontrolovať, či platí dodávateľovi peniaze na bankový účet zaregistrovaný u Finančnej správy, upozornilo v pondelok ministerstvo financií na sociálnej sieti.

Viacero zmien

K ďalším zmenám došlo napríklad v Registri účtovných závierok, archivácii účtovných dokladov, ale aj v pravidlách zdaňovania pre kontrolované zahraničné spoločnosti.

"Zmeny týkajúce sa zavedenia tzv. registrovaného bankového účtu platiteľov DPH a úpravy inštitútu ručenia za daň sú zamerané na vytvorenie nových efektívnych nástrojov v boji proti daňovým podvodom s čo najnižším vplyvom na administratívne povinnosti platiteľov," uviedol rezort financií.

V súvislosti so zavedením registrácie bankových účtov platiteľa dane tiež platí, že od 1. januára tohto roka daňový úrad vráti nadmerný odpočet alebo jeho časť len na registrovaný bankový účet platiteľa, ktorý bude zverejnený v zozname bankových účtov správcom dane.

Podnikatelia už môžu svoje účtovné doklady uchovávať v elektronickej podobe. Zavádza sa navyše možnosť jednoduchšieho prevodu dokumentov z listinnej do elektronickej podoby, a to bez nutnosti použiť takzvanú zaručenú konverziu.

Tento krok prinesie podľa rezortu financií zníženie nákladov na papier a tlač dokumentov, zníženie environmentálnej záťaže podnikateľa, ale aj zníženie nákladov na prenájom priestorov na archiváciu. Všetky právnické osoby už musia ukladať účtovné dokumenty do verejnej časti Registra účtovných závierok v elektronickej podobe.

Zníženie poplatku

Prísnejšie pravidlá začali platiť pre kontrolované zahraničné spoločnosti (CFC). Opatrenie je podľa ministerstva financií zamerané proti obchádzaniu daňovej povinnosti odklonom ziskov do zahraničia. Po novom sa odklonené zisky zdania tak, ako keby boli vyplatené do SR vo forme dividend.

Novinkou je aj zníženie poplatku na polovicu za odsúhlasenie metódy transferového oceňovania pre daňovníkov s dobrým indexom daňovej spoľahlivosti či možnosť daňového subjektu požiadať o záväzné stanovisko za tisíc eur a v prípade vysokospoľahlivého subjektu bude táto suma polovičná, teda 500 eur. Správca dane má automaticky oznamovať výšku preddavkov na daň a ich splatnosť.

01 - Modified: 2024-04-18 14:43:35 - Feat.: - Title: Poukážky z programu Zelená domácnostiam vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra v najbližších týždňoch 02 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú 03 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 04 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:24