StoryEditor

Súd neoznámil rozhodnutie o Kočnerovi. Máme posudok experta, že zmenky sú pravé, tvrdí jeho právnik

01.08.2018, 09:07
Autor:
redred
Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici dnes napokon nerozhodol o prepustení či zotrvaní Mariana Kočnera vo väzbe.

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici dnes neoznámil rozhodnutie o tom, či Marian Kočner bude stíhaný na slobode alebo vo väzbe. Oznámi to v najbližších dňoch.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta si však nemyslí, že bude Marian Kočner stíhaný na slobode. Pojednávanie trvalo zhruba dve hodiny.

Nový znalecký posudok

Kočner je obvinený v kauze falšovania tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur, čo on popiera.

Kočnerov právnik Martin Pohovej po skončení pojednávania povedal, že nesúhlasia s väzobným stíhaním, pretože podľa neho na to nie sú dôvody. Druhý jeho právnik Michal Mandzák dodal, že majú najnovší znalecký posudok v kauze zmeniek.

"Sudcovi pre prípravné konanie sme predložili znalecký posudok zahraničného experta, ktorý jednoznačne preukazuje, že zmenky pochádzajú z tohto obdobia, z roku 2000. Je to nový posudok. Včera bol vyhotovený preklad. Či sú zmenky v spise sa ďalej nebudeme vyjadrovať, lebo je to procesný postup, ktorý bol predmetom výsluchu. Bude musieť zaujať stanovisko aj prokurátor a v nadväznosti na stanovisko prokurátory, my zareagujeme. Pokiaľ viem, je tento posudok použiteľný aj na Slovensku," povedal Mandzák.

Právnik hovorí o účelovom postupe

Právnik na celú situáciu dodal, že ide o účelový postup orgánov činných v trestnom konaní.

"Účelový je z toho dôvodu, že bol do konania pribratý znalec a to Lenka Balkovičová, za účelom vypracovania znaleckého posudku, pričom voči tomuto uzneseniu sme podali aj sťažnosť spolu s námietkou zaujatosti. A to z toho dôvodu, že táto znalkyňa kandidovala v meste Zvolen za koalíciu SDKÚ-DS a SaS a je aj primátorkou mesta," vysvetlil Pohovej.

Kočner na súde chýbal

Kočner pred pár dňami požiadal o prepustenie z väzby. "Myslím si to aj ja, že sú dané dôvody väzby a myslí si to aj Najvyšší súd a to je podstatné," povedal Šanta.

Samotný Kočner na súd nedorazil. Podľa informácií portálu pluska.sk kontroverzný podnikateľ nechcel opustiť celu. "Náš klient nechcel ísť na pojednávanie, pretože nie sme v cirkuse. Ide o výsostne právnu argumentáciu a nebolo by účelné, aby bol obvinený na tomto výsluchu," povedal jeden z právnikov.

Správu budeme aktualizovať.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-16 16:30:00 - Feat.: - Title: Benefity kajúcnikov spôsobili odročenie pojednávania v kauze obžalovaného Štefana Žigu 04 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 05 - Modified: 2024-04-16 13:58:21 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková je vinná, rozhodol súd. Dostala tri roky podmienečne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:53