StoryEditor

Kiska o nových zisteniach: Táto kauza sa mení na medzinárodnú hanbu Slovenska

31.07.2018, 14:50
Autor:
TASRTASRlmlmČTKČTK
Andrej Kiska tvrdí, že v kauze únosu vietnamského podnikateľa sme svedkami zahmlievania, alibizmu a zavádzania verejnosti.

Prezident Andrej Kiska v príhovore v Prezidentskom paláci reagoval na kauzu únosu vietnamského podnikateľa.

Vyhlásil, že nové skutočnosti v tejto kauze menia situáciu na medzinárodnú hanbu Slovenska.

​„Opakovane som hovoril, že je povinnosťou slovenských orgánov činných v trestnom konaní tieto podozrenia dôsledne a poctivo vyšetriť. Nemožno budovať dôveru ľudí v štát, ak sa prípadu nezačneme ani poctivo venovať. Reč je o podozreniach z hrubého zneužitia štátnej moci. Tak ako sa to stalo pri únose Michala Kováča ml.," povedal Kiska.

Hrozba poškodenia vzťahov s Nemeckom

Prezident dodal, že sme svedkami zahmlievania, alibizmu, zavádzania verejnosti a vyhovárania sa na nemecké orgány.

"Ale skutočne sa o tom, čo sa tu stalo, musíme dozvedieť od nemeckých vyšetrovateľov? Má to rozmer medzinárodnej blamáže a môže to mať dôsledky na vzťahy medzi Slovenskom a Nemeckom," varoval.

Ako prezident očakáva, že sa o vyšetrovaní podozrení z medzinárodného únosu naším vládnym lietadlom dozvie od slovenských, a nie od nemeckých vyšetrovateľov.

"Očakávam, že zodpovední prejavia základný rešpekt k nášmu štátu a úctu k jeho občanom a urobia všetko potrebné, aby vyšetrili podozrenia a očistili meno Slovenskej republiky. A to presvedčivým vysvetlením všetkých podozrení, respektíve potrestaním vinníkov, ak sa potvrdí, že Slovensko poskytlo vládne lietadlo na únos," dodal. 

Pellegrini uisťoval Merkelovú

Berlínski vyšetrovatelia sú presvedčení, že bývalý vietnamský komunistický funkcionár Trinh Xuan Thanh bol vlani v lete po únose v nemeckej metropole dopravený do vlasti slovenským vládnym lietadlom.

​Neexistujú o tom "prakticky žiadne pochybnosti", citoval dnes zo záznamu berlínskeho kriminálneho úradu denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

O prípade v máji v Berlíne s Angelou Merkelovou hovoril slovenský premiér Peter Pellegrini, ktorý kancelárke sľúbil, že Berlín dostane všetky slovenské informácie týkajúce sa únosu.

Lučanský chce kauzu ukončiť

Do neho podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung mohol byť zapletený aj bývalý poradca slovenskej vlády Quang Le Hong.

Policajný prezident Milan Lučanský po dnešnom stretnutí s prezidentom Kiskom novinárom povedal, že polícia v súčinnosti s nemeckými orgánmi urobila v súvislosti s touto kauzou všetko, o čo bola požiadaná, ba ešte viac.

Lučanský naznačil, že nemeckí vyšetrovatelia sa v najbližších dňoch či týždňoch budú chcieť so Slovákmi stretnúť, pretože "pripravujú ďalšie úkony". "Budem rád, keď sa s nimi stretnem a dohodneme sa na ďalšom postupe tak, aby sme túto kauzu vyriešili a raz navždy ukončili," povedal Lučanský.

Rezort vnútra reaguje

Ministerstvo vnútra nemá informácie, že by ktokoľvek zo Slovenska unášal vietnamského občana do zahraničia. V reakcii na najnovšie medializované informácie súvisiace s kauzou únosu Vietnamca to uviedol hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov.

O tom, či budú prípad vyšetrovať aj slovenské orgány, musí podľa neho rozhodnúť prokuratúra a polícia, nie rezort vnútra. "Pokiaľ sa tak stane, rezort vnútra poskytne vyšetrovateľom maximálnu súčinnosť tak, ako to robil aj doteraz," dodal.

"Prípad vyšetruje nemecká polícia, nakoľko únos sa mal odohrať v Nemecku a nie na Slovensku," pripomenul Lazarov. Slovenská strana jej pritom podľa jeho slov poskytuje súčinnosť. "Uskutočnilo sa viacero výsluchov a len samotný rezort vnútra odpovedal v poslednom období v tejto veci na päť dožiadaní," priblížil.

"Rezort vnútra nemá informácie, že by tento prípad negatívne ovplyvňoval náš vzťah s nemeckým partnerom," vyhlásil Lazarov v reakcii na Kiskovo tvrdenie, že prípad môže mať dôsledky pre vzťahy medzi Slovenskom a Nemeckom.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:43