Martin Kahanec pred návratom na Slovensko pôsobil na viacerých zahraničných univerzitách.MAREK VOTRUBA
StoryEditor

Založil inštitút, aby podporil výskum

31.07.2018, 00:00
Slováci, ktorí skúsili šťastie v zahraničí, no nezostali tam. Cenné skúsenosti zužitkovali doma.

Martin Kahanec pôsobil na viacerých európskych univerzitách a inštitútoch, istý čas hosťoval aj na Harvarde. Napriek horším podmienkam sa vždy chcel vrátiť na Slovensko, ako však hovorí, nemal kam. Problém však spolu s manželkou Martou vyriešili a v Bratislave vybudovali medzinárodne uznávaný Stredoeurópsky inštitút pre výskum práce.


Miesto si vytvoril
To, že sa vráti na Slovensko, mal jasné, už keď v roku 1998 po prvýkrát odchádzal. Po štúdiu manažmentu na Univerzite Komenského sa rozhodol rozšíriť si vedomosti na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti, kde získal titul Master of Arts v ekonómii. „Vzdelahnnie, ktoré sa dalo získať na Slovensku, malo určité kvality. Ale predsa len atraktívnosť získania západného vzdelania v angličtine bola dosť veľká,“ objasňuje svoje vtedajšie rozhodnutie.


Maďarská univerzita totiž funguje na americkom princípe a svojim študentom ponúkala okrem vzdelania aj spoluprácu s prestížnymi zahraničnými inštitúciami. To mu otvorilo dvere do zahraničia a po kratšej zastávke v Toulouse a Prahe zakotvil na Tilburskej univerzite v Holandsku, kde si spravil doktorát. Táto škola patrí medzi top vzdelávacie inštitúcie v oblasti ekonómie v Európe a vo svete. V Holandsku pôsobila aj jeho manželka a ako hovorí, „my sme sa vždy chceli vrátiť na Slovensko“. To bol aj dôvod, pre ktorý po skončení doktorátu prijal miesto v Nemecku, a nie ponuku z Holandska. Podľa jeho slov je nám totiž Nemecko kultúrne bližšie.


V Nemecku pôsobil na Inštitúte pre výskum práce, ako však dodáva, stále aj spolu s manželkou rozmýšľali nad tým, ako sa vrátiť na Slovensko. Problém však bol ten, že ekonom...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:30