HN/Peter Mayer
StoryEditor

Mečiar priznal, že sa chce vrátiť do politiky: Nenápadne som sa jej začal venovať

30.07.2018, 17:39
Autor:
ČTKČTK
Otázku, či zakladá novú stranu, ponechal bývalý premiér bez odpovede.

Bývalý premiér Vladimír Mečiar, ktorý dominoval slovenskej i československej politike v 90. rokoch, začína hovoriť o návrate. Vraj v politike ešte nepovedal posledné slovo. "Neodpočívam. Ovce som prestal chovať, pretože mi zožrali stromy, ale trošku som sa nenápadne začal venovať politike," povedal 76-ročný bývalý premiér v televízii Markíza.

"Určite neplánujem kandidovať na prezidenta. Na tisíc percent. Vstup do politiky áno," pokračoval Mečiar. Otázku, či zakladá novú stranu, ponechal v nedeľňajšom vysielaní bez odpovede. Na kameru hovoril po výsluchu na polícii, kde vyšetrovateľom vysvetľoval, čo vie o údajnej objednávke vraždy Sylvie Volzovej, niekdajšej spolumajiteľky Markízy.

Politický analytik Ján Baránek si nedokáže predstaviť Mečiarovo pôsobenie v regionálnej politike, pretože dlhé roky pôsobil na samom vrchole. "Jedine, že by to vzal ako hobby," zažartoval. Pripustil však, že by Mečiar mohol imponovať ďalšej generácii voličov, ktorá 90. roky nezažila. Tá by mohla považovať Mečiara za politika, ktorý háji národné záujmy.

"Otázkou je, či Vladimír Mečiar má v sebe dosť politického testosterónu, aby týchto voličov oslovil," podotkol politológ Grigorij Mesežnikov. Odhadol, že ak sa v Mečiarovom prípade nemožné stane možným, určite si založí vlastnú stranu.

S Mečiarovým menom sa spája rozdelenie čs. federácie a vznik samostatného Slovenska. Bol trikrát premiérom, jeho vládnutie však sprevádzala kritika domácich odporcov i Západu, sporná privatizácia aj podozrenie zo zneužitia tajnej služby proti politickým súperom. Ako zastupujúci prezident Mečiar udelil pred 20 rokmi za únos prezidentovho syna amnestie. Tieto amnestie dlhé roky bránili vyšetriť únos, než ich parlament vlani zrušil a ústavný súd tento krok schválil.

Video vysvetľuje, o čo ide v kauze Mečiarových amnestií:

​Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS), ktoré Mečiar ešte vo federálnom štáte založil, sa z politického výslnia neskôr dostalo na okraj záujmu voličov a v roku 2010 vypadlo z parlamentu. V predčasných voľbách o dva roky neskôr už nezískalo ani percento hlasov. O ďalší rok neskôr Mečiar prestal byť predsedom a o niekoľko mesiacov nato z hnutia vystúpil.

01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 04 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 05 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 09:57