TASR – Lenka Krošláková
StoryEditor

Kočner podal žiadosť o prepustenie z väzby

30.07.2018, 10:38
​Súdy by mali na samotnú požiadavku na prepustenie reagovať čo najpromptnejšie.

Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner v druhej polovici júla podal žiadosť o prepustenie. Rozhodovať o nej bude súd. Informuje o tom portál Topky.sk.

"Väzobne stíhaný M. K. požiadal v druhej polovici júla o prepustenie z väzby. Vec je v štádiu rozhodovania súdom o predmetnej žiadosti," uviedla pre portál hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

O Kočnerovej žiadosti bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd. Podobne ako pred mesiacom môže proti jeho rozhodnutiu prokurátor podať sťažnosť na Najvyšší súd. Podľa Denníka N by mal sudca Roman Púchovský, ktorý kontroverzného podnikateľa naposledy do väzby nevzal.

Ide o kauzu falšovania zmeniek

Najvyšší súd rozhodol o tom, že Kočner bude väzobne stíhaný, 28. júna tohto roka. Ide o kauzu falšovania miliónových zmeniek vystavených voči televízii Markíza. Tie mu ešte ako riaditeľ televízie v roku 2000 mal vystaviť Pavol Rusko.

​Súdy by mali na samotnú požiadavku na prepustenie reagovať čo najpromptnejšie, no nemajú zo zákona daný žiadny konkrétny termín.

Museli by sa veľmi zmeniť okolnosti

„Súd môže rozhodnúť aj o tom, že bude stíhaný na slobode na základe určitej záruky, čo je asi najväčšia pravdepodobnosť. Nehovorím konkrétne o tomto prípade, ale všeobecne. Máloktorý sudca len tak niekoho prepustí, to by sa museli veľmi zmeniť okolnosti,“ upozornila rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská.

Medzi štyri záruky, s ktorými súdy môžu operovať, je napríklad písomný sľub obvineného, záruka záujmového združenia alebo záruka dôveryhodnej osoby. Najčastejšou možnosťou je dohľad probačného úradníka.

V tomto prípade by musel Kočner dodržiavať konkrétne vytýčené striktné a prísne pravidlá, napríklad ako Pavol Rusko s elektronickým náramkom. Kočnera by následne mohla dostať na slobodu aj klasická kaucia. ​

01 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 02 - Modified: 2024-04-05 04:36:10 - Feat.: - Title: V Bielorusku obvinili troch aktivistov z extrémizmu, hrozí im sedem rokov za mrežami 03 - Modified: 2024-03-19 21:03:51 - Feat.: - Title: Štyri mesiace vo väzení. Trumpov bývalý poradca Navarro nastúpil na výkon trestu 04 - Modified: 2024-03-19 14:14:09 - Feat.: - Title: Poľsko má problém s preplnenými väznicami. Vláda preto plánuje prepustiť desiatky tisíc väzňov 05 - Modified: 2024-03-09 10:05:58 - Feat.: - Title: Študenta obvineného z účasti na terorizme a prechovávania extrémistického materiálu vzali do väzby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:40