skhamba.tumblr.com
StoryEditor

"Je to zahmlievanie politickej zodpovednosti," kritizujú odvolanie riaditeľa pre kauzu Nočných vlkov

27.07.2018, 11:16
Autor:
klkl
Riaditeľa Vojenského historického ústavu odvolal minister obrany Peter Gajdoš za to, že prenajal techniku do zariadenia Nočných vlkov.

Slovenská historická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied kritizuje rozhodnutie ministra obrany Petra Gajdoša dočasne odvolať Miloslava Čaploviča z vedenia Vojenského historického ústavu (VHÚ). 

Gajdoš tak urobil po tom, čo sa prevalilo, že ústav prepožičal vojenskú techniku Múzeu historických vozidiel Trnava, ktoré riadi Jozef Hambálek. Ten je zároveň zakladateľom slovenskej pobočky ruského motorkárskeho gangu Noční vlci. Ten má svoje slovenské sídlo na rovnakej adrese ako spomínané múzeum.

Minister Gajdoš odvolal Čaploviča z postu riaditeľa VHÚ:

Úspešný manažér

Podľa Rastislava Kožiaka zo Slovenskej historickej spoločnosti pri SAV to nebol dobrý krok. Kožiak to označil za politické riešenie, ktoré mohlo byť "zahmlievaním politickej zodpovednosti iných subjektov." Celá kauza by mala byť podľa neho prešetrená objektívne a Čaplovičovi vyjadril v mene Slovenskej historickej spoločnosti podporu. 

​Čaplovič je podľa neho odborník, ktorý je uznávaný doma i v zahraničí. Kožiak upozorňuje aj na to, že Čaplovič viedol Vojenský historický ústav od roku 2008 ako úspešný manažér. "Zapojil ho do viacerých zahraničných vedeckých vojensko-historických štruktúr a ktorý výrazne zmodernizoval výstavné expozície vojenských historických múzeí vo Svidníku a Piešťanoch," vymenúva Čaplovičove úspechy.

Zlyhanie pri preverovaní

Podľa ministerstva však Čaplovič zlyhal tým, že techniku zapožičal občianskemu združeniu, ktorého pozadie si dostatočne nepreveril. "Je zrejmé, že riaditeľ VHÚ Miloslav Čaplovič si dôkladne nepreveril pozadie tohto občianskeho združenia, a tým prekročil svoje kompetencie," spresnila hovorkyňa rezortu Danka Capáková. Minister mu preto až do vyšetrenia všetkých okolností dočasne pozastavil výkon funkcie riaditeľa VHÚ. Čaplovič reagoval na Gajdošovo rozhodnutie s tým, že ho plne rešpektuje.

​Gajdoš zároveň nariadil okamžité ukončenie zmluvy s dotknutým občianskym združením a vrátenie techniky. "A to aj napriek tomu, že ide o múzejné kusy, čiže nefunkčnú a znehodnotenú techniku, s ktorou už nie je možné plniť úlohy, pre ktorých účel bola vyrobená," podotkla hovorkyňa.

Minister obrany tiež nariadil VHÚ preveriť a skontrolovať všetky zmluvy, ktoré má uzatvorené s občianskymi združeniami. V prípade čo i len podozrenia z činnosti týchto občianskych združení, ktorá by mohla poškodiť dobré meno VHÚ či rezortu obrany, nariadil Gajdoš tieto zmluvy okamžite vypovedať, prípadne aj zvážiť ďalšie právne kroky.

01 - Modified: 2024-03-14 15:49:06 - Feat.: - Title: Podľa Fica je to ľudská tragédia, Hambálek má byť odškodnený. Opozícia ho vinila z ruskej propagandy 02 - Modified: 2024-03-13 12:27:46 - Feat.: - Title: Šéf Nočných vlkov Hambálek bol vyradený zo sankčného zoznamu, informoval Fico 03 - Modified: 2024-01-09 16:11:06 - Feat.: - Title: V Česku Hambálka z Nočných vlkov zadržali, blokujú mu dom a zostal bez príjmu. Ak uspeje, môže pýtať odškodné 04 - Modified: 2023-05-25 08:45:33 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri motorkársky gang Hells Angels. Polícia je v pozore, stráži nielen hranice, ale aj letiská 05 - Modified: 2023-05-09 16:14:44 - Feat.: - Title: Rusi v Berlíne si pripomenuli padlých sovietskych vojakov, prišli i Noční vlci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:49