TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Kotlebovci chceli 8. 8. premietať svoj dokument, Poprad akciu zrušil. Uviedli nás do omylu, tvrdí

25.07.2018, 11:31
Autor:
mahomaho
Na besede po premietaní filmu sa mal zúčastniť aj poslanec ĽSNS Milan Mazurek.

V popradskom kine Tatran sa mal 8. augusta premietať dokument Zavrhnuté svedectvá, ktorý je o Slovenskom štáte. Film má podtitul "Spomienky a skúsenosti pamätníkov na život v našom prvom samostatnom štáte v moderných dejinách, ktoré nemali nikdy uzrieť svetlo sveta." 

Na besede po premietaní filmu sa mal zúčastniť aj poslanec ĽSNS Milan Mazurek. Autori dokumentu sú spájaní so stranou Mariana Kotlebu.

Mesto Poprad nakoniec žiadosť o prenájom priestorov kina zrušilo.

"Vzhľadom k tomu, že obsah predmetného dokumentu je silne politicky a názorovo nevyvážený, že nám bola zamlčaná prítomnosť hostí, pričom politická príslušnosť autorov a hostí, ako aj načasovanie na dátum 8.8.2018, ktorý je symbolicky používaný v extrémistických hnutiach, robia toto podujatie nevhodným pre kultúrne priestory mesta, obzvlášť mesta Poprad, vzhľadom na jeho históriu, máme za to, že sme boli uvedený do omylu," píše sa v stanovisku mesta.

Od dokumentu sa dištancovalo aj kino, v ktorom sa malo uskutočniť premietanie. "Kino Tatran a ja ako vedúca kina sa od podujatia konajúceho sa dňa 8.8. dištancujeme. Osobne mám za to, že kino má byť apolitické. Podujatie nie je v programe kina, ide o prenájom priestorov schválený mestom," píše na sociálnej sieti vedúca kina Tatran Ľubomíra Olejárová.

Práve z Popradu vyšiel 25. marca 1942 prvý transport slovenských Židov. V dobytčákoch viezol 1000 mladých žien a dievčat do nacistického tábora Osvienčim. Podľa svedectiev pamätníkov prežilo z tohto transportu asi 20 mladých dievčat.

Organizátorom deportácií zo Slovenska do nacistických táborov v roku 1942 bol práve Slovenský štát, ktorý takto poslal do rúk masových vrahov takmer 58 tisíc Židov. Prežili z nich len stovky.

Poslanec ĽSNS Milan Uhrík v reakcii pre HN uviedol, že dokumentárny film budú distribuovať a premietať aj naďalej. "Zrušenie premietania dokumentárneho filmu s výpoveďami pamätníkov z čias 2. svetovej vojny je už príznakom chorej paranoje systému," tvrdí Uhrík.  

"Ľudia majú právo vidieť a vypočuť si aj druhú stranu - ľudí, ktorí históriu reálne zažili, nielen rôznych moderných komentátorov a kaviarenských "intelektuálov" okydávajúcich slovenskú históriu," doplnil poslanec NR SR.

Pozrite si v archíve HNtelevízie rozhovor z minulého roka s odborníkom na extrémizmus Radovanom Bránikom:

01 - Modified: 2024-04-03 10:14:22 - Feat.: - Title: Mesto Poprad požaduje dočasné vyňatie úseku D1 zo spoplatnených diaľnic 02 - Modified: 2024-02-27 10:13:31 - Feat.: - Title: Žena, ktorá zabíjala ako v seriáli na Netflixe, pozná svoj trest. Pred vraždou inžiniera hodila mačiatko do mixéru 03 - Modified: 2024-02-08 07:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tento krátky dokument ukazuje to najhoršie, čo sa objavilo v slovenskej spoločnosti a politike. Z mnohých záberov mrazí 04 - Modified: 2024-02-06 08:27:24 - Feat.: - Title: Kritická situácia. Slovenská autobusová doprava Poprad bojuje s nedostatkom vodičov, žiada o pomoc mestá 05 - Modified: 2024-01-17 13:19:45 - Feat.: - Title: My Slovania spravíme zo západnej Európy trávnik. Od Tatier po La Manche, hrozil Radačovský v europarlamente
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:13