StoryEditor

Dištancujeme sa od ĽSNS. Nie sme hrozba, reagujú Slovenskí branci na Gajdoša

23.07.2018, 10:55
Autor:
TASRTASRredred
Minister obrany tvrdí, že podnet podal aj preto, aby sa overilo, či táto organizácia nie je ohrozením Slovenskej republiky.

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) podáva na generálnu prokuratúru podnet vo veci Slovenských brancov. Chce, aby GP SR preskúmala činnosť tejto polovojenskej organizácie. Zdôrazňuje, že jedinou legálnou obrannou organizáciou Slovenska sú Ozbrojené sily SR. Minister to oznámil na tlačovej konferencii v Bratislave.

"Rozhodol som sa tak na základe medializovaných informácií. Ozbrojené sily sú jedinou legálnou ozbrojenou zložkou štátu. Odmietame, že sa niekto snaží neznámym spôsobom militarizovať spoločnosť a hrať sa na vojakov," vyhlásil Gajdoš.

Dodal, že podnet podal aj preto, či táto organizácia nie je ohrozením Slovenskej republiky. "Aj my v Ozbrojených silách sme pripravení prijať prísnejšie normy. Chcem sa dôrazne dištancovať od akýchkoľvek aktivít tejto organizácie," dodal Gajdoš.

Generálny tajomník Služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko tvrdí, že sú to nelegálne skupiny, ktoré sa ozbrojujú a cvičia. "Ak dávame priestor takýmto Slovenským brancom, tak vytvárame veľmi veľké nebezpečenstvo pre Slovensko."

Budú prešetrovať ich zákonnosť

Od generálnej prokuratúry chce minister počuť, či je činnosť Slovenských brancov v súlade so slovenskými zákonmi.

"Nie je možné, aby tu pôsobila paralelná vojenská skupina, ktorá chce alternovať ozbrojené sily vo svojej činnosti," zdôraznil minister, ktorý sa dištancuje od aktivity tejto polovojenskej organizácie. Rovnako odmieta spoluprácu s takýmito organizáciami.

V súvislosti s informáciami o tom, že s brancami spolupracujú skutoční vojaci, minister povedal, že v súčasnosti neporušujú platné zákony, ich velitelia ich nemôžu personálne riešiť.

"Ale to neznamená, že do budúcnosti to necháme bez povšimnutia. To, čo získava výcvikom profesionálny vojak, by nemalo byť zneužívané na výcvik takýchto polovojenských skupín," zdôraznil minister.

Na základne stanoviska GP SR sa ministerstvo bude podľa Gajdoša snažiť riešiť aj túto situáciu, tiež zneužívanie insígnií Ozbrojených síl SR, ako aj používanie vojenskej techniky takýmito organizáciami.

Branci sa bránia

Branci sa od Gajdošových vyjadrení dištancujú. V statuse zverejnenom na Facebooku tvrdia, že nemajú k dispozícii žiadnu vojenskú techniku a zbrane s ktorými cvičia, sú znehodnotené a neschopné streľby. 

Zároveň tvrdia, že nechcú predstavovať alternatívu k slovenskej armáde a že nie sú hrozbou, ale že sú "vlastenci milujúci svoju krajinu a naša motivácia je práve opačná a teda výpomoc našej vlasti a jej občanom."

V stanovisku, pod ktorým je podpísaný Peter Švrček, označený ako hlavný veliteľ síl SB ďalej hovoria o tom, že Gajdošove kroky vnímajú pozitívne, "aby vyvrátili akékoľvek podozrenia na našu organizáciu" a sú pripravení spolupracovať. 

"Dôrazne odmietame a dištancujeme sa od akejkoľvek politickej strany ako aj od strany ĽSNS. S touto stranou nemáme žiadne kontakty, nikdy sme s nimi nespolupracovali na žiadnej úrovni," dodali. 

01 - Modified: 2024-04-05 12:09:15 - Feat.: - Title: Prokuratúra má preskúmať postup OČTK v kauze Ezechiel 7, kde sú obvinení aj Gašpar či Bödör 02 - Modified: 2024-03-25 13:56:19 - Feat.: - Title: Poslanec PS žiada generálnu prokuratúru o vysvetlenie konania pri rušení ÚŠP 03 - Modified: 2024-03-20 08:20:33 - Feat.: - Title: Žilinka nebude reagovať na vyhlásenia politikov, avizuje prijatie opatrení 04 - Modified: 2024-03-19 11:33:23 - Feat.: - Title: Šimečka hovorí, že generálny prokurátor koná proti záujmom spravodlivosti 05 - Modified: 2024-03-18 13:04:16 - Feat.: - Title: Lipšic a ďalší prokurátori z ÚŠP sa dozvedeli, kde na generálnej prokuratúre skončia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 08:36