StoryEditor

Pozemkový fond sa bráni voči tvrdeniam SaS a OĽaNO. Ide o zavádzanie, tvrdí

19.07.2018, 12:55
Autor:
TASRTASR
Kauzy farmárov podľa predstaviteľov opozície neustále pribúdajú a chcú, aby im Gabriela Matečná situáciu vysvetlila.

Predstavitelia opozície sa rozhodli zvolať mimoriadne rokovanie výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Chcú, aby na ňom Matečná vysvetlila aj obvinenia, ktoré vyslovil generálny prokurátor.

"Slovensko je krajinou arogantných politikov," povedala Veronika Remišová z OĽaNO a dodala, že ministerka pôdohospodárstva sa pred farmármi skrýva a premiér Pellegrini si na nich nenašiel čas.

Remišová zároveň povedala, že stále dostávajú podnety od farmárov z východu a to aj po všetkom, čo vyplávalo na povrch. "To, že v pôdohospodárstve máme obrovský problém, už nehovorí len opozícia, ku kritike sa pridal aj generálny prokurátor."

Opozičná poslankyňa kritizovala, že Matečná dodnes nevyvodila žiadnu personálnu zodpovednosť či už v prípade šéfa Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA), či v prípade šéfky Slovenského pozemkového fondu (SPF).

Matečná sa len vyhovára, tvrdí Remišová

"Generálny prokurátor to povedal jasne - tu nejde o individuálne zlyhanie, tu ide o systém," pripomenula Remišová a upozornila aj na to, že generálny prokurátor je kamarát a spolužiak Roberta Fica.

Matečná sa podľa Remišovej len vyhovára a hovorí, že farmári si za problémy môžu sami. "Jediné čo na ministerstve robia je, že zahladzujú stopy. Farmári sa sťažujú, že sú zastrašovaní ešte viac."

"Ak sa problémy nevyriešia, tak nám hrozí, že Pôdohospodárska platobná agentúra príde o akreditáciu a tak nám hrozí, že podobné problémy a pozastavenie eurofondov, ako sú na ministerstve školstva, hrozia aj na pôdohospodárstve," uzavrela Remišová

"Čižnár naznačil také znechutenie nad situáciou na Slovensku, že by som rád od neho počul otvorené slová," dodal poslanec Ján Budaj s tým, že generálny prokurátor síce naznačuje, že je všetko zlé, na druhej strane však nehovorí konkrétne a nekoná. Budaj by chcel, aby Čižnár prestal "robiť PR tlačovky a začal konať."

Podľa Galka je problém aj v polícii

"Ministerka Matečná je ako teflon - všetko po nej skĺzne a zrejme tento typ človeka vyhovuje šéfovi SNS najviac," povedala o Matečnej Jarmila Halgašová z SaS. 

Ľubomír Galko ďalej dodal, že generálny prokurátor priznal, že prípady s podvodmi v agrodotáciách budú pribúdať a že bude ťažké to stíhať. "Generálny prokurátor priznal previazanosť regionálnych mafií s prokurátormi," dodal Galko na margo toho, že aj aktuálne prípady preverujú radšej prokurátori v Trenčíne.

Podľa Galka však nie je problém len v prokuratúre, ale aj v polícii, kde viacerí policajti aktívne alebo svojou nečinnosťou napomáhali týmto podvodom. "Chceme z tohto miesta vyzvať aj ministerku vnútra Denisu Sakovú a policajného prezidenta Lučankého, aby začali konať. Majú šancu zvýšiť katastrofálny stav dôvery voči polícii." 

Opozícia nevylučuje ani odvolávanie ministerky. Prvým krokom je však podľa Remišovej zvolanie výboru, kde čakajú, že Matečná príde s konkrétnymi krokmi. K nim majú podľa Remišovej patriť personálne zmeny vedení Pôdohospodárskej platobnej agentúry a Slovenského pozemkového fondu. 

Ide o zavádzanie, bráni sa SPF

SPF v reakcii tvrdí, že opozičné hnutie OĽaNO a strana SaS účelovo zavádzajú, keď ho obviňujú z nečinnosti vo veci podozrení zo zneužívania, neoprávneného čerpania a netransparentného prideľovania agrodotácií. 

SPF sa proti tvrdeniam opozície ohradil. Uviedol, že obvinili fond spolu s jeho riaditeľkou Adrianou Šklíbovou z nečinnosti v oblasti, ktorá nespadá do jeho právomocí. "Zo zákona nemá (SPF - pozn. TASR) žiadnu kompetenciu pri poskytovaní či kontrole oprávnenosti čerpania priamych platieb či dotácií z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Slovenský pozemkový fond vykonáva správu pozemkov vo vlastníctve SR a nezistených vlastníkov a tieto pozemky prenajíma žiadateľom podľa zákonom stanovených kritérií," priblížil hovorca SPF Martin Kormoš.

Zároveň dodal, že SPF nedisponuje informáciami o údajnom pripravovanom prenájme pozemkov na východnom Slovensku bez splnenia zákonných podmienok. Fond vyzval predsedníčku poslaneckého klubu OĽaNO Veroniku Remišovú, aby fondu poskytla všetky relevantné informácie, na základe ktorých tvrdenie uviedla.

Za dobu pôsobenia riaditeľky SPF Adriany Šklíbovej boli podľa hovorcu fondu zavedené viaceré projekty vedúce k stransparentneniu a zefektívneniu procesov. "Uvedené zmeny ocenila samospráva, farmári, členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a ďalšie agrárne komory," priblížil Kormoš s tým, že informácie uvedené opozičnými stranami boli opakovane vyvrátené aj pred poslancami Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

01 - Modified: 2018-07-16 19:02:59 - Feat.: 0 - Title: Čižnár opäť spustil útok na Matečnú. Nech sa uráža koľko chce, jej systém kontroly je totálny nezmysel
01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:28