StoryEditor

Voda v Tatrách spôsobila veľké škody. Hladiny potokov klesli

19.07.2018, 08:56
Autor:
TASRTASR
Dve z tatranských dolín uzavreli pre turistov. Viac ako dvesto ľudí museli do rána evakuovať.

V okrese Poprad vyhlásili kvôli pretrvávajúcim zrážkam a lokálnym povodniam mimoriadnu situáciu. Prednosta Okresného úradu v Poprade Slavomír Kravčák pre TASR uviedol, že v obciach Ždiar a Tatranská Javorina časť Podspády vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity.

Problémy sú najmä na moste č. 083 na ceste 1/66 v intraviláne obecnej časti Podspády v Tatranskej Javorine na 135,5 kilometri, ktorý je na hlavnom ťahu smerom do Poľska.

„Krízový štáb zasadal práve tu priamo na moste. Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili o 8.30 h., odvtedy sa tu urobilo veľmi veľa opatrení. Naváža sa tu už druhú hodinu lomový kameň, aby voda ďalej nepoškodzovala tento most, ktorý je už v dĺžke 3,5 metra podmytý. Lomový kameň budeme voziť, kým sa táto časť mosta úplne zasype,“ uviedol Kravčák s tým, že na moste už obmedzili dopravu a po dohode so Slovenskou správou ciest je tak prejazd zúžený do jedného jazdného pruhu.

Na mieste je aj statik, ktorý rozhodne o tom, či bude toto obmedzenie postačovať a určí nakoľko objekt voda poškodila. Lomový kameň by mal dočasne zabrániť ďalšej erózii mosta, aby ho voda viac nepoškodzovala. „Najhoršia situácia bola skoro ráno okolo 6. hodiny, odvtedy voda začala kulminovať,“ doplnil Kravčák. 

Problémy sú aj vo Vysokých Tatrách, kde už vyhlásili mimoriadnu situáciu. Komunikačný manažér tamojšieho mestského úradu Martin Sýkora pre TASR potvrdil, že prívalový dážď spôsobil strhnutie piatich mostíkov v Tichej a Malej studenej doline. „Zaznamenali sme vybreženie potoka v časti Tatranskej Lomnice ako aj vytopenie viacerých pivníc. Napriek tomu je situácia vo Vysokých Tatrách stabilizovaná,“ priblížil Sýkora. 

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš vo štvrtok ráno vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity – mimoriadny stav. Vzhľadom na fakt, že prestalo pršať, vo Vysokých Tatrách predpokladajú, že hladina potokov bude klesať. „Situáciu neustále monitorujeme,“ uzavrel Sýkora.

Uzavreté doliny

Kvôli povodni a výdatným dažďom museli uzavrieť niekoľko turistických chodníkov, s uzáverou treba rátať aj v celých dolinách. Martina Petránová zo Štátnych lesov TANAP-u informovala, že v súčasnosti je už úplne uzavretá Bielovodská dolina, kde podmylo časť cesty a lesníci momentálne nevedia, aká je situácia vo vyšších polohách. 

"Javorova dolina je taktiež úplne uzavretá, pretože tam strhlo cestu na zeleno značenej trase. Voda poškodila aj most pod Húpačkami v Malej Studenej doline, čiže zo strany od Hrebienka na Zamkovského a Téryho chatu sa turisti nedostanú," upozornila Petránová. Dodala, že na chodník v Prielome Dunajca spadla kamenná lavína, takže tam návštevníkom taktiež neodporúčajú pohyb v teréne. 

"Poškodené mosty sú aj v Tichej a Kôprovej doline, v Malej aj Veľkej Studenej doline, naši pracovníci sú neustále v teréne a mapujú situáciu," doplnila Petránová. Podľa nej tiež treba rátať, že po chodníku zo Zeleného plesa sa valí voda. 

Voda podmyla chodníky na takmer celom území Vysokých a Belianskych Tatier, od Podbanského až po Bielovodskú dolinu. Škody lesníci zatiaľ nevyčíslili, Petránová však potvrdila, že situácia na chodníkoch je vážna. Turisti by preto pohyb v teréne mali zvážiť a prispôsobiť aktuálnym podmienkam.

Obchádzky či prípadné uzávery sú riadne vyznačené, ŠL TANAP však odporúčajú turistom, aby si v týchto lokalitách dva až tri dni neplánovali výlety.

Ľudí museli evakuovať

Asi najhoršia situácia je v obci Stará Lesná, z jedného z tamojších hotelov museli evakuovať desiatky ľudí a svoje domovy muselo opustiť aj niekoľko miestnych obyvateľov. Okrem Starej Lesnej sú podľa operačného dôstojníka problémy i v ďalších obciach, konkrétne hasiči zasahujú v Osturni, v Ždiari, Tatranskej Javorine, v Majeroch, Podolínci a Stráňanoch.

Prvý ohlásený výjazd bol pritom v stredu (18.7.) okolo 19. hodiny, evakuáciu ľudí museli hasiči vykonávať počas celej noci. Momentálne sa čaká, kým prestane pršať, aby sa začalo postupne s odstraňovaním následkov lokálnych povodní a odčerpávaním vody z pivníc. 

Veľké škody

Minimálne desať objektov vrátane jedného hotela už voda zatopila a ďalšie stavby sú ohrozené. "Podmylo nám niekoľko mostov, niektoré z nich sú úplne zničené, takže sa nedá prejsť na druhú stranu, aj kvôli tomu sme museli evakuovať ľudí," priblížil starosta. Najväčším problémom podľa neho je, že koryto rieky sa v niektorých miestach posunulo o osem až desať metrov a v podstate sa vytvorilo nové.

V súčasnosti preto robia v prvom rade všetko preto, aby sa tok vrátil na pôvodné miesto. "Zabezpečujeme techniku, má prísť veľký bager, ktorý by mal odstrániť stromy zvalené v toku, a navážame kameň, aby sme to tam zabezpečili a voda nepodmývala ďalšie objekty," doplnil starosta. 

Škody po povodni budú podľa neho vysoké, on sám si takúto veľkú povodeň nepamätá. "Voda poškodila rekreačné chatky, ale aj rodinné domy a miestne hotely. Jeden most je podmytý, dva voda úplne zničila, neviem ešte, v akom stave je lávka," zdôraznil Lauf. V Starej Lesnej už momentálne neprší, starosta verí, že situácia s počasím sa už nezhorší a budú môcť postupne odstraňovať škody. 

Situácia v súvislosti s prívalovým dažďom a následným zvýšením vodných tokov na východnom Slovensku a vo Vysokých Tatrách ostáva naďalej nezmenená. "Desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov vykonávajú v zatopených oblastiach protipovodňové opatrenia, odstraňujú prekážky z vodných tokov a odčerpávajú vodu zo zatopených miest, rodinných domov a pivníc," priblížila aktuálnu situáciu Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

01 - Modified: 2024-04-13 17:58:39 - Feat.: - Title: Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode 02 - Modified: 2024-03-30 07:19:48 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe 04 - Modified: 2024-03-08 20:32:19 - Feat.: - Title: Vo Vysokých Tatrách boli ohlásené tri pády lavín, informuje Horská záchranná služba 05 - Modified: 2024-02-24 18:07:47 - Feat.: - Title: Vo Vysokých Tatrách zachraňovali poľských skialpinistov spod lavíny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:03