StoryEditor

Kto je kto

07.12.2006, 23:00

Ondrej Neupauer: Podľa verdiktu súdu spolu s ďalšími páchateľmi zavraždil trojicu bielych koní. Vo svojej obhajobe však tvrdil, že obete chceli len vystrašiť a vraždy neboli vopred naplánované. Na vine malo byť skratové konanie Jánošíka, ktorého sa údajne bál. Podľa znalca má Neupauer abnormnú štruktúru osobnosti, sklon k impulzivite a zníženú sociálnu prispôsobivosť. Vzhľadom na jeho vek je podľa posudku jasné, že ide o trvalú povahovú úchylku.
Marián Jánošík: V minulosti slúžil vo francúzskej légii. Podľa rozsudku mal spolu s ďalšími páchateľmi zavraždiť trojicu bielych koní. Súdny znalec konštatoval, že Jánošík je impulzívny, má schizoidné črty s emocionálnych chladom. Jeho uvažovanie je chladnokrvné a má sklon zľahčovať situáciu. V odvolaní voči rozsudku napríklad označil tri úmrtia za nešťastné náhody. Istá náprava Jánošíka je podľa znalca možná len vo väzenských podmienkach. Podľa Špeciálneho súdu má Jánošík aj Neupauer relatívne vysokú inteligenciu. Miera ich cynizmu je však taká, že podľa znalcov neexistuje šanca na ich nápravu.
Ľubor Szentiványi: Bol objednávateľom dvoch vrážd. Likvidáciu Zoltána Nyitraia a Štefana Holuba si mal podľa obžaloby objednať, aby zakryl svoje vlastné finančné machinácie. Za ich odstránenie mal útly, bledý mladý muž zaplatiť 450-tisíc korún. Jeho stupeň nebezpečnosti je podľa Najvyššieho súdu veľmi vysoký. Na rozdiel od vrahov má však podľa Špeciálneho súdu šancu na nápravu.
Pavol G.: Bývalý správca konkurznej podstaty mal spolu s osobitným správcom Marekom H. a ďalšími obžalovanými Devín Banke v konkurze spôsobiť škodu za 57 miliónov korún. Správcovia mali so spoločnosťou Slovdrev uzavrieť zmluvu o archivácii a konzervácii asi 50-tisíc dokumentov banky. Firme vyplatili 22 miliónov korún. Podľa prokuratúry však bola zmluva fiktívna - obžalovaní mali následne peniaze previesť na iné účty a odtiaľ vyberať pre vlastnú potrebu. Pavol G. a Marek H. tvrdia, že sú nevinní. O ekonomickej časti ešte musí rozhodnúť Špeciálny súd. Pavol G. tvrdí, že niekomu prekážal - v marci 2002 ho totiž surovo do bezvedomia zbili železnými tyčami. Útočníci ostávajú dodnes neznámi.

Jozef Kákoni - Pôvodne podnikateľ, v podsvetí prezývaný Čičo. Má na svedomí dve z vrážd nastrčených konateľov firiem. Svoje obete vylákal na stretnutia, omráčil ich, vložil do kade a zalial kyselinou sírovou. Robil to tesne po podmienečnom prepustení za inú násilnú trestnú činnosť. Podľa odborníkov ide o psychopatickú osobnosť, ktorá sa v snahe dosiahnuť svoje ciele nezastaví pre ničím. S takou neľudskosťou sa človek málokedy stretáva - zhodli sa na jeho adresu súdni znalci.
Rastislav Šitta - Bývalý výsadkár armády, v podsvetí známym ako Zvíře. Pôsobil ako jeden z najbližších ľudí šéfa skupiny Františka Mikera. Bol odsúdený za likvidáciu dvoch ľudí a pokusu o ďalšiu vraždu. Doteraz nebol trestne stíhaný. Psychiater ho na súde označil za psychopatickú osobnosť trpiacu výrazným egocentrizmom.
Peter Lomjanský - Na súde vystupoval ako svedok, ktorý opisoval proces likvidácie ľudí v kyseline sírovej. V skupine pôsobil ako pomocník, ktorý nezvyčajné množstvo kyseliny zaobstarával. Neskôr obsah kadí s kyselinou aj so zvyškami z obetí vylieval do žumpy. Podľa súdu o vraždách vedel a urobil všetko pre to, aby k nim došlo.
František Miker - Pôvodne šéf skupiny, neskôr jedna z obetí. Ukončil päť semestrov na matematicko-fyzikálnej fakulte. Vymyslel schému, ako oklamať štát na DPH. Zorganizoval sieť asi 40 firiem s takzvanými bielymi koňmi. Pomocou nich podvodom zarábal na elektronickej verzii Zbierky zákonov z 90. rokov, ktorú akože predával do zahraničia a od štátu inkasoval DPH. O život prišiel, keď sa so svojimi spoločníkmi nedohodli na rozdeľovaní zisku. Kákoni a Šitta ho mali zavraždiť vo februári 2001 v skladoch bývalého poľnohospodárskeho družstva pri Modre - vo veci pojednáva Špeciálny súd.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:00