StoryEditor

Fico kritizoval Slovákov kvôli prístupu k histórii: Zo Štúra robia antisemitu, z Dubčeka slabocha

17.07.2018, 12:55
Autor:
klklTASRTASR
Šéf Smeru vystúpil pri príležitosti výročia podpisu Deklarácie o nezávislosti Slovenskej republiky.

Bývalý premiér a šéf Smeru Robert Fico dnes na tlačovej konferencii upozornil na význam oslavy podpisu Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky. "Domnievam sa, že 17. júl by mal byť pre Slovenky a Slovákov veľkým dňom," povedal Fico.

Fico pripomenul, že v roku 1992 to bol slovenský národ prostredníctvom svojich zástupcov, kto spravil rozhodujúci krok k samostatnosti Slovenska.

"Život samostatného Slovenska ukázal, že na niektoré detské choroby niet lieku, treba ich vyležať. Dnes je však isté, že sme sa rozhodli správne. Slovensko svoj boj vyhralo a zvládlo, žijeme v demokratickej a slobodnej krajine. Máme dôvod byť pyšní," uviedol.

Podľa Fica by mal byť preto 17. júl pre Slovenky a Slovákov veľkým dňom. "Pred 26 rokmi to bol práve slovenský národ, ktorý cez svojich poslancov urobil rozhodujúci politický krok k vzniku samostatnej SR," podotkol.

Dodal, že Smer chce, aby "sme sa správali ako veľký národ a nie sebabičujúca skupina obyvateľov." Veľké národy sa podľa neho vedia vyrovnať aj s temnou minulosťou, no hlavne sú pyšné na svoje historické míľniky. Na Slovensku to tak podľa neho nie je.

"Na Slovensku je to niekedy inak. Akoby sme sa nedokázali tešiť z toho, na čo môžeme byť oprávnene hrdí a upozorňujeme len na negatíva," dodal Fico a spomenul, že keď sa o Svätoplukovi hovorí ako o kráľovi, zdvihne sa vlna posmeškov.

"Z Ľudovíta Štúra robia antisemitu, z Milana Rasitslava Štefánika dobrodruha a z Dubčeka slabocha," povedal Fico a kritizoval, že štátne vyznamenania dostávajú ľudia, ktorí otvorene stáli proti vzniku Slovenska.

Fico pripomenul, že dnešok je významný tým, že 17. júla 1992 schválila Slovenská národná rada Deklaráciu o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Šéf Smeru skritizoval, ako sa 17. júl dnes oslavuje.

"Je mi ľúto, že spomienka na prijatie deklarácie sa celé roky v očiach mnohých ľudí zvrháva na akési pohanské sviatky, kde si prídu nadšenci zatancovať okolo akejsi vatry a zaspievať piesne, ktoré už dávno vyšli z módy."

Podľa Fica sa zabúda na "autentické emócie," ktoré sprevádzali vznik Slovenskej republiky. To bola emócia, s ktorou podľa Fica v tom čase ľudia stáli pri vatrách zvrchovanosti. Šéf Smeru chce, aby sa zvrchovanosť oslavovala na národnej úrovni. "Ja osobne považujem tento deň za mimoriadne dôležitý."

Fico sa nevyhol ani sobotňajšiemu (14.7.) podujatiu v Starej Bystrici, kde sa konali celonárodné oslavy Dňa zvrchovanosti a na ktorých mal byť vypískaný. Šéf Smeru-SD naznačil, že za tým bola opozícia.

"Deštrukcia je typickým príkladom práce opozície a ona sa prejavuje pri každom našom podujatí. Ak tam máte 2000 ľudí a z toho 30 huláka a vypiskuje, napíšete, že som bol vypískaný. Ja nemám pocit, že by to tak bolo, ale tieto 'bojúvky', ktoré nám posiela opozícia, sú už typické. Sme na to zvyknutí," dodal.

Deň prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky si občania krajiny pripomínajú 17. júla 2018 po 26. raz. Slovenská národná rada (SNR) ju schválila v roku 1992 v rámci bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a vyhlásila ňou zvrchovanosť Slovenskej republiky. Deň prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR - 17. júl - je na základe zákona NR SR z 20. októbra 1993 pamätným dňom SR.

01 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 02 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:38