StoryEditor

Za socializmom už treba zavrieť dvere

17.07.2018, 00:00
Dočkáme sa nového Občianskeho zákonníka, ktorý bude riešiť predmanželské zmluvy či registrované partnerstvá? Na zmenách nového civilného kódexu sa pracuje. Čas na zmenu výrazne prezrel, tvrdí predseda rekodifikačnej komisie Marek Števček, prorektor pre legislatívu Univerzity Komenského.

Dozrel čas na zmenu Občianskeho zákonníka, tvrdí v rozhovore pre HN predseda rekodifikačnej komisie Marek Števček, prorektor pre legislatívu Univerzity Komenského v Bratislave.

Šéfujete komisii, ktorá pripravuje nový Občiansky zákonník. V akom stave je súkromné právo u nás?
Stav súkromného práva je neuspokojivý. Je to už ani sám neviem koľký pokus o rekodifikáciu. Na Slovensku nie je skrátka rekodifikácia súkromného práva témou. Nie je témou pre politikov ani pre spoločnosť. Rád používam Platónovo podobenstvo o jaskyni. Sme ako väzni v Platónovej jaskyni, ktorí vnímali len tiene, ktoré vrhal oheň. Tiež ako oni si myslíme, že toto je jediný správny stav a iba takto to má byť. Nakoniec jeden z väzňov vyšiel z jaskyne von na svetlo. Zbadal, čo je svetlo a čo je reálny svet a pochopil, aká je pravda. Toto isté ja hovorím o našom súkromnom práve. Sme ostrovčekom niečoho, čo nie je v Európe normou.
Tvrdíte, že stav súkromného práva u nás nie je dobrý. Nastáva postupne zmena?
Pre mňa je podstatné, že sa postupne, po malých krokoch dostávame k európskemu štandardu a norme. Toto je moje osobné vyznanie a to ma na tejto práci teší najviac. U nás je úprava úplne odlišná od toho, čo je považované za normálne všade v Európe. Zastaraná, socialistická, komunistická, všelijako pokrútená novelizáciami po novembri. Problémom bolo, že štát v minulosti nijako neumožňoval rozvíjať súkromnú sféru.
Prax musí cítiť potrebu zásadnej zmeny.
Naše občianske právo tvrdo zaostáva za vývojom európskeho právneho priestoru. Od toho sa odvíja potreba rekodifikácie. Nie je to budovanie si pomníkov, ako mi bolo naznačené zo strany niektorých politikov. Naozaj si myslím, že súkromné právo je nutné prepracovať. Musíme sa dostať na európsku úroveň tak, ako sme to spravili s právom procesným, ktorým sa už riadia naše súdy.
Mali politici záujem o tento projekt?
Zásadne sa veci pohli až po tom, čo sme si sadli ešte s bývalou ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou a rozvrhli sme si časový r...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:46