StoryEditor

Priamy prenos: Vláda má dnes rozhodnúť o nákupe stíhačiek. Pellegrini naštudoval všetky dokumenty

11.07.2018, 09:40
Autor:
TASRTASR
Všetky materiály potrebné na rozhodnutie má vláda k dispozícii od ministra obrany Petra Gajdoša.

Vláda v stredu pravdepodobne prijme rozhodnutie ohľadom nákupu nových stíhacích lietadiel. Pred zasadnutím Bezpečnostnej rady SR to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Zásadné rozhodnutie

Je treba prijať rozhodnutie, netreba to už naťahovať, pretože do augusta sa už nič nové nedozvieme, takže pravdepodobne to zásadné rozhodnutie padne dnes,“ uviedol premiér s tým, že všetky materiály potrebné na rozhodnutie má kabinet k dispozícii a naštudované.

Neutajovaná časť materiálu, ktorý pripravilo ministerstvo obrany pod vedením Petra Gajdoša (SNS), bola zverejnená v utorok (10.7.) večer. Neobsahuje informácie o cenovej ponuke vlád Švédska a USA. Pellegrini to odôvodnil tým, že priamo obe tieto strany si ich zverejnenie neželali.

Sú to veci, ktoré sa nemôžu verejne diskutovať, ale po ukončení všetkých procesov a po podpise zmluvy budú zverejnené komplet všetky údaje, ktoré zverejnené majú byť v tomto procese,“ prisľúbil premiér. Ako sa vláda rozhodla, podľa jeho slov oznámi na neskoršej tlačovej konferencii.

Dankov minister odporúča americké stíhačky

Minister obrany odporúča vláde nákup 14 kusov amerických stíhačiek F-16 Block 70/72. Tie dostali prednosť pred švédskymi strojmi JAS-39 C/D Gripen, o ktorých prenájme rokovalo ministerstvo ešte pod vedením Martina Glváča (Smer-SD). Vyplýva to z materiálu, ktorý minister predložil zasadnutie Bezpečnostnej rady SR.

Ponuka vlády USA sa ministrovi javí ako výhodnejšia po zohľadnení faktorov, ako sú samotný nákup lietadiel, munície, náklady na výcvik na pilotov a pozemný personál, logistické zabezpečenie, dobudovania infraštruktúry, dodacie lehoty a ďalšie náklady na prevádzkovanie a prípadnú modernizáciu, s perspektívou používania nového taktického stíhacieho lietadla za horizont roku 2040.

O nákupe stíhačiek sa malo pôvodne rozhodnúť do konca júna. Premiér Peter Pellegrini však rokovanie o stíhačkách odložil, pretože chcel mať na stole všetky potrebné materiály a tiež dve porovnateľné ponuky od výrobcov švédskej stíhačky JAS-39 Gripen a americkej stíhačky F-16.

Celkovo má Slovensko záujem o kúpu 14 stíhacích lietadiel, ktoré majú nahradiť dosluhujúce ruské stroje MiG-29. V minulosti rokovalo ministerstvo obrany so švédskou vládou o prenájme lietadiel JAS-39 Gripen, súčasný minister Gajdoš k tomu pridal rokovania s vládou USA o nákupe strojov F-16.

Namiesto prenájmu je v súčasnosti v hre kúpa nadzvukového stíhacieho letectva. Hodnota nákupu podľa plánov presiahne miliardu eur.

01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová 05 - Modified: 2024-04-11 11:16:40 - Feat.: - Title: Fico vítal Šmyhala objatím: Slovenské žabomyšie vojny sú v porovnaní s Ukrajinou až smiešne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:02