Predseda Rady KOVO Emil Machyna chce predísť narušeniu sociálneho mieru rokovaniami.Peter Mayer
StoryEditor

Odborári už zbierajú podpisy na vyhlásenie referenda. Týka sa Ficovho návrhu

10.07.2018, 09:55
Autor:
TASRTASR
Občianske združenie začína zbierať podpisy na petíciu za vyhlásenie referenda ohľadne zastropovania podpisov.

Odborový zväz (OZ) KOVO začína zbierať podpisy na petíciu za vyhlásenie referenda o zastropovaní veku odchodu do dôchodku. Vyhlásil to v utorok na tlačovej konferencii v Bratislave predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Referendum by sa malo zaoberať otázkou, či občania súhlasia so zastropovaním dôchodkového veku na 64 rokov a tiež, či by malo byť zákonom zastavené predlžovanie veku odchodu do dôchodku pre ženy, ktoré vychovali jedno dieťa, na 63,5 roka, ženy, ktoré vychovali dve deti, na 63 rokov a ženy, ktoré vychovali tri a viac detí, na 62,5 roka.

Toto referendum by podľa Machynu mohlo byť spojené s niektorými voľbami.

Argumentom, prečo takýmto spôsobom zastropovať vek odchodu do dôchodku, je podľa Machynu aj to, že ľudia na Slovensku sú odkázaní na liečbu oveľa skôr ako v iných krajinách a tiež musia pracovať veľakrát v nočných zmenách alebo cez víkendy. "Myslíme si, že tento návrh by bol v tom prípade spravodlivý," skonštatoval Machyna.

Dodal, že v súčasnosti sa ekonomike darí a ide dobrým smerom. Je presvedčený, že zdroje na krytie zastropovania dôchodkového veku k dispozícii sú, pričom odborári sú aj za progresívne zdanenie. Podľa Machynu je v súčasnosti priestor na to, aby v prípade chýbajúcich zdrojov v rozpočte na financovanie zastropovania bolo nastavené aj vyššie zaťaženie.

"Som presvedčený, že keby referendum bolo úspešné, asi máloktoré politické strany by nesúhlasili s tým, aby to podporili," poznamenal predseda OZ KOVO s tým, že sa k nim pridajú aj ostatné zväzy z konfederácie. "My rozbiehame dnešným dňom tú petíciu, budú rozposlané hárky do všetkých podnikov," priblížil Machyna, pričom dodal, že OZ KOVO zastupuje viac ako 200-tisíc zamestnancov. "Takže veríme, že to bude veľmi rýchla akcia," uzavrel.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 03 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 04 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 05 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:36