Polícia SR
StoryEditor

Súd odsúdil muža z Popradu na doživotie, posielal obálky s ameríciom

09.07.2018, 14:08
Autor:
TASRTASR
Odsúdený je za obzvlášť závažný zločin terorizmu a niektoré formy účasti na terorizme a za nedovolenú výrobu a držanie jadrových materiálov a rádioaktívnych látok.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil v pondelok Štefana K. z Popradu, ktorý rozposielal obálky s ameríciom, na doživotie.

Odsúdený je za obzvlášť závažný zločin terorizmu a niektoré formy účasti na terorizme a za nedovolenú výrobu a držanie jadrových materiálov a rádioaktívnych látok. TASR informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"Senát ŠTS mu uložil úhrnný trest odňatia slobody na doživotie so zaradením do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia," uviedla Kudjáková. Prokurátor sa podľa jej slov vzdal práva podať odvolanie, obžalovaný sa však odvolal. "Rozsudok je tak neprávoplatný, rozhodne Najvyšší súd SR," dodala.

Podľa prokurátora je rozširovanie rádioaktívnych látok jednou z najnebezpečnejších foriem trestnej činnosti.

"Práve to, že listy obsahovali rádioaktívny materiál, je dôvodom, ktorý obzvlášť zvyšuje nebezpečenstvo činu," povedal.

Duševný stav obžalovaného bol podrobne preskúmaný a podľa záverov znalcov netrpel v čase spáchania skutku žiadnou duševnou poruchou ani chorobou a bol plne zodpovedný za svoje činy, povedal prokurátor. Dodal, že nebezpečný materiál pochádzal zo zariadení, ktoré boli dostupné na jeho pracovisku. Štefan K. svoju vinu odmieta.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil Štefana K. (53) 16. decembra 2017.

"Obvinený mal v priebehu novembra 2016 najmenej v piatich prípadoch rozposlať zásielky adresované Okresnému súdu v Poprade, Okresnému súdu v Považskej Bystrici, Ministerstvu spravodlivosti SR, Okresnému súdu v Kežmarku a Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Prešove spolu s listom obsahujúcim hrozby sudcom, prokurátorom a príslušníkom polície. Zásielky boli v niektorých prípadoch kontaminované rádioaktívnou látkou - rádionuklidom amerícia (americium) 241Am," uviedla pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Amerícium je silno rádioaktívny kovový chemický prvok, ktorý vydáva žiarenie alfa a žiarenie gama, oba druhy sú veľmi nebezpečné. Gama žiarenie má vysokú prenikavosť a energiu, alfa žiarenie poškodzuje pri dlhodobom pôsobení zblízka živé tkanivá.

V prírode sa amerícium nevyskytuje, no produkujú ho jadrové reaktory. Má pomerne dlhý polčas rozpadu, a tak sa dá vyrobiť aj chemickou cestou z vyhoreného jadrového paliva. Používa sa v detekčných a meracích prístrojoch na detekciu cigaretového dymu, ale aj v medicíne pri ožarovaní zhubných nádorov.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-16 16:30:00 - Feat.: - Title: Benefity kajúcnikov spôsobili odročenie pojednávania v kauze obžalovaného Štefana Žigu 04 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 05 - Modified: 2024-04-16 13:58:21 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková je vinná, rozhodol súd. Dostala tri roky podmienečne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:29