StoryEditor

Advokát Kuciakovcov Lipšic: Pár verzií vraždy sa už vylúčilo

09.07.2018, 00:00
Podľa advokáta rodiny Kuciakovcov Daniela Lipšica sú vo vyšetrovacom tíme aj neskúsení vyšetrovatelia, čo celé vyšetrovanie znedôveryhodňuje.

Prezident Andrej Kiska vyzval pri Správe o stave Slovenska, aby sa zverejnilo hodnotenie priebehu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ministerstvo vnútra tvrdí, že to nie je možné. Podľa vás by verejnosť nemala byť informovaná o priebehu vyšetrovania?

Vyšetrovanie sa nemôže robiť verejne. To znamená, že aj moji klienti, ktorí majú informácie o vyšetrovaní, ich nijako nezverejňujú nad rámec základných údajov, aby sa nezmarilo samotné vyšetrovanie. Správa o stave vyšetrovania môže byť podaná, ale podľa mňa by nebola veľmi informatívna. Bolo by tam napísané, koľko bolo výsluchov, aké ďalšie úkony boli vykonané.

Ale to samo osebe nejakú kvalitatívnu informáciu nikomu nepodáva. Čiže otázka je, či by to v zásade bolo pre verejnosť zaujímavé. Druhá vec je však kľúčovejšia. Vnímal som trochu s rozpakmi vyjadrenia niektorých predstaviteľov, najmä prezídia Policajného zboru, v minulosti, že už akoby každú chvíľu mali byť známi páchatelia. A že sa každý deň očakáva výrazný posun.

A nebolo to tak.

Presne. A to má za následok sklamanie samotných poškodených a, samozrejme, aj verejnosti. Myslím si, že je vždy lepšie počkať na výrazný posun, potenciálneho páchateľa či páchateľov zatknúť a následne o tom informovať. Je to lepšie, ako vopred „tízovať“ niečo, čo je skôr želaním ako realitou.

Prokurátor teda nemôže dať priebežné hodnotenie toho, ako je vyšetrovanie vedené?

Takú prax nepoznáme. Prokurátor, ak nie je spokojný s priebehom vyšetrovania, môže vec samotnému vyšetrovateľov odňať. Ale dozor nad prípadom má prokurátor, ktorý dáva aj pokyny, čo sa má urobiť.

Vplyv na to, ako sa vedie vyšetrovanie, má teda nezanedbateľný. Prokurátori sa teraz už aj zúčastňujú na dôležitých úkonoch, boli aj pri vyšetrovacom pokuse. Vďaka tomu sa môže niektorým...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 02 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 03 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou 04 - Modified: 2024-03-19 14:09:26 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor Lipšic zamietol sťažnosti obvinených z kauzy Vírus. Figuruje medzi nimi aj exšéf SZĽH 05 - Modified: 2024-03-18 13:04:16 - Feat.: - Title: Lipšic a ďalší prokurátori z ÚŠP sa dozvedeli, kde na generálnej prokuratúre skončia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:01