StoryEditor

Danko si prevzal anticenu Homofób roka: Za výrokom si stojím, ale bol vytrhnutý z kontextu

06.07.2018, 13:10
Autor:
TASRTASR
​Organizátori Dankovi odovzdali diplom a príručku pre stredoškolákov, v ktorej podľa ich slov nájde odpovede na najčastejšie mýty o LGBTI ľuďoch.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) si v piatok v priestoroch NR SR prevzal anti-cenu Homofób roka za výrok o homosexuáloch.

"Zástupcovia, ktorí mi odovzdávali cenu, sú presvedčení, že s homosexualitou sa človek rodí. Ja prijímam ich postoj, ale ako právnik a politik musím vnímať aj iné názory," povedal novinárom po viac ako hodinovom stretnutí s organizátormi ankety.

​Organizátori Dankovi odovzdali diplom a príručku pre stredoškolákov, v ktorej podľa ich slov nájde odpovede na najčastejšie mýty o LGBTI ľuďoch. Organizátorov potešilo, že ich Danko prijal. Za šesť rokov vyhlasovania anti-ceny bol prvý, ktorý si cenu prevzal. V ankete jeho výrok získal 39 percent z 10-tisíc hlasov.

Podľa Aleny Krempaskej z Inštitútu ľudských práv, ktorý anketu organizoval, Danko v spomínanom výroku naznačoval, že si homosexuáli svoju orientáciu vyberajú. "Dnes sme sa mu snažili vysvetliť, že tomu tak nie je a že homosexuálna orientácia je vrodená. Takýmto podsúvaním informácií prispieva k šíreniu predsudkov voči LGBTI ľuďom," povedala Krempaská.

Danko pri tejto príležitosti zároveň vyhlásil, že registrované partnerstvá nepodporí. "Ak v legislatíve dáte na jednu úroveň registrované partnerstvá a manželské zväzky, potom registrovaní partneri požadujú rovnaké práva, ako majú manželia a tu sa dostávame k vážnemu problému adopcie detí," povedal.

Nevylúčil však podporu návrhom, ktoré by umožnili partnerom nahliadať do zdravotnej dokumentácie alebo uľahčiť dedenie majetku.

Danko anti-cenu dostal za výrok: "Ak sa niekto na základe sexuálnej orientácie vzdá práva reprodukcie, vzdal sa, čo mu príroda a boh dali, pretože ak sa niekto rozhodne pre homosexuálny zväzok, tak nemôže mať právo vychovávať deti."

Medzi nominovanými boli kňaz Marián Kuffa, poslanci Boris Kollár a Ľubomír Galko a europoslanec Branislav Škripek.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:18