StoryEditor

Tak mu treba, reaguje Fico na vysokú pokutu pre poslanca SaS. Sulíkovci mu odkazujú, že je skrachovanec

03.07.2018, 14:24
Autor:
redredTASRTASR
​Expremiér zároveň uznal, že pokuta 200-tisíc eur je vysoká.

Opoziční poslanci priznávajú, že často klamú a obviňujú bez dôkazov, a to je v poriadku, lebo je to ich práca. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico v reakcii na opozičné strany, ktorým sa nepáči, že poslanec Alojz Baránik (SaS) má zaplatiť 200-tisíc eur za výroky, ktoré uviedol na adresu sudkyne.

Fico odkázal Baránikovi, že "tak mu treba." „Tak mu treba, pretože toto je štandardná opozičná politická práca, okydávať bez dôkazov, bez čohokoľvek, len aby zaujali čímkoľvek," vyhlásil Fico. Pripustil však, že suma je vysoká.

"Len tak napáliť sudkyňu a povedať, že je príslušníkom justičnej mafie, to prekračuje všetky hranice. Opozícia takto priznáva, že klamstvá a okydávanie ľudí bez akýchkoľvek dôkazov je ich štandardnou, bežnou prácou. Ak budeme vytvárať obraz, že všetci sme mafia, to nie je možné. Potom nech sa nečudujú, že prichádzajú rozhodnutia o takýchto pokutách. Ale tu treba povedať, že tak mu treba," odkázal Fico.

​Expremiér zároveň uznal, že pokuta 200-tisíc eur je vysoká. "Je to veľká suma, to nespochybňujem. Je to rozhodnutie, ktoré môže byť precedensom do budúcna," dodal.

SaS: Fico je politický skrachovanec

"Pán Fico je politický skrachovanec, ktorý sa ako premiér neštítil krivo obviňovať svojich politických oponentov z užívania drog, nelegálneho odpočúvania a daňových deliktov. Robil presne to isté, čo sudkyňa uznaním drakonickej pokuty vo výške 200 tisíc eur - zastrašoval opozičné hlasy. Je ten posledný, čo sa má vyjadrovať k tejto záležitosti a tlieskať tejto nenormálnej pokute. Miesto planej tlačovky by mal prázdniny venovať vysťahovaniu sa z bytu daňového podvodníka."

Opozičné strany SaS, OĽaNO a Sme rodina vyhlásili, že takéto neúmerné pokuty pre poslancov za ich výroky v NR SR sú zastrašovaním. "Takáto suma za jeden jediný výrok je ekonomickou likvidáciou, ale v prvom rade zastrašovaním poslancov pri výkone ich mandátu. Súd týmto poprel, že poslanec má právo a povinnosť vyjadrovať sa na pôde parlamentu v súlade s jeho presvedčením a jeho mandátom," povedal predseda SaS Richard Sulík.

O sudkyni povedal, že je "ťažká prieťahárka"

Prvostupňový rozsudok bratislavského okresného súdu hovorí, že Baránik má sudkyni Ayši Pružinec Erenovej zaplatiť 200 000 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy za výroky, ktoré o nej povedal v parlamentnom pléne.

Tam vyhlásil, že sudkyňa Pružinec Erenová, ktorá bola navrhovaná za členku disciplinárneho senátu, je "ťažká prieťahárka, ktorá rozhoduje veci tak, ako si to všetci neželáme, rozhoduje veci tým najotrasnejším spôsobom, je to osoba, ktorá je príslušníkom justičnej mafie, ktorá spôsobuje to, že na Slovensku nie je možné dosiahnuť spravodlivosť".

V tejto súvislosti začal voči nemu Mandátový a imunitný výbor NR SR disciplinárne konanie, nedospel však k žiadnemu záveru. Poslanci považovali za problematické, že niekoľko dní po výrokoch na adresu sudkyne podal Baránik námietku zaujatosti v konaní, kde ako advokát zastupuje žalujúcu stranu. V tomto konaní rozhoduje práve Pružinec Erenová.

01 - Modified: 2024-04-25 06:32:09 - Feat.: - Title: Poslanci majú v tomto roku zarábať vyše 6600 eur. Žijúci mimo Bratislavy dostanú ešte viac 02 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 03 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 05 - Modified: 2024-04-23 07:16:20 - Feat.: - Title: Poslanci začali utorkové rokovanie diskusiou o verejnom obstarávaní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:38