StoryEditor

Ide o nezmysel, je to paranoická konštrukcia. Nesrovnal sa bráni kritike poslancov

03.07.2018, 09:55
Podľa mestských poslancov napriek nesúhlasu poslancov mestských častí a mesta primátor privítal zámer investora.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal je priateľom developerov a finančných žralokov. Tvrdia to bratislavskí mestskí poslanci Dana Čahojová, Lucia Štasselová, Ján Hrčka a Gábor Grendel. Poukazujú pritom na minuloročné listy, ktoré Nesrovnal adresoval vtedajšiemu podpredsedovi vlády SR pre investície a informatizáciu Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD). Primátor hlavného mesta v HNtelevízii reagoval, že podľa neho ide o nezmysel.

Dva listy

Listy sa týkajú žiadostí o udelenie štatútu významnej investície pre projekty developerov HB Reavis a J&T Real Estate v Bratislave a podľa poslancov dokumentujú diametrálne odlišný postoj primátora s postojom poslancov hlavného mesta a dotknutých mestských častí.

"S tým torzom informácií, ktoré poslanci mali k dispozícii, nesúhlasili s udelením štatútu významnej investície a žiadali primátora, aby to tlmočil vláde. Nesrovnal však vyjadril v listoch podporu, súčinnosť, víta zámer a dokonca aj vyjadruje vedomosť o tom, že tieto rozvojové projekty nie sú v súlade s územným plánom," skonštatovala Čahojová.

Primátor podľa jej slov podal vláde stanovisko v presnom opaku toho, čo od neho žiadali poslanci.

Grendel tvrdí, že vďaka týmto listom, ktoré sprístupnil štát, a nie magistrát, je jasné, že primátor oklamal verejnosť i poslancov. Názor Nesrovnala bol podľa neho jasný, a to, že urobí všetko preto, aby vyšiel v ústrety žiadateľom o udelenie štatútu významnej investície. "Nesrovnal je ašpirantom na titul nepriateľ slobodného prístupu k informáciám. Zároveň je však priateľom developerov a finančných žralokov," podotkol.

Nesrovnal zahmlieval

Nesrovnal minulý rok opakovane médiám a ani poslancom nepovedal jasne, či súhlasí, alebo nesúhlasí s udelením štatútu významnej investície pre tieto projekty. Tvrdil však, že o žiadostiach nerozhoduje on ani mesto, ale vláda.

Developer HB Reavis sa v marci 2017 rozhodol požiadať štát o udelenie štatútu významnej investície pre skupinu jeho projektov v Bratislave, zóne Nivy a v Petržalke. Je v nich zahrnutá aj nová autobusová stanica či lanovka cez Dunaj. Štatút mal podľa developera priniesť zrýchlenie administratívnych procesov pri budovaní novej štvrte. Celkovo sa investícia blíži k jednej miliarde eur.

Začiatkom augusta 2017 požiadala o udelenie štatútu významnej investície aj spoločnosť J&T Real Estate. Ten mal zjednodušiť a urýchliť procesy súvisiace s rozvojom nového centra hlavného mesta na oboch stranách Dunaja. Developer chce preinvestovať približne 1,2 miliardy eur, jeho súčasťou sú aj nový peší most cez Dunaj a električkové trate.

Obaja developeri však v decembri 2017 stiahli svoje žiadosti o udelenie štatútu významnej investície. Investor J&T Real Estate to zdôvodnil neštandardným priebehom vnímania žiadosti a komplikovanosťou procesov sprevádzajúcich jej schválenie.

HB Reavis zas snahou o ďalšie precizovanie detailov v úzkej spolupráci s hlavným mestom, vládou a všetkými zainteresovanými orgánmi. Zo svojich rozsiahlych projektov v Bratislave však neupúšťajú. Podľa Nesrovnala nastal čas otvoriť debatu o vylepšení zákona o významných investíciách.

Nesrovnal: Je to nezmysel

„Je to paranoická konštrukcia. Je to nezmysel,“ reaguje na margo poslancov pre HNtelevíziu Nesrovnal. „V žiadnom zákone o Bratislave nie je napísané, že mestské zastupiteľstvo sa má vyjadrovať k štatútom o strategickej investícii. Ale dobre, mestské zastupiteľstvo sa môže vyjadriť ku všetkému. Ale oni sa vyjadrili asi mesiac po tom, ako sme sa my vyjadrili písomne,“ obhajuje sa primátor.

Nesrovnal zároveň priznal, že o investičných plánoch finančníkov rokoval s vládou. „Privítali sme túto aktivitu, ale nikomu sme nedali nejaký bianko šek. Povedali sme, že definitívne sa k tomu môžeme vyjadriť až po zhliadnutí projektovej dokumentácie. K tomu však nikdy nedošlo, lebo vláda tento bod stiahla z programu rokovania a celé to splaslo. Bodka,“ upozornil primátor.

01 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 02 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 18:00