Matúš ValloHNtelevízia
StoryEditor

Hlina s Matovičom spochybnili Za slušné Slovensko: Nakoniec sa ľudia dozvedia, že podporujú architekta Penty

02.07.2018, 15:05
Autor:
redredTASRTASR
Šéfovi OĽaNO Igorovi Matovičom a predsedovi KDH Alojzovi Hlinovi sa nepáči postup Iniciatívy Za Slušné Slovensko.

Iniciatíva Za slušné Slovensko sa rozhodla ovplyvňovať tohtoročné komunálne voľby. Tvrdí to líder mimoparlamentného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina.

Reaguje tak na rozhodnutie iniciatívy podporiť vo voľbách kandidáta na primátora Bratislavy Matúša Valla.

Hlinov slovný útok na Valla

Ľudia podľa Hlinu nestáli na námestiach preto, aby sa nakoniec dozvedeli, že organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko podporujú "architekta Penty".

"Ak sa niekto rozhodne po tom všetkom, čo sme o Pente počuli, pre nich robiť architekta, tak je to jeho rozhodnutie a preberá zaň zodpovednosť," vyhlásil Hlina.

Ako tvrdí, ak Vallo bral ako profesijnú výzvu robiť veľké projekty pre firmu so silne problematickým imidžom, tak by si mal byť vedomý, že uchádzať sa o verejnú službu v slušnej krajine je problém.

"Bolo veľa umelcov, architektov, ktorí pracovali pre problematických investorov, vládcov, ale nepočul som, že by sa uchádzali o post primátora hlavného mesta toho-ktorého štátu. A už vôbec som nepočul, že im v takomto konaní slušní ľudia tlieskali," skonštatoval Hlina. Kandidátkou KDH na primátorku Bratislavy je Caroline Líšková.

Kriticky reagoval aj líder OĽaNO Igor Matovič. „Ak by povedali, že takéto máme nároky na kandidátov, a ak ich splnia, slobodne si vyberajte, boli by iniciatívou Za slušné Slovensko, no dnes sa stali politickou stranou Za slušné Slovensko,“ povedal šéf obyčajných pre Denník N.

Penta reaguje

Penta vníma vyjadrenie Hlinu ako nepochopiteľnú politickú demagógiu. Tvrdí, že v strednej Európe má desiatky projektov, pričom pri každom z nich robí architektonickú súťaž.

"Záujem o spoluprácu s našou spoločnosťou majú najvýznamnejší globálni dodávatelia a svetoví architekti, doteraz sme spolupracovali s takmer 30 architektonickými ateliérmi z celej Európy. Projekty pre nás navrhovala Zaha Hadid alebo Massimiliano Fuksas a nikdy sme sa nestretli s tým, že by niekto našu spoločnosť spochybnil ako partnera," povedal pre TASR hovorca Penty Gabriel Tóth.

S ateliérom Vallo Sadovsky Architects spolupracujú taktiež na základe ich víťazstva v architektonických tendroch, pričom výsledkom spolupráce je projekt Nová Terasa v Košiciach.

Iniciatíva podporila trojicu kandidátov

Iniciatíva Za slušné Slovensko vyjadrila podporu v jesenných komunálnych voľbách kandidátovi na primátora Bratislavy Matúšovi Vallovi, kandidátovi na primátora Nitry Marekovi Hattasovi a kandidátovi na primátora Žiliny Petrovi Fiabánemu.

Vysvetľuje to tým, že títo kandidáti sa prihlásili k ich vízii Slušné mestá a obce Slovenska, sú transparentní a volajú po tom, aby občania aj po voľbách mohli participovať na správe veci verejných.

Zástupcovia iniciatívy deklarujú, že naďalej ostávajú občianskou iniciatívou a že do politiky nevstúpili. Uvedomujú si však, že môže prísť časť kritiky za to, že niekoho podporia.

"My však len hovoríme, títo ľudia sa hlásia k vízii Slušné mestá a obce Slovenska a spĺňajú tie podmienky. Ak chceme zmenu v krajine a voláme po slušnom i spravodlivom Slovensku, tak cítime povinnosť povedať ľuďom, ako to vidíme my," uviedol člen iniciatívy Juraj Šeliga.

Ako tvrdí, Vallo si splnil "domácu úlohu" a v jeho Pláne Bratislava vidno, koľko rokov sa v hlavnom meste angažuje. "Ponúka veľmi konkrétne a reálne riešenia," argumentoval Šeliga, prečo sa iniciatíva rozhodla podporiť v Bratislave práve Valla.

Iniciatíva avizuje, že chce podporiť aj ďalších nezávislých kandidátov na poslancov zastupiteľstiev či na primátorov a starostov v ďalších obciach a mestách Slovenska, ktorí sa budú hlásiť k vízii a ktorých si vyberú.

Vallo: Nemusím nič skrývať"

Matúš Vallo na kritiku zo strany šéfa KDH Hlinu reagoval na sociálnej sieti. "Chcem sa prezentovať plánom a tímom a nie politickými kopancami. Preto Vám rád slušne odpoviem na moju spoluprácu s Pentou. Nemusím nič skrývať. Som spolumajiteľom stredne veľkého architektonického ateliéru. Pokiaľ sa architektonický ateliér nešpecializuje len na rodinné domy, ale aj na väčšie stavby skôr či neskôr robí nejakú realizáciu aj pre developera, pretože nikto iný dnes prakticky nestavia. Rovnako to platí aj v prípade nášho ateliéru. Máme však vnútri ateliéru nemenný postoj, že sa zúčastňujeme len súťaží a realizácií, za ktoré sa vieme kedykoľvek postaviť a pred kýmkoľvek ich obhájiť," píše Vallo.

Tvrdí, že takýmto spôsobom robili napríklad pre Pentu v Košiciach projekt Nová Terasa alebo pre pána Trnku projekt Nádvorie v Trnave.

Túto skúsenosť naopak považujem za svoju výhodu, lebo vieme, ako v istých situáciách uvažujú developeri a vieme to brať do úvahy. Vy však podsúvate, že som architekt Penty. Nie, nie som, lebo ak by som ním bol, nešiel by som aj do kampane s tým, čo stále hovorím. Že dnes v Bratislave určujú rozvoj aj jeho pravidlá developeri a my musíme tento vzťah kompletne obrátiť. Pravidlá musí určovať a nastavovať sebavedomé mesto a developeri ich musia dodržiavať. A na takúto zmenu pravidiel máme aj v našom Pláne Bratislava viacero zásadných opatrení," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 05 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:41