StoryEditor

Šesť rokov od požiaru. Takto vyzerá hrad Krásna Hôrka dnes

02.07.2018, 15:26
Autor:
TASRTASR
Doterajšia rekonštrukcia Krásnej Hôrky podľa ministerky štát nestála nič, pretože všetky záležitosti sa financovali z poistky.

Do troch rokov by hrad Krásna Hôrka v Rožňavskom okrese mohol byť zrekonštruovaný a sprístupnený verejnosti. Uviedla to ministerka kultúry Ľubica Laššáková počas pondelkovej návštevy Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Betliar i samotnej Krásnej Hôrky.

"Z hradu mám rôznorodé pocity. V tých časoch, keď som tu sprevádzala ako študentka, tak to bol hrad, ktorý si pamätáme. Bol krásny, boli tu úžasné historické artefakty. Teraz sú steny prázdne, niekde vidieť stopy požiaru, aj keď treba povedať, že sa naozaj urobil kus práce," podotkla Laššáková s tým, že hrad je jednou z jej pracovných priorít.

​Dodala, že doterajšia rekonštrukcia Krásnej Hôrky štát nestála nič, pretože všetky záležitosti sa financovali z poistky. "Pokiaľ to bude potrebné, štát potrebné prostriedky vyčlení," prisľúbila ministerka.

Rekonštrukčné práce podľa nej trochu komplikuje a zdržiava situácia s predchádzajúcimi projektantmi. SNM totiž vlani odstúpilo od zmluvy o vypracovaní architektonickej štúdie revitalizácie hradu, nakoľko podľa jeho predstaviteľov nenaplnila ich očakávania. Inštitúcia zároveň zriadila vlastné samostatné projekčné oddelenie, ktoré sa zaoberá prioritne Krásnou Hôrkou.

"Má už svoje prvé úspechy. Vieme hovoriť o tom, ako chceme, aby vyzerala Krásna Hôrka o pár rokov. V súčasnosti sme vyhlásili verejné obstarávanie na EIA, ktorá by mala byť hotová približne do februára budúceho roka, ak všetko pôjde bez problémov. To bude taký náš odrazový mostík, od ktorého budeme pokračovať v ďalších fázach," konštatoval na margo obnovy hradu riaditeľ SNM Branislav Panis.

01 - Modified: 2024-04-19 08:30:13 - Feat.: - Title: Súťaž na zhotoviteľa obnovy Spišského hradu sa musí zopakovať. Úspešný uchádzač nedodal potrebné dokumenty 02 - Modified: 2024-04-20 09:30:00 - Feat.: - Title: Tieto obľúbené skladby od známych spevákov si už v Čečensku nevypočuješ. Vodca Kadyrov ich z bizarného dôvodu zakázal 03 - Modified: 2024-04-16 15:30:00 - Feat.: - Title: Čaká poslancov ďalšie zrýchlené konanie? Vláda chce zákon o RTVS pretlačiť do leta 04 - Modified: 2024-04-10 15:08:43 - Feat.: - Title: Kedy a kto bude diskutovať o RTVS? O tom rozhodujeme my, odkázal Šimkovičovej rezort 05 - Modified: 2024-04-04 14:59:58 - Feat.: - Title: Aký bude ďalší osud bývalého Hotela Kyjev? Developer kritizuje Šimkovičovej rezort za nečinnosť (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:45