StoryEditor

"Nás nič nezlomí." Fico poslal pred rokovaním o migrácii tvrdý odkaz

28.06.2018, 12:56
Autor:
klkl
Robert Fico zároveň obvinili mimovládky, že do Európy dovážajú migrantov.

Poslanci Robert Fico a Robert Kaliňák informujú o zásadnom postoji strany Smer-SD k migrácii. "Strana Smer-SD zohrávala a zohráva najdôležitejšou úlohu v postoji Slovenska k otázke migrácie," hovorí Fico.

Ten pripomenul, že Smer mal od začiatku migračnej krízy človeka na čele vlády a ministerstva vnútra, čo im umožnilo formovať postoj. "Neurobili sme žiadne salto mortale v našich vyjadreniach," hovorí Fico o tom, že Smer mal vždy pevný postoj.

Je podľa neho dôležité hovoriť o tomto postoji pred summitom EÚ, kde sa bude tlačiť na pozície jednotlivých štátov. "Čo je najnebezpečnejšie, môže tento summit prehĺbiť brázdu medzi krajinami EÚ."

"Odmietam akékoľvek tvrdenia, že Slovensko alebo V4 vykopávali brázdu tým, že odmietali kvóty," povedal Fico a obvinil z toho štáty, ktoré kvóty schválili. Tie sa podľa neho skončili fiaskom.

"Nech už bude počas summitu atmosféra akákoľvek, chcem za stranu Smer povedať, že nemáme kam ustúpiť. Od začiatku hovoríme povinným kvótam jasné nie," dodal Fico.

"Nič nás nemôže zlomiť," dodal šéf strany a vyjadril potešenie, že tento postoj strany drží aj nový premiér Pellegrini. Podľa Fica budú krajiny V4 tlačiť na to, aby povinné kvóty neboli opätovne zavedené. 

Fico kritizoval úvahy niektorých krajín, ktoré chcú na solidaritu a prijímanie migrantov naviazať eurofondy. "EÚ namiesto toho, aby hľadala cesty k posilneniu, hľadá motívy na rozdeľovanie," povedal Fico. Vysvetľuje to vnútropolitickými problémami niektorých krajín, ako je to Nemecko a Taliansko. Problémy týchto krajín však nemôžu ohrozovať Slovensko.

Podľa Fica má Únia tri opatrenia na vyriešenie situácie s tými migrantmi, ktorí tú už sú. Kľúčovou je podľa Fica ochrana vonkajších hraníc Shengenu. "Pozrite sa, kto sem tých migrantov vozí. Sú to mimovládne organizácie," povedal Fico. Podľa Fica je prílev migrantov organizovaný a napojený na organizovaný zločin. Cieľom tejto organizovanej akcie mal byť geopolitický súboj a snaha oslabiť Európsku úniu. 

Kaliňák dodal, že keby mali redaktori skutočný záujem o to, kto za tým stojí, tak si pozrú, kto mimovládne organizácie financuje a vedeli by.

Druhým opatrením je podľa bývalého premiéra silná návratová politika. "Ten kto tu nemá čo robiť, musí byť z Európskej únie poslaný preč. A to hoc akým spôsobom," dodal.

V neposlednom rade by mala podľa Fica nasledovať pomoc v tých krajinách, odkiaľ prichádzajú do Európskej únie. "Odmietame akékoľvek pokusy o opätovné zavádzanie povinných kvót. Rovnako odmietame akékoľvek pokusy o spájanie prijímania migrantov s tým, či budú poskytnuté sankcie," dodal Fico. V iných oblastiach sú podľa neho otvorení debate.

Podľa neho nemáme problém s tým, aby sem prišli pracovať ľudia, "ktorých život je nám blízky a vedia sa integrovať."  Fico na novinársku otázku odpovedal, že má pocit, "vy by ste boli asi najradšej, keby sme sem navozili päť tisíc migrantov moslimov a boli by ste všetci happy. No ja by som nebol happy."

"My stále budeme otvorene hovoriť, že väčšina týchto ľudí sú štandardní ekonomickí migranti a ja nevidím dôvod, aby sme niekomu pomáhali."

Kaliňák doplnil, že "migračná kríza nie je povodeň." Vysvetlil, že migračná kríza má konkrétne spúšťače, ktorými podľa neho bolo neuvážené zasahovanie Európskej únii do procesov Arabskej jari. Problém podľa neho nastal v Sýrii a Líbyi odkiaľ prúdi najviac migrantov.

Druhou príčinou bola podľa Kaliňáka zlá reakcia na to, čo sa začalo diať. Kaliňák kritizoval aj návratovú politiku Európskej únie, ktorá je podľa neho mizerná.

Podľa Kaliňáka sa v niektorých krajinách Európskej únie boja politici hovoriť o riešeniach migračnej krízy, lebo sa boja, "že ich niektoré slniečkárske komunity budú kritizovať."

01 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 02 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 00:54