StoryEditor

Deravý zákon nahráva špekulácii s bankrotmi

28.06.2018, 00:00
Zákon dovoľuje využiť osobný bankrot aj v špecifickej situácii manželov, čo umožnila novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Má to však aj úskalia.

Novelizovaný konkurzný zákon dovoľuje riešiť zadlženého človeka tak, že sa mu za špeciálnych podmienok umožní oddlženie. Ak sa však takýto osobný bankrot týka osoby, ktorá je s partnerom v manželskom zväzku, v praxi nastávajú osobité okolnosti. Háčik je v tom, že tu vznikajú podmienky, aby sa mohlo kalkulovať s jedným akože „majetným“ manželom a druhým akože „nemajetným“, ktorý bude na seba preberať ďalšie záväzky.

Problém po zrušení konkurzu
Celá situácia má viacero úskalí a stala sa prostriedkom špekulácií manželov. Zákonodarca totiž nezohľadnil riešenie významnej skutočnosti, na čo upozorňuje Denisa Dulaková Jakúbeková, advokátka spolupracujúca s poradenskou skupinou v oblasti práva a financií HMG Advisory Group, ako aj viacerí ďalší právnici.

Novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii rieši oddlženie spôsobom, ktorý je verejnosti známy pod názvom osobný bankrot. Ten sa realizuje konkurzom alebo splátkovým kalendárom. Zákon pritom výslovne hovorí, že režim oddlženia podlieha jeho štvrtej časti. Čo to znamená?


Ako zdôrazňuje Dulaková, ak sa realizuje formou splátkového kalendára, majetkové spoločenstvo manželov tým nie je dotknuté, trvá teda aj naďalej. Ak sa však robí formou konkurzu, zákon výslovne hovorí, že vyhlásením konkurzu zaniká dlžníkovo bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. „Čo sa však stane s bezpodielovým spoluvlastníctvom, ak sa konkurz zruší, to zákonodarca už nerieši. Touto skutočnosťou sa treba vážne zaoberať,“ tvrdí advokátka.

Štvrtá verzus druhá časť zákona
Čo vnímajú odborníci ako zásadný problém a o čo opierajú svoje argumenty? Predovšetkým o to, že zákon výslovne stanovil, že dlžníkovo bezpodielové spoluvlastníctvo manželov zaniká vyhlásením osobného bankrotu. Na druhej strane – obnova zrušeného bezpodielového spoluvlastníctva už v rámci oddlženia riešená nie je.

Odbo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 17:06:16 - Feat.: - Title: Pred dekádou priniesli na Slovensko nový typ reklamy, teraz krachujú 02 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-02-23 14:15:21 - Feat.: - Title: Mali konečne opraviť hlavnú stanicu, no skončili v dlhoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:41