StoryEditor

Zase len idete od ľudí ťahať peniaze. SaS reaguje na Dankove slová o vojne obchodným reťazcom

25.06.2018, 13:42
Autor:
TASRTASRlmlm

Strana SaS tvrdí, že robiť z obchodných reťazcov regulované odvetvie. Je to navyše v rozpore s pravidlami členstva v Európskej únii.

Sulíkovci reagovali na to, že šéf SNS Andrej Danko vyhlásil vojnu obchodným reťazcom.

Opäť ideme od ľudí ťahať peniaze, pretože odvod, ktorý by štát pre reťazce zaviedol, bude musieť niekto zaplatiť. Rovnako ako pri poistnom či iných osobitných odvodoch, by aj tento odvod zaplatili, samozrejme, ľudia, ktorí v reťazcoch nakupujú. Okrem toho neviem si predstaviť obchodníka, ktorý má záujem preferovať zahraničné výrobky. Chce predsa predávať tie, o ktoré je záujem, nie tie, ktoré si vybral pán Danko,“ zareagovala podpredsedníčka SaS a tímlíderka strany pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová. 

Danko hovorí o osobitnom odvode

Podpredsedníčka liberálov Dankovi odkázala, že domáce potraviny sa podporujú iným spôsobom, napríklad takým, že sa vyšetrí pochybné prideľovanie dotácií Vadalovcom namiesto poctivých farmárov.

​Danko vyhlásil, že ak sa obchodné reťazce „nenaučia správať“ voči domácim výrobcom, pôdohospodárom i potravinárom, "bude tu snaha štátu, aby sme od obchodných reťazcov dostali financie do kolobehu podpory potravinárov a pôdohospodárov".

Podľa Danka pôjde o osobitný odvod. "Ktorý vytvorí to, že do podpory na zelenú naftu a podpory predaja produktov slovenských výrobkov by sa systémovo dostávali peniaze z obratov obchodných reťazcov,“ uviedol.

Nastane zvýšenie potravín?

Verí, že opodstatnenie systémovej podpory pochopia aj samotné obchodné reťazce. "My potrebujeme naučiť našich spotrebiteľov na domáce výrobky, ale tie musia byť naozaj slovenské, od slovenských výrobcov," zdôraznil.

Sulíkovci šéfovi národniarov odkazujú, že obchodné reťazce netreba učiť správať sa. Podľa SaS treba ozdraviť podnikateľské prostredie tak, aby sa na Slovensku mohli vyrábať konkurencieschopné potraviny – nielen čo do kvality, ale aj ceny, aby si ich Slováci mali za čo kúpiť.

Najhorším dôsledkom tohto nápadu bude zvýšenie cien potravín. Tie pritom medziročne už aj tak vzrástli o vysokých 4,5 percenta,“ uzavrela Kiššová.

Pozrite si rozhovor s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou, v ktorom hovorila o dvojitej kvalite potravín:

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:05