StoryEditor

Súd rozhodol. Kočner a Rusko idú na slobodu

23.06.2018, 13:55
Autor:
redredklkl
Konečný verdikt bude na najvyššom súde.

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v sobotu (23. 6. 2018, pozn. red.) od 14:00 rozhodoval o tom, či budú Marian Kočner a Pavol Rusko stíhaní väzobne. 

Sudca špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici napokon v neskorých večerných hodinách rozhodol, že Kočner a Rusko idú na slobodu. 

"Súd neuznal dôvody na vzatie do väzby zo zadržania s tým, že v najbližších dňoch bude rozhodovať najvyšší súd," informoval právny zástupca Pavla Ruska Marek Para.

"Prokurátor podal sťažnosť proti rozhodnutiu," dodal Kočnerov zástupca Martin Pohovej.  Rusko ani Kočner sa pri odchode zo súdu nevyjadrili. Okolo novinárov prešli bez slova.

"Sudca ŠTS skonštatoval existenciu dôvodného podozrenia spáchania trestnej činnosti oboma obvinenými, ale nezistil žiadne konkrétne skutočnosti odôvodňujúce útekovú, kolúznu, ako aj preventívnu väzbu u oboch obvinených. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR 28. júna," potvrdila v sobotu večer pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA obvinil Kočnera a Ruska z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

Vo štvrtok o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl. "Obidve osoby boli zadržané a je na ne spracovaný podnet na väzobné stíhanie," doplnil Wäldl.

Vyšetrovateľ podľa informácie TASR žiada uvaliť v prípade kolúznu a preventívnu väzbu. O podnete bude rozhodovať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Obvinenia boli voči podnikateľovi Marianovi Kočnerovi a bývalému riaditeľovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Pavlovi Ruskovi vznesené v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur. Ruskov právny zástupca avizoval, že proti vzneseniu obvinenia podajú sťažnosť.

Národná kriminálna agentúra zadržala Kočnera v stredu (20.6.). Vo štvrtok ráno prišiel na policajné prezídium Rusko Po výsluchu opustil policajnú budovu, neskôr ho polícia zadržala. Informovala o tom na sociálnej sieti. Obvinení absolvovali vo štvrtok výsluch pred vyšetrovateľom.

01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:53