StoryEditor

Ďalšia kauza z čias Mečiarovej vlády bez trestu

03.02.2005, 23:00
Ani ďalšia kauza z čias vlády Vladimíra Mečiara sa neskončí potrestaním obvinených. Prokuratúra zastavila trestné stíhanie bývalých funkcionárov Fondu národného majetku (FNM) v prípade nákupu a predaja bytov a garáží. Medzi obvinenými boli aj súčasní poslanci Igor Pinkava (nezávislý) a Milan Rehák (ĽS-HZDS).

"Skutok nie je trestným činom a nie je teda dôvod na postúpenie veci," uviedla pre HN hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Svetlana Husárová.

Byty na predaj
O čom v tejto kauze išlo? FNM kúpil 40 bytov za 65 miliónov Sk zo štátneho rozpočtu. Polícia upozorňovala - takto nadobudnutý majetok už nebolo možné ďalej predávať. Členovia výkonného výboru FNM však v roku 1996 schválili odpredaj 36 bytov do vlastníctva fyzických osôb, zamestnancov fondu a štátnej správy - k bytu sa takto dostalo aj desať z jedenástich členov výkonného výboru a niekoľko štátnych funkcionárov. Obvinení tak mali fondu spôsobiť škodu viac ako 34 miliónov Sk. Podľa polície totiž zákon navyše zakazuje "členom výkonného výboru fondu nadobúdať majetok fondu". Rovnako sa postupovalo pri predaji 28 garážových státí, čím mala fondu vzniknúť škoda ďalších 5,5 milióna Sk.

Pinkavu to neprekvapilo
"Toto rozhodnutie som predpovedal už na začiatku kauzy, ktorá mala viac politický ako právny charakter," reagoval pre HN Rehák. Rozhodnutie neprekvapilo ani jeho kolegu Pinkavu. "Toľko, čo fond vynaložil na byty, toľko sa mu aj odpredajom vrátilo naspäť." On sám si od FNM kúpil trojizbový byt za 900-tisíc Sk. Nízka suma? To odmieta. "V tej dobe to bola v Bratislave normálna cena za byt. " Okrem vtedajších funkcionárov FNM si byt od fondu kúpili napríklad aj vtedajší minister obrany Ján Sitek, minister zdravotníctva Ľubomír Javorský, či vicepremiér Jozef Kalman. Polícia odmietla verdikt prokuratúry včera komentovať. Obvinení však zostávajú dvaja bývalí členovia výkonného výboru FNM Ján P. a Ján K.- tí mali podpisom údajne nevýhodnej mandátnej zmluvy o zabezpečení likvidity pre FNM spôsobiť fondu škodu 55 miliónov Sk.

Ako ďalej v kauze DMD?
Mená poslancov Reháka a Pinkavu (ale aj Milana Cagalu a Jána Mikuša z ĽS-HZDS) figurujú tiež v ďalšej kauze - údajného tunelovania spoločnosti DMD Holding. Poslanci boli členmi jej dozornej rady. Polícia tvrdí, že vedenie spoločnosti previedlo protizákonne štátnych 7 miliárd Sk do súkromných rúk. Poslanci obvinenia odmietajú- išlo o realizáciu vládneho uznesenia. "Ak malo byť plnenie uznesenia vlády trestným činom, tak to sme teda dospeli do dosť zvláštneho štádia," hovorí Pinkava. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka zatiaľ vrátil žiadosť o zbavenie imunity štyroch poslancov na dopracovanie kvôli formálnym pochybeniam.

Kauzy spred roka 1998 - oslobodzujúce rozsudky
- Exministra privatizácie Petra Bisáka oslobodil koncom januára súd v kauze osobitný účet (prevedenie 4,5 miliardy Sk z účtu ministerstva privatizácie na FNM). Bisáka - spolu s exprezidentom FNM Štefanom Gavorníkom - vlani oslobodil okresný súd aj v prípade údajnej niekoľkomiliónovej korupcie v súvislosti s privatizáciou v roku 1995. Tento prípad však pokračuje na krajskom súde.
- Bývalého riaditeľa SIS Ivana Lexu už prvostupňové súdy oslobodili hneď v niekoľkých kauzách (zbrane, mercedes, výbušnina na mítingu KDH, odpočúvacie zariadenie). V kauze triptych dostal polmiliónovú pokutu. Pokračuje aj vyšetrovanie vraždy Roberta Remiáša z roku 1996, ktorú si podľa polície mala objednať Lexova SIS. Prokuratúra dala v tomto prípade vyšetrovateľovi pokyn na zopakovanie viacerých úkonov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 04:31