TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Chcem vidieť text memoranda, aby som sa vedela vyjadriť, hovorí Matečná

21.06.2018, 10:30
Autor:
chocho
Protesty nespokojných farmárov v Bratislave pokračujú.

Keďže volanie farmárov po stretnutí premiér Peter Pellegrini zatiaľ nevypočul, vydali sa dve skupiny po päť traktorov z Tyršovho nábrežia na okružnú jazdu hlavným mestom.

Pellegrini je aktuálne na summite V4 a Rakúska v Budapešti. Podľa informácií jeho hovorkyne Beatrice Szabóovej by do Bratislavy mal doraziť až po 19-tej hodine.

Farmárov prijal Andrej Danko

Dnes o 13.00 sa farmári stretli so šéfom parlamentu Andrejom Dankom v budove Národnej rady. 

Protestujúci farmári by mali zosumarizovať výhrady k zákonu o nájme poľnohospodárskej pôdy. Mali by si vytvoriť stavovskú organizáciu, ktorá by bola partnerom pri rokovaniach. Uviedol to vo štvrtok po stretnutí s farmármi predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

"Ministerstvo pôdohospodárstva musí v najbližšom období vypracovať písomný odpočet splnenia požiadaviek z tzv. Košickej výzvy,"  tvrdí Danko.

Danko Informoval, že po stretnutí kontaktoval Gabrielu Matečnú, ktorú požiadal, aby "písomne, jasne a striktne zaujala stanovisko vo vzťahu k pôdohospodárom, k ich Košickej výzve".

"V najbližších hodinách alebo v najbližšom čase ministerstvo pôdohospodárstva zverejní, ktoré úlohy splnila vo vzťahu k týmto chlapom (farmárom), ktoré úlohy a v akom časovom horizonte budú splnené. Niektoré sú realizovateľné a už boli realizované a niektoré nie. Mám informácie aj o ústretovosti Generálnej prokuratúry pri riešení podvodov krížových dotácií. Ak chytíme jedného človeka, ktorý bude jasne a adresne stíhaný, tak pomôže to a vystraší to všetkých, ktorí sa naučili fungovať takýmto spôsobom," podčiarkol Danko.

Farmári plánujú v proteste pokračovať

Podľa protestujúceho farmára a jedného z účastníkov rokovania u predsedu parlamentu Patrika Magdoška farmári plánujú naďalej pokračovať v proteste, a to až do dosiahnutia cieľa protestu, ktorým je podpis memoranda so zástupcami vládnej koalície.

"Výsledok stretnutia s Andrejom Dankom je bezpredmetný, nemá nejaký vplyv na to, či budú protesty pokračovať alebo nie. Protesty budú pokračovať ďalej, nakoľko nebola snaha z jeho strany, aby sa zvolala Koaličná rada, čo sme my považovali za potrebné, aby bolo podpísané memorandum. Bol od nás požadovaný text tohto memoranda. My považujeme za správne, aby text memoranda vznikol z podkladov Košickej výzvy. Memorandum má koaličných partnerov zaviazať k tomu, aby sa uviedlo, ako a kedy budú riešené body, ktoré prinesú reformu slovenského poľnohospodárstva," doplnil Magdoško.

​V stredu prišli farmári za ministerkou Matečnou. Pred budovou ministerstva na Dobrovičovej ulici sa zišlo niekoľko desiatok farmárov. Debata s predstaviteľom ministerstva o tom, či budú farmárov zastupovať zástupcovia, alebo na ne pôjdu všetci zhromaždení, skončilo výkrikmi farmárov, že nedôverujú ministerke.

Keď sa ani opakovane nepodarilo dospieť k dohode s farmármi o ich zástupcoch na rokovanie, stretnutie sa pred budovou skončilo.

Protest farmárov v Bratislave 17:42 Matečná tvrdí, že je tu pre všetkých farmárov. 17:42 Nevieme riešiť všetko naraz, veci vieme riešiť okrúhlymi stôlmi, hovorí Matečná.  17:40 Brífing Gabriely Matečnej Matečná chce vidieť text memoranda, aby sa k tomu vedela vyjadriť. 15:43 Zajtra vystúpia na proteste Za slušné Slovensko. 15:43 Farmári odídu až po tom, ako bude podpísané memorandum.  15:40 Farmári budú aj ďalej pokračovať v protestoch Stretnutie s Dankom je pre nich bezpredmetné.  15:31 "Ak by odvolanie Matečnej vyriešilo všetky problémy farmárov, tak ju dám hneď zajtra odvolať," hovorí predseda parlamentu.  15:30 "Nemám ambíciu im povedať, že všetko bude vyriešené," tvrdí Danko. 15:29 Šéf SNS vyzval malých farmárov, aby pokračovali v iniciatíve vytvoriť stavovskú organizáciu, ktorá bude partnerom ministerke v oblasti legislatívy.  15:27 Danko kontaktoval Matečnú Danko požiadal Matečnú, aby písomne zaujala stanovisko ku Košickej výzve. 15:26 Šéf SNS je ochotný počúvať všetky pripomienky farmárov. 15:25 Danko: "Slovensko urobilo veľa chýb pri vstupe do EÚ, tie zásadné sa týkali toho, že sme nechránili svoju pôdu". 15:23 Danko plne podporuje iniciatívu farmárov vytvoriť stavovskú organizáciu.  15:23 Brífing Andreja Danka "Najväčším problémom farmárov je mať relevantný titul na užívanie pôdy," hovorí Danko. 14:12 V parlamente stále prebiehajú rokovania medzi protestujúcimi farmármi a šéfom SNS. 13:50 Farmári prišli do parlamentu na traktoroch.

Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
13:20 Po rokovaní v Národnej rade by mala nasledovať tlačová konferencia farmárov a predsedu parlamentu. 13:17 Farmárov prijal predseda parlamentu Danko Andrej Danko rokuje s protestujúcimi farmármi.
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer
10:53 Takto to včera vyzeralo pred ministerstvom pôdohospodárstva
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Viac fotografií z protestu farmárov si pozrite TU.
10:45 Farmárom dnes na Tyršovom nábreží dobrovoľníci pripravili raňajky 10:43 Prijatie u Danka Zástupcov farmárov dnes o 13.00 prijme predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko. 07:04

01 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 02 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 03 - Modified: 2024-03-22 17:10:50 - Feat.: - Title: Fico ocenil, že sa Európska únia na najvyššej politickej úrovni zaoberá problémami farmárov 04 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Víťazmi júnových eurovolieb sú poľnohospodári 05 - Modified: 2024-03-20 12:59:24 - Feat.: - Title: Poľský minister dosiahol dohodu s protestujúcimi farmármi o ukrajinských agrovýrobkoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:38